Prodaja na Amazonu i Shopify

Pozdrav, htjela bih napisati i objaviti (self-publish) knjigu na Amazonu. Za početak, kasnije bih prodavala i majice. Da bih otvorila trgovinu moram im upisati svoj porezni broj. Zvala sam BIH poreznu i oni su mi rekli da moram imati registriranu djelatnost. Iskreno, ne znam je li se isplati otvarati firmu za nekoliko knjiga koje ću prodati. Na koji način poslovati s Amerikancima? Da to bude koliko toliko legalno. Je li postoji dvostruko oporezivanje između BiH i USA? Mogu li ja kao nerezident izvaditi porezni broj u USA? Našla sam da se to zove TIN number. Kako stvari funkcioniraju ako bih prodavala preko Shopify trgovine? Bi li bilo pametno otvoriti samo bankovni račun u nekoj otočnoj državici i podizati novce na bankomatu ovdje? Kako sam čitala iskustva konkretno Amazon uzima za RH 30%provizije+30%poreza USA+ 30 %RH porez, to su iskustva u Hrvatskoj. Za BiH ne znam kako ide prodaja knjiga. Ispada da autor zaradi 10%. Zato me zanima taj TIN broj kad bih samo mogla platiti porez u USA jer se tamo prodaja odvija. Kakva su vaša iskustva? Što mi savjetujete?

Cao,

Koliko ja znam za self-publish ondosno KDP moras biti iz zemlje koja je allowed.
https://kdp.amazon.com/en_US/help/topic/G201208420

Dalje previse si pitanja postavila - koji se vezu za osnovno pitanje a to je publish na Amazon.

Otvaranje Shopify radnje je drugi proces, i problem predstavlja dobijanje payment gateway-a.

Sto se tice BiH i prodaje knjiga potrebno je uraditi

  • pripremu (DTP)
  • dobiti izdavacki broj
  • stampa

Tako da zavisi od ciljne grupe i cijene same knjige, ali ako ti treba vise detalja mozes mi pisati na dm -> pa cu ti objasniti. Zavisi da li je knjiga sa ilustracijama, da li ima pripremu itd. .

Knjigu bih pisala na engleskom jeziku, možda ne mora nužno biti prodaja u USA. Može UK, Kanada, Australija. Gdje objaviti knjigu da bude globalno dostupna? Kad bolje razmislim, da bi mi bilo bolje prodavati preko Shopify trgovine jer bih tu prodavala i majice print on demand za djecu, stickerese i još neke stvari. Za početak bih samo prodavala knjigu, a kasnije bi dodala i ostale stvari. Možete mi objasniti što znači payment gateway za BIH? Je li možda mogu negdje otvoriti bankovni račun tipa Mađarska, Rumunjska? Hrvatska ima previsoka porez zato ju zaobilazim iako preko mame imam tamo osobnu.

Amazon > mora biti osoba ili firma iz navedenih zemalja. Amazon ti omogucava da ti rjesava kompletan proces - ti dostavljas knjigu i oni rjesavaju naplatu itd, ali nije tako jednostavno dobiti odobrenje za nalog i prodaju, jer traze iskljucivo brendove i kvalitetnije publishere.

Shopify > mozes da registrujes iz BA ali da bi neko kupio knjigu mora da plati (ako ides globalno) mora da bude CC. On/ona plati CC i ti dostavljas pdf knjigu. Problem je sto ti treba payment gateway odnosno procesor kreditnih kartica kao sto je 2checkout / Stripe itd.

Bankovni racun kao fizicko lice u HU ili RO je veoma tesko otvoriti, pogotovo trenutno.

Nije to bas sve tako jednostavno da se moze u par recenica objasniti.

Ukoliko vec imas neku knjigu napisanu ili pripremljenu, posalji mi vise detalja mogu ti jos par kontakata oko objavljivanja i distribucije u BiH.

Zahvaljujem na korisnim informacijama :slightly_smiling_face:

Pozdrav,

ja sam imao jako puno problema aplicirajući za Amazon, tako da sam odlučio kada tamo konačno dođem da ću se ponuditi drugima kao servis koji će i drugima voditi Amazon, tj. pozicionirati nečiji Artikl na Amazon preko moje firme. Sada zapravo imam jednog momka koji to obavlja, jer ja osobno uz sav napor nisam uspio kročiti na Amazon.

Ako si zainteresirana, na ovaj način ćeš imati svoj proizvod izlistan na Amazonu brzo i jednostavno, te će te i mjesečna naknada koštati nešto jeftinije nego što bi plaćala Amazonu da ideš direktno preko njih. (To je moguće jer ovako povezivanjem opadaju ukupni troškovi)

Ako ćeš biti zainteresirana, molim te javi se na [email protected]

Pozz.

Pozdrav, to je izvrsna ideja jer sam vidjela da dosta traže. Koliko bi iznosila mjesečna naknada? Tek sam se sad ulogirala i vidjela mail.