Prodaja digitalnih fileova - hosting

Trebao bih negdje hostati digitalne fajlove koje bi prodavao. Problem mi je što su oni dosta veliki - oko 100-150MB po fajlu te imam gotovo 100GB.

Da ih hostam uz webshop bojim se da bi to gušilo brzinu shopa i koštalo bi me strašno puno.

Planiram prodavati i na Etsy.com, a i oni nude max. 20MB po fajlu, znači i za njih trebam hosting…

Prodaje li tko digitalno, gdje hostate fajlove za kupce?

Uzmes si pretplatu na neki google drive ili onedrive i tamo stavljas fileove. 200 GB google drive je 240 kuna godisnje.

Ovako nešto: NVMe VPS Hosting | Affordable Plans | KnownHost bi vjerovatno bilo ekstra i lagano za podesiti a ne bi se osjetillo ništa kad je u pitanju brzina učitavanja, međutim neki Google drive ili slični servisi bi sigurno koštali daleko manje al pitanje je kako podesiti u webshopu da kupcima daje neki jedinstven link za preuzimanje, odnosno da se ne može djeliti okolo po internetu.

Da, ovo je najveci problem. Ne znam kako se ovo inace rijesava sa downloadom na web stranici. Jer opet, ako je link samo za nekoga tko je to kupio ili imapretplatu na web stranici, kad netko skine taj file stavi ga na svoj google drive i dijeli link, tako da opet dodje na isto.

Možda bi se moglo na neki način podesiti na nekom online servisu da generiše neki link koji bi npr istekao za dva dana… ako ne, hosting tipa koji sam postavio na linku gore sa NVMe diskovima (3000+ MB/s brzina čitanja) bi bio najbolje moguće rješenje. Nema teorije zagušiti brzinu downloada na takvom hostingu pod uslovom da je link jak, tipa 10 Gbit po serveru a realno neće se ti fajlovi preuzimati non-stop…

Kao sto rekoh, sto sprijecava nekoga da to ne stavi na torrent nakon sto je skinuo?

1 Like

Ništa. Ali to nije tema, i lično o tome ne bih puno razmišljao jer uvijek će biti neko ko će tako nešto uraditi, pogotovo kad se pos’o proširi, a malo se tu šta može uraditi da se to spriječi…

Postoji li caka da se kada se obavi kupnja, email adresa tog kupca automatski ubaci u google drive i n taj naacin mu omoguci download.

Znaci da ne stavis u google drive ono “anyone with the link”, nego da mu moras odobriti pristup po njegovoj email adresi.

Ili da rucno odobravas svku, stavis da ce dobit pristup u roku 24h i tjt.

D se razumijemo, nemam blage o temi ali mi je ovo palo na pamet.

1 Like

Ovo bi bio smor, bolje platiti više za dobar hosting i ne cimati se s tim. Podesiti automatske mejlove na webshopu kad neko kupi da dobije jedinstven link za preuzimanje u roku 72h (ili više) i to je to.

1 Like

Mislim da se to može srediti sa wp i woocommerce.

Složiš OpenCart instalaciju na hosting koji ima 100+ GB prostora. Navedena platforma već ima opciju prodaje digitalnih proizvoda. Svaki korisnik se registrira, naruči i plati. Ako je uplata izvršena a narudžba označena kao kompletirana, pod “Downloads” ga čekaju njegovi fajlovi.
Sve je stvar koliko novca želiš potrošiti na hosting.
Znaj da “unlimited” kako se već reklamira na pojedinim hosting pružateljima usluga nikad nije unlimited.
LP

Već sam se odlučio za Woocommerce. Hvala na komentarima, idem sa Google Drive kako je i većina savjetovala. Ostaje problem trajnosti linkova koji ne mogu riješiti no spreman sam zažmiriti na to trenutno jer je ova solucija povoljnija od bilo koje druge što mi je za start bitno.

Znam da puno ljudi prodaje digital assete preko platforme https://gumroad.com/ pa prouči jel ti to odgovara.