Prodaja ideja 🧠

Zanima me da li ima neki sajt ili nešto slično gdje se mogu prodati ideje :smiley:

2 Likeova

Heh, prvo mi se učinilo tupavim…jer kako provjeriti koju ideju kupuješ, bez da je dobiješ u ruke.

Ali zapravo, ako bi taj site imao nekakvu razvijenu kontrolu da zaštiti autora ideje…onda bi se sam site ponašao kao nekakav “patent ured” koji bi mogao kazneno goniti osobe koji neovlašteno koriste ideje koje su na tom siteu pročitali.

Na taj način bi se omogućilo da svi kreativci ostavljaju svoje ideje na tom mjestu i da na istom mjestu ulagači/pokretači probiru najbolje od njih.
Globalno bi to potaknulo da dobre ideje isplivaju na svijetlo dana, koje možda imaju potencijal, ali čuče u nekome i teško pronalaze put da se ostvare.

Koliko je ostvarivo je ipak upitno…jer ideju nije lako pravno zaštiti.

I s druge strane, treba biti svjestan da dobrih ideja ima stvarno pregršt…i da je teži put realizacija. A kome fali ideja, samo se može osvrnuti oko sebe…vidjeti koje stvari uspjevaju i napraviti isto. Ali problem je baš u tome “napraviti”.

1 Like

Ja prodajem amazon ideje sa lakom konkurencijom ili bez konkurencije za amazon affiliate, zainteresovani inbox :slight_smile:

1 Like

Probaj na ebay…

Imaš procenat ako prodam :wink:

ideju ne mozes pravno zastititi, tako da bi realizacija takvog sistema bila veoma teska

1 Like

Da, i zove se upravo tako :slight_smile:

tocno tako .
know-how se ne moze stiti kao oblik intelektualnog vlasnistva
npr. ne moze se stititi “ideju” ili/i “pravila” igre “covjece ne ljuti se.”
ali se moze stiti tabla sa toliko i toliko polja u kojoj se figure krecu od startne pozicije a koju definira dobiveni broj 6 kod bacanja kockice…itd…itd…

Ti si dao ideju za nekoga da otvori firmu i ideja je opet naravno u korist direktora jer ce moci naplacivati svaku ideju a autoru davati postotak potrebno je samo napraviti stranicu na koju ce uci onaj kome treba ideja gdje ce je i cuti gdje se uzima fotografija licne karte kupca kao jamcevina i potpis da nece biti zloupotrebljeno ukoliko se ideja usvoji a ne dobijete novac pokrece se tuzba uz dokaze tj licnom kartom i ostalim stvarima

Naravno, nitko nije lud da nešto pravi a da nije u njegovu korist. :slight_smile:

Ako je samo, budi ti taj koji će to napraviti. Ništa nije “samo”, što god kreneš raditi moraš računati na 101 problematiku koja će iskočiti. :slight_smile: