Prodajem razradjen biznis iz digitalnog marketinga

Pozdrav svima,

  1. registrovao sam u BiH kompaniju za usluge digitalnog marketinga (SEO, Google Ads, Social Media i web development).

U prvoj godini firma je imala promet u iznosu od 45,000 KM, a prikazana dobit na kraju je iznosila 25,000 KM. Dobit firme je bila puno veca, ali smo to uspjeli pravdati kroz razne racune i racunovodstvo je to prikazalo kao trosak kompanije.

U prosloj godini promet kompanije bio je 49,850 KM (do oktobra) i nakon toga smo radili samo poslove koji su placali direktno na ruke, jer svjesno nismo htjeli da udjemo u PDV sistem.
Konacna dobit se jos uvijek racuna, ali sam ovaj put dosta pametnije koristio racun kompanije (pametnije povecali troskove) i finalna dobit bi trebala biti 15.000-20.000, ali ona je negdje oko 30.000 KM.

Ovdje se radi samo o prometu koji je isao direktno preko racuna (izdavanje faktura), nisam racunao klijente koji su placali gotovinom, kojima nije trebao nikakav racuna. To ne mogu ni dokazati da sam naplatio pa ih necu ni racunati u prometu, a ni kao dobit.

Dobit kompanije je mogla biti znatno veca, ali ja sam za svaku uslugu osim za SEO imao radnika. Iako poznajem WP i facebook ads, nije mi se dalo zezati oko toga.

Eh sad onaj malo zanimljiviji dio.
Najprodavanija usluga je bila SEO, a usluga koja je donijela najvise profita je izrada web stranica. Radili smo projekte po 3,4,5 i 12.000 KM. Generalno, drzali smo malo visoku cijenu za izradu web stranica, jer vecinu sajtova smo custom radili.

Preferirali smo da svakom klijentu ponudimo hosting. Troskovi hostinga na godisnjem nivou su 420,00 eura, a ukupna dobit je mislim oko 2200,00 KM, s tim da ima jos jako puno prostora na serveru i dobit se moze samo povecavati, a trosak ostaje isti.

Sto se tice Social Media klijenata, njih je bilo najmanje i najvise smo izbjegavali tu uslugu. Jedino kada klijent uzme i druge usluge pa onda to stavimo u paketu, kako se ne bi prikljucila neka druga agencija.

Web stranica i domena postoje od 2017. godine i dosta se radilo na backlinkovima sto je rezultiralo da 90% klijenata dolaze sa Google pretrage. Ostali klijenti dodju na poznanstvo i njih je bilo najmanje, jer se nikada niko iz kompanije nije javno eksponirao niti smo potencirali druzenja sa nekim ljudima koji bi nas mozda mogli negdje progurati.

Dakle, iskljucivo smo zavisili od Google pretrage i s vremena na vrijeme uplatimo Google Ads, cisto da se cuje za brend.

Vrhunac kompanije je bilo proljece/jesen 2021. u tom periodu je bilo aktivno 7 klijenata sa razlicitim uslugama, na pocetku svakog mjeseca izdavala se faktura cca 7000 KM. Ne kazem da je to bo najprofitabilniji period, nego si imao potpisane dugorocne ugovore i mogao si racunati da ces svaki mjesec imati uplate.

Poceo sam razmisljati malo unaprijed pa sam napravio nekoliko templejta za razlicite niche. Npr. imamo 5 razlicitih custom web stranica iz stomatologije. Ponudite stomatologu 5 razlicitih dizajna i on od 5 kombinacija napravi jedan sajt. Vase je da kopirate dijelove koji se njemu svidjaju i dobije funkcionalan web sajt. Takvih sajtova imamo oko 20 komada za razlicite niche. Najcesce beauty saloni, frizerski saloni, razlicite poliklinike.

Kako bi smanjili SEO troskove poceli smo graditi svoju mrezu sajtova sa .ba domenama. Nazalost, zaustavili smo se na 3 web sajta, jer to oduzima jako puno vremena i mora se imati jedan pisac koji ce biti zaduzen samo za taj dio posla.

Firma nema nikakvih dugovanja, sto se moze provjeriti u poreznoj. Troskovi kompanije su hosting, racunovodstvo i racun u banci.

Biznis bez problema funkcionise online, ali je pozeljno da kupac bude iz BiH zbog potencijalnih sastanaka koji preferiraju neki kupci. Moze kupac biti i iz neke druge drzave, ali onda morate imati nekoga da sjedi sa klijentima.

S potencijalnim kupcem organizavo bih sastanak i sve mu detaljno predocio i prosli bi kroz fakture. Sa ovog foruma bih iskljucivo radio samo sa starim i provjerenim clanovima.

Konacnu cijenu ne znam kako da odredim pa mi tu treba pomoc starih clanova. Kako u ovom slucaju mogu napraviti procjenu?

Eh da, prodajem iz razloga, jer radim na softweru za strano trizste, tu mi je puno veci motiv, a i doslo je malo do zasicenja. Od 2017. sam u ovom poslu.

Hvala!

Drugar. De mi poslaji linkove zaoocete mreze ako su ok sajtovi kupim ih

Ne mogu ti poslati poruku.

Daj @Alem postavi profil na public već jednom :rofl: Ovo je 20 poruka gdje čitam da ti ljudi ne mogu poslati poruku.

Settings > Preferences > Pri dnu imaš “Other” i Hide my public profile and presence features

To je on cajnoslu ukljucio, pa ne zna da vrati :rofl:

1 Like

Mislim da sam sax odobrio. Probajte. Hvala.

Daaaa a sucelje na hr stavio bio