Prodavanje webstranica i nebuloze

Evo kao sto ste mozda vidjeli prodao sma i jos prodajem neke domene, hrvatske su vecinom bazirane za viceve. Nemaju zaradu ali su stare po vise od 7 godina i online su od onda. Ima mnogo viceva na njima i one idu uglavnom za cjenu domene. Pa nije mi jasno jesam ja bivol koji prodajem za tako malo ili je to realna cijena, odnosno da nema potraznje.

Isto to vrijedi za strane web stranice s igricama. E sad tu pa je jos veca nebuloza, ja sam imao web stranice s igricama s kojima sam mislio zaradjivat, znaci kupovao sma unikatne descriptione i ima ljude koji su pisali velike opise igara. Svaka igra je pomno opisana i odigrana. Isto je stranica stara vise od 5 godina i cjene se krecu oko 20$. Onda u drugom topicu vidim geliptera koji je kupio jucer domenu, nabacio isti ili cak slabiji template nego moj i on prodaje po 100$, a vjerojatno nema toliko igrica i nema unikat opise sa po vise od 250 rijeci…

Ajde malo komentirajte, jel razlog tome sto ja prodajem svoje siteove koje vise nemogu koristiti, a on prodaje nebrzinu slozen site s ciljem da zaradi.

Nema tu nekakve filozofije kad se cijena određuje prema zaradi a ne starosti domene. Ako loša stranica zarađuje 100€ godišnje na autopilotu onda bar toliko i vrijedi, ako ne i duplo više.

ja da kupujem nikad mi ne bi bilo bitno koliko je stara stranica osim ako nije u pitanju velika stranica koja je konstantna iz godine u godinu. ovako manje stranice bi mozda cak i radije kupila noviju stranicu jel mi je nekako lakse probijat se sa novijom stranicom nego vracati staru stranicu na gugl. Uglavnom unikatnost je veliki plus za mene cak i malo na ustrb kvaliteta unikatan teks je mnogo bolji od kopiranog kvalitetnog teksta. ipak ja ne znam puno o kupovini pa moje misljenje nije relevantno. I najradje volim sve sama raditi. zato ne vjerujem da cu ikad kupovati stranice

Da, ali niste se orijentirali na cijenu. Zar nova ista stranica vrijedi 10 puta vise nego stara stranica. Zar nista ne znaci da su stare stranice postojale zbog neceg drugog a ne kao ove nove koje su sklepane da se zaradi.

Odnosno, ako to rpebacimo u automobilisticki svijet, zar je bolje kupiti auto koji je vozila osoba jer je trebala auto ili je bolje kupiti auto od preprodavaca koji je vrlo vjerojatno akramboliran auto sklepao i namjestio da se sto bolje proda…

1 Like

Cijenu stranice odredjuje , bar po meni, iskljucivo njena zarada. Mozes ti imati super fantasticno fenomenalnu stranicu po pitanju dizajna i unikatnosti, ali na primjer ona zaradjuje 5 € mjesecno. Dok netko drugi ima stranicu koja ne lici na nista, ima neki genericki template vidjen vec na 100 drugih stranica, ali zaradjuje 100 € mjesecno. Naravno da njegova stranica vrijedi 20 puta vise od tvoje.

Ahhh ili nisam bio dovoljno jasan ili ne citate, ali evo ponovno.

Imamo 2 stranice jedna je stara i na njoj se nije radilo 2 godine nista, ali ej sve updejtano i lijepo ko da je novo, no nema novog sadrzaja. I stara je vise od 5-7 godina.

I imamo novu, doemna kupljena pre mjesec dana i sve sklepano isto sve lijepo izgleda, igrice dodane nabrzinu i ima ih manje nego u prvoj gdje su dodane pazljivo kroz 5 godina.

Cijena prve stranice je 20-30$ ako sam sretan, a cijena nove je 100$.

Obje stranice ne zaradjuju nista, jer nova stranica nemoze nista zaradjivat, a stara nije updejtana s novim sadrzajem niti je link bildano na njoj isto kak i na novoj, pa nema zarade na nijednoj.

Slazem se anal!!!

Cijenu domena određuju:

  1. njena starost radi pozicioniranja na Google, jer Google voli starije domene, dodatno pojašnjenje ispod.
  2. njena zarada
  3. unikatnost, originalnost i jednostavnost domena, tj. ime domena npr. vicevi.com, ili igre.com u vašem slučaju
  4. cijenu povećava i ako je od neke web stranice stvoren brand
  5. njene posjete, jedno od najvažnijih.
  6. uložen trud i unikatan sadržaj.
  7. nažalost na kraju njen dizajn, iako može biti pokretač mnogima pri kupovini

Sve je ovo usko povezano jedno sa drugim jer od Google ranka, ovisi i broj posjeta, od posjeta ovisi i zarada itd.

Što se tiče starosti domena, ono što muči korisnika dadass, nije nužno da je starost domena presudan. Recimo da je neko zakupio domen 99 godine pa na domen nije stavio ništa a neka je neko drugi zakupio domen u prošloj godini i napunio je unikatnim sadržajem, sredio SEO, može biti bolje rangirana na Google Search i tako i imati veću vrijednost.

Da zaključim, sve je ovo bitno da bi se cijena odredila u konačnici i vrlo je teško odrediti cijenu za virtuelne proizvode.

Moze taj da stavi i 5 000 evra za tu stranicu, niko je nece kupiti, o tome se radi. Treba pricati o cenama koje je neko spreman da plati, tih 20-30 dolara za tvoju stranicu ce neko platiti a njemu 100 dolara nece niko, nego ce mu oglas skupljati prasinu…

Baš to što je @shimi napisao. Možeš ti tražit za svoju stranicu 1000 dolara, a može on i 5000 dolara. U konačnici je bitno koliko je neko spreman platit za tu stranicu. Tvoja cijena je još i realna, imaš bar nekog temelja tražit bar neku lovu (starost domene, unikatan sadržaj), pitanje je jel neko ovdje vrednije te stvari. S druge strane on nema ništa na čemu može temeljit svoju cijenu, siguran sam da je nikad neće prodat.