Ne znam jel ko upratio sinoc, ali ako je stvarno onda je ovo ogromna stvar. Dovoljno govori da je Rand Fishkin odlucio da se upusti u objavu tog (nekad prije 10 godina cova je bio glavni u SEO svijetu, osnivac MOZa).
Ako je pola tacno onda nas G dovodi vec dosta godina u zabludu sta kako tj laze nas.
Pa dobro to samo potvrdjuje ono sto smo vec znali, da nije isto jel se poddomena nalazi na .nytimes.com ili na .nekalowauthoritydomena.com, da sadrzaj na novom sajtu ne moze rangirati kao onaj na 30 godina starom, da long tail keyword domene uglavnom nisu bile dobra ideja, da je tijekom Covida i americkih izbora bilo dodatnih adaptacija, i slicno. A znali smo i da Google ne govori uvijek istinu.
Pa da, samo jos jedna potvrda da je Google licemjer. Ja sam imao “A-HA!” reakciju kad sam vidio da je ranking faktor broj klikova na SERPu.
NavBoost uses the number of searches for a given keyword to identify trending search demand, the number of clicks on a search result
I ostale potvrde koje je Google konstantno negirao (postojanje Sandboxa, postojanje domain authoritya (PageRank lives), koristenje ponasanje unutar Chrome browsera, itd.). Vise manje dosta toga sto se spekuliralo da bi Google mogao koristiti i da postoji ispada da zaista postoji u nekoj verziji, iako oni konstantno negiraju te informacije.
Cini mi se da nije fejk.
Procitah skoro do kraja, nista epohalno. (Iako nisam bas sve i razumjela). Zanimljivo mi da domain dobija boost ako neko ukuca kw, i onda skroluje do tog domena.
Zanimljiva mi i biografija ovog lika.
To da bivsi radnici Gugla skupe hrabrosti da daju izjave je malo cudno, buduci da su sigurno potpisali da ne smiju nikom nista zucnuti. Polazim od toga da su hejteri, pa ipaki zjave, gdje puklo…
To da manipulisu SERP u politicke svrhe je odvratno, to sam mislila da ne rade, i najvecu tezinu mi ima ovo u cijelom dokumentu.
Meni je ovo uvik bilo logicno da mora bit jedan od faktora. Kad sam god imao priliku radio sam to, unatoč tome što su svi govorili da to ne znači nista
Pa jest. Sve je to logicno sto rade, u biti mogu stimati algoritam kako im volja. Ali ici i prepravljati rezultat tog algoritma manuelno u politicke svrhe i trebalo biti kaznjivo… Al nista od tog.
Google akcija danas na berzi sasvim stabilna, znaci nista se nije desilo
Ne djeluje mi lik kao neko ko je se dokopao ovih podataka. Random seo lik onlajn, iz Gruzije, sa nikakvim sajtom i relativno tankim otiskom onlajn. Rekao bih da se kiti tudjim perjem.
Meni je oduvijek bilo jasno da je ranking faktor domain authority kao i što sam znao da postoji sandbox. Neki od tih faktora koji su procurili također govori da google ima posebnu kategoriju koji oni zovu PersonalBlog. Tu spadaju sve ove naše amazon affiliate stranice, na primjer.
Također, ako znate kako napraviti bot koji će za unešeni keyword skrolati do vaše stranice, kliknuti na nju, tamo biti neko vrijeme, kliknuti na neki interni link iz teksta, vratiti se nazad pa drugi keyword itd. onda ste na konju. Google nema načina da ovo kontrolira.
podaci su bili javno dostupni na githubu … neko iz googlea je slucajno pushao na github, poslije 2-3 sedmice su jednim commitom obrisani, 2.5k fajlova i 150 hiljada linija koda sklonjeno u jednom commitu … ali je ostalo sve zabiljezeno, moze se vidjeti sta je obrisano
sad nekako razmisljam da i ovi ogromni apdejti algoritma mozda imaju veze sa ovim curenjem
kako god, neko ce popiti otkaz u googleu
dugo vec ljudi koriste te botove, zahvaljujuci ovom curenju ti botovi ce sada biti jos bolji
Ovo sam cuo prvi put na jednoj konferenciji prije par godina. Je li moguce da se takav podatak iznio pred masom ljudi i da ti isti ljudi nisu krenuli masovno u realizaciju bota? Ili je implementacija takvog necega preskupa? Amare, ti si programer, ti mozda imas pribliznu cijenu za ovako nesto.
100 rezidencijalnih proxija sad i nije nesto skupo. Ja skoro scrapovo Google sa headless chromeom i samo cu reci da je ovo toliko lako napraviti povrsno da je nevjerovatno.
Medjutim da bot ima Chrome profil i history i G account iza sebe je vec dosta teze.
S botovima možda možete zavarati taj dio koji se odnosi na samo jedan ranking faktor. Mislim da to neće napraviti neku razliku ako ne udovoljavate većini drugih. Dakle to bi trebalo raditi na etabliranom snažnom sajtu i tako riskirati da ga Google izbriše potpuno.
Da, to sigurno G uzima u obzir. A i većina proxya se lako detektira i trebao bi ih na tisuće, a ne stotine.