Da da to su ti sjajni saveti, slažem se potpuno jer i moje iskustvo je slično. Jedan fashion kanal mi je sjajno krenuo organski i ja kao ajde da ga još boostujem youtube ads-ima i kako je to krenulo, ovo organsko je naglo počelo da pada i više se nikad nije oporavilo. Lekcija naučena
A za oglašavanje na drugim mrežama, slažem se i to, em se onda to računa u watch time em ih ne ložiš da će sad stalno da te vuku za nos sa oglašavanjem
Samo pripazi, i napravi barem screenshot dok su ti video uradci na kanalu. Ne možeš znati da li je netko “iskoristio/ukrao” dijelove ili najbolje scene iz tvog videa i uploadao ih također na YT. Možda je to učinio neki velik kanal na nekom drugom jeziku i slično. Veći kanali imaju opciju “podudaran sadržaj” i onda bot ide po youtube-u i obavještava veće kanale o eventualnom pronađenom njihovom materijalu u određenom postotku. Npr. meni je došlo da je neki kanal koristio 20, 30, 40 ili 100% mog materijala u videu.
Hoću ukazati na mogućnost da ti danas sutra na nekom drugom kanalu uploadaš te stare video-e koje si izbrisao na ovome kojeg prodaješ i dobiješ opomenu za vlastite materijale.
Jedan nevjerojatan primjer koji se dogodio:
PR Agencije surađuju s velikim brendovima s kojima naprave ugovor. Brend uplati agenciji 30.000 kuna a agencija njima doseg od 2 milijuna ljudi za tu kampanju (to je primjer).
Tako da je čest slučaj da influenceri i youtuberi NE budu kontaktirani direktno od brenda, već od agencije koja im ponudi neki iznos. Čak brend (npr. Coca-Cola) niti ne zna da će neki youtuber raditi video i reklamirati njihovo piće.
Da pokušam skratiti. Dogodilo se da je je jedna agencija kontaktirala youtuber-a i dogovorili se za suradnju od 4 videa. Zahtijevali su preview videa prije objavljivanja, što je uobičajena procedura. Znači youtuber uploada video na kanal, podesi ga na “nije javno” i može ga pogledati onaj tko ima link. Agencija je skinula sva 4 videa (da ovaj niti ne zna) i uploadala ga na neki njihov žnj. kanal uz par izmjena. Nakon toga su iz agencije javili youtuberu da su videoi odobreni te da ih može objaviti npr. za 7 dana, tj. postaviti ih “live”.
Nakon 7 dana, agencije (odnosno netko iz agencije) je prijavio youtube-u, kroz uobičajenu formu ispod videa, i u opcijama pod 1. stavio link na njegov video (influencera), a pod 2. stavio svoj kanal, koji ima isti video sa 7 dana ranijim upload-om. Sustav je automatski dao 4 strike-a ovom influenceru i ugasio mu kanal. Sada su na sudu agencija kaže da nema veze s tim. Vjerojatno je netko želio napakostiti influnceru. Propust youtube-a je što pamti datum od kad je video live a ne od kada je uploadan. Netko je iskoristio položaj u agenciji i sje8ao kanal ovom.
Znači sve je moguće