Prodaja šalica sa tiskom autorska prava sa slikama

Poštovani,

jel mi može netko objasniti jel je legalno prodavati šalice sa tiskom (disney likovi, grbovi klubova itd.) na webshopu? Fotografije bi kupovao preko shutterstocka i koristio ih za tisak na šalicama.

Nije legalno. Vlasnika autorskih prava ne interesira od kuda si ti pokupio njihove autorski zaštićene likove.

Legalno je, kupnjom slike na stocku ti kupuješ autorska prava na sliku što znači da s tom slikom možeš raditi što želiš.
Moje mišljenje…

Gdje bi mogo doć do 100% točnog odgovora?

Kako onda neko moze prodavati “legalno” njegove fotografije?

Zavisi kakvu licencu kupiš. Kupiš i glazbeni CD pa ne možeš puštati glazbu u svom kafiću. Za puštanje glazbe javno plaćaš dodatni “porez”

Okej to. Ali sliku neces kupiti samo da bi je imao na kompu.

Ne kažem da nema pravo, ali ne može po defaultu misliti da je ok komercijalizirati nečije autorsko djelo da third party agreement o korištenju.

Imaš pravo. Kad malo bolje razmislim to ti dodje kao da sada kupim wp twmu na themeforest i dajem je free dakle nulled. Sam on bi prodavao imao bi koristi.

Koja je onda razlika npr. kupnje fotografije, i korištenje iste fotografije na nekoj ambalaži proizvoda koji se prodaje u velikim količinama?

https://www.shutterstock.com/support/article/Standard-License-vs-Enhanced-License?l=en_US&c=CustomerKB%3AImages&fs=Search&pn=1

Kupiš DVD i gledaš Umri muški 15 puta, pa još 34 puta sa frendovima kući je ok. Može biti i žena tu, nije problem. Ali ako ćeš naplaćivati gledanje u garaži ili nekom prikladnijem mjestu, tada već izlaziš izvan granica legalnog.

Ako si zakupio pristup Shutterstock fotkama, možeš ih staviti u članak ili pozadinu stranice da bolje izgleda. Ne možeš tu fotku naplaćivati ni na koji način. Pretpostavljam, jer sumnjam da bi Disney dao takvu kontrolu tom servisu. ( Vlasništvo nad svojim likovima)

Pitaj Shutterstock, možda ti daju odgovor. Mi možemo nagađati. Netko na jednu stranu, zašto ne bi moglo, a drugi na drugu stranu, osjećajući malo bolje stav oštećene strane.

1 Like

Ako sam dobro skužio, imaš pravo da ovom Enhanced License?

Legalno možeš prodavati tako da kontaktiraš Disney Enterprises, Inc. Image Licensing team. Kod njih dogovoriš uvjete oko kupnje licence i dr. Npr. tvrka Eurocom d. o. o. posjeduje licence Disney, Marvel, Star Wars, FCBarcelona i Real Madrid za koje samostalno dizajnira te kreira konačan proizvod. Postoje tu još tvrtki koje imaju licence i koriste likove Disney-a za kreiranje konačnog proizvoda. Dakle to je legalan način za tako što.
Ilegalan način je da tiskaš bez licence, pa tako postoji mogućnost da neka tvrtka koja ima licencu vidi da im otimaš kruh, unajmi privatne istražitelje, oni od tebe kupe par šalica, prikupe dokaze i tvoj identitet. Nakon toga unajme odvjetnika koji te odere na sudu. Ne mora doći do ovakvog epiloga, ali moguć je. Kako kaže Jigsaw: “The choice is yours”

5 Likeova

Razgovarao sam s njihovom tehničkom službom, kaže agent da je potrebna Enhanced License.