Prodajem softverski proizvod baziran na pretplati

Na prodaju je softverski proizvod baziran na pretplati koji sam razvio zajedno sa jos 2 druga. Nisam siguran kako bih ga kategorisao, ali recimo da je najblizi kategoriji Info Product.
U pitanju je alat namijenjen prvenstveno dropshipperima koji su u potrazi za winning/winner/trending proizvodima koje ce prodavati na svojim e-commerce prodavnicama.
Ono sto ovaj servis nudi je 5 takvih proizvoda na sedmicnoj bazi, zajedno sa slikama (staticnim i pokretnim), prodajnim videom, prodajnim tekstom, prijedlogom fb reklame i jos nekim sitnicama (prijedlog prodajne cijene, trend pretrage za taj proizvod na google-u…). Dakle, mi nismo dobavljaci, nemamo skladista niti bilo sta slicno. Mi samo dajemo prijedloge proizvoda koji imaju potencijal za dobru prodaju.
Prijedloge proizvoda uzimamo od trece strane, dakle nisu nas licni odabir. Naravno, neko ko bolje poznaje ovu oblast moze naci bolje prijedloge, samostalno istrazivati ili naci bolji izvor. Postojeci provajder radi bez problema od samog postanka naseg servisa (juni 2021. godine).

Korisnik kreira racun na platformi i ima uvid u 2 ‘free’ proizvoda koji se azuriraju s vremena na vrijeme. Svi ostali proizvodi su ‘zakljucani’ dok se korisnik ne pretplati na mjesecni plan koji kosta 29$. Do sada smo imali 7568 registrovanih korisnika, od kojih 266 kreiranih pretplata te ukupno 416 uplata. Trenutno su aktivna 3 pretplatnika. Razlog za to je, prije svega, zapustanje biznisa (vise o ovome na kraju objave). Naime, vec godinu dana se ne bavimo nikakvim marketingom te imamo 50ak registracija na mjesecnom nivou od objava i komentara na drustvenim mrezama koje smo pisali na samom pocetku. Ovo je ujedno bio sav marketing koji smo radili. Stariji pretplatnici su polahko odlazili, a broj novih se smanjivao. Veliki procenat otkazanih pretplata mozemo pripisati i samom poslovnom modelu. Kako je baza proizvoda rasla, korisnicima je vjerovatno postojeci broj bio dovoljan (svi objavljeni do vremena pretplate + 20 svjezih proizvoda u prvom mjesecu) te su, uglavnom, otkazivali pretplatu nedugo nakon prve uplate.

Kompletna aplikacija je izradjena koristeci node.js serversko okruzenje i pohranjena je na Heroku platformi. Transakcijski emailovi se salju putem aws ses-a, slike se pohranjuju na aws s3, a video klipovi na Vimeo. Mjesecni troskovi za navedene servise nisu veci od 30$.
Softversko rjesenje nije obimno niti komplikovano. Uredno i bez vecih incidenata radi vec 19 mjeseci.
Ako izuzmemo marketing, obim posla na sedmicnom nivou nije veci od sat vremena, koliko je potrebno da se unese 5 novih proizvoda.

Iskren da budem, nikada i nismo imali neki veliki interes za ovom oblascu, sto je i dovelo do zanemarivanja biznisa, a na kraju i do odluke o prodaji istog. Iako je dropshipping jos uvijek aktuelan (mozda i vise nego ikada), ne vrijedi gurati nesto ‘na silu’ ako se ne pronalazimo u tome. Sada se bavimo drugim stvarima i jednostavno zelimo da se oslobodimo bespotrebnog tereta.

Cijena koju trazimo je 12,000KM. Iako je ovo cak i manje od profita u prva 3 mjeseca postojanja servisa, trenutni niski prihodi i nepostojanje kanala akvizicije korisnika nam ne idu u prilog. Ako imas interes za ovu oblast i ako ti, dok citas ovo, pada na pamet genijalna ideja koja ce ovaj biznis ‘podici iz pepela’, javi se u privatnu poruku za vise informacija.

Koje metode placanja imate integrisane?

Paypal i karticno placanje, prvo preko Paddle-a, a kasnije zamijenjeno Stripe-om. Moze se po zelji kupca zadrzati bilo koji od navedenih provajdera.

Ova je tema automatski zatvorena 365 dana nakon zadnjeg odgovora. Novi odgovori više nisu dopušteni.