Prodaja oglasnog prostora pravnim osobama

Kako najjednostavnije prodati oglasni prostor nekoj firmi ako sam fizička osoba?
Preko student servisa?
Ugovor o djelu?
Autorski ugovor?

Čak i ako si student, preko student-servisa možeš prodati ono u čemu oni uopće žele posredovati. Da li je marketing nešto od toga, treba vidjeti s njima. (Postoji li student-servis još, nisu li onaj zagrebački u SC-u ukinuli?)

Usluge marketinga sasvim sigurno ne spadaju u autorsko djelo.

Znači, ostaje ugovor o djelu. Iako se čini da postoji i nešto što se zove ugovor o nalogu. Makar
moraš razumjeti da ti je to sve isto - svejedno je kako ćeš ti nazvati neki ugovor i što ćeš u njemu napisati - zakon to ne propisuje - zovi kako hoćeš i piši što hoćeš - “autorski ugovor”, “ugovor o nalogu” ili “babin prdac” - to ti neće promijeniti tvoju poreznu osnovicu.

Poreznu osnovicu određuješ prema poreznim zakonima. U tvom slučaju, pošto vršiš uslugu marketinga, a porezni zakon koji se odnosi na dohodak ne propisuje nikakve iznimke za marketing (kao što to čini za autorska djela ili za najam stanova ili sl.), pa onda to moraš svrstati pod “ostale dohotke” i platiti sve kao i za svaki drugi tzv. “ugovor o djelu”.

Naravno, ja nisam knjigovođa.

A kakav je postupak izrade i potpisivanja ugovora?
Plaćanje doprinosa i sl.?
Gdje?

Svoje obveze riješavaš otprilike ovako:

Također ćeš naputke naći i ovdje:

Ugovor se izrađuje tako da potražiš neke šprance, bilo po internetu, bilo da ih kupiš od nekoga, bilo da kupiš knjigu s primjerima ugovora. Onda po špranci koju nađeš zgodnom sastavite ti i druga strana ugovor, tako da ga proširite sa stvarima koje su specifične za vaš odnos - lijepo se dogovorite što i kako u kojoj situaciji, sve svoje međusobne obveze i to lijepo i na jednostavan način zabilježite. Onda odeš s ugovorom do odvjetnika koji se pobrine da je sve što piše u ugovoru usklađeno sa zakonom i upozori ne ta neke eventualne ili uobičajene “zamke”, stvari koje ljudi obično ne razumiju u pogledu prava. Onda ugovor potpišete ti i druga strana, a prema naputku odvjetnika potpise ovjerite kod javnog bilježnika. Onda te ugovore spremite i nadate se da vam više nikada neće biti potrebni, jer ćete sve riješiti dogovorom i na obostrano zadovoljstvo. Ako se to ipak ne desi, idete na arbitražu pred HGK (ako ste dogovorili to kao nadležnost) ili pred sud. Kada dođete pred sud, sucu padne mrak na oči kada vidi kako ste ugovor zakomplicirali i na kraju odreže po svome. I to je to. :slight_smile:

P.S. Naravno, možeš ti i “popaliti” ugovor nekog svoj konkurenta, ali moraš znati da je svaki tekst ugovora ujedno i autorsko djelo i da ga ne smiješ “krasti”. Međutim, nije ništa loše pročitati druge ugovore s razumjevanjem, pa ugraditi iste ideje i zaštite u svoj.

Hvala, rep+


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja