Program za retina slike?

Imam sliku i sad je hocu napraviti retina, ali sve programe koje vidim su za linux,osx ili ubuntu. Ima li koji za windows?

Kakve su to retina slike ? :joy::thinking:

Kolko po mom nekom znanju retina bi bilo kao gusci pixeli ako se nevaram :slight_smile:

Ni ja nemam blage veze, evo gledam sajt premo mobitela, prikazuje samo polovicu loga…

Da, 326px po inču.

@CroLog
Exportaš grafiku u dvije dimenzije. Npr. ako ti je wrapper te grafike dimenzija 100x100px, onda exportaš:

  1. slika.jpg ( 100 x 100px )
  2. [email protected] ( 200 x 200px )

Imaš tu objašnjenu implataciju:
http://line25.com/tutorials/how-to-create-retina-graphics-for-your-web-designs

1 Like

Nego kad smo već kod grafike, šta je sa SVG-om?

Nisam već godinu i pol dana za kompom. Zadnji put kada sam eksperimentirao sa SVG formatom, tadašnja verzija FF-a je imala problema sa prikazom i najednostavnijih geometrijskih formi. Dok je recimo tadašnja verzija IE-a savršeno prikativala SVG. Također, razvijali su se i neki JS framworks za manipulaciju SVG-a, pošto je SVG zapravo “grafika otvorenog koda”, odnosno XML.

To bi značilo da možeš napraviti kompletan animirani film, bez ijednog “grafičkog elementa”. Film kompletno napravljen u kodu, otporan na sve rezolucije u kombinaciji HTML5, CSS3, JS, SVG. Kul:).

Retina je zapravo samo još jedno snobovsko preseravanje iz Applea, koje nema nikakvu svrhu izuzev vrlo rijetkog slučaja. Da si pro fotograf, koji na webu ima portfolio i očekuje da će mu stranicu posjetiti user sa retina ekranom. Još uz to, pošto si pro fotograf, vjerojatno si objavio cca 1000 JPG-ova, najviše rezolucije i kvalitete. A onda još uz to, moraš i exporati sve te slike.jpg + [email protected]. Dakle, nije ti dovoljan VPS ili dedi, već moraš zakupiti cjeli data centar da to sve zajedno ima smisla.

Dakle, ako kupujete neki “Retina ready” template, smatrajte to nedostatkom (osim u gore navedenom primjeru) a ne prednošću. Takav template je znatno teži od istog takvog, koji nije “Retina ready” a svi smo svjesni važnosti brzine učitavanja.

Malo smo sabili pixele na ekranu i to se zove “Retina”, koja razlučuje 362px po inču. To je napredna vanzemaljska tehnologija a dokaz za to je činjenica, što ljudsko oko ne razaznaje više 360px po inču (očito mali zeleni imaju bolji vid od nas).

A to cropanje slika u WP-u mi toliko ide na klinac da to nije istna. Dok ja trošim vrijeme da mi niti jedna slika ne prelazi 70kb, WP nonšalanto, od jedne slike iscropa još njih dvadeset. To je totalno bespotrebno, jer CSS3 omogučuje da se jedna te ista slika prikazuje ispravno, poštujući ratio u svim mogučim dimenzijama, izuzev dimenzija koje prelaze stvarnu veličinu slike. A i u tom slučaju, kada se malo razbiju pixeli, iskuca se “mreža (okomite i horizontalne linije)” u CSS-u, pa se background slika sa razbijenim pixelima stavi na manji z-index a span ili neki drugi element stiliziran kao “mreža” na veći z-index. I to ne samo da izgleda dobro, već je i very fancy. Isto vrijedi i za video pozadine.

Ja sam uvijek zagovarao vektore, vektorsku grafiku i alate, CMYK umjesto RGB-a…

Uvijek sam tvrdio da se vektorskim alatima bave brkati muškarci, dok kroje neki logo i usput piju žuju a rasterskim alatima da se bave curice (i oni koji se tako osjećaju) dok pijuckaju Carolans. Vektorski element je otporan, možeš ga razvlačiti, sabijati, nabijati…Uvijek ostaje isti. A rastersku grafiku dok takneš - ode sve u klinac.

E sad…
Osim PS-a za cure i Ai-a za dečke, liberalni Adobe nam je podario i rješenje, odnosno kozmički kompromis između muške i ženske energije. A taj kopromis su nazvali Fireworks. Logičnan naziv jer uistinu nastaje vatromet, kada se spajaju suprotno nabijene čestice. FW je nešto kao dijete PS-a i Ai-a. Jedini razlog zašto se PS smatra “standardom” za web dizajn, je to što prije nije bilo alternative, nije bilo niti pojmova poput UI, UX, principle ili material designa…

PS je vrhunski program za obradu digitalne fotografije. FW je za web/UI design, AI za grafički dizajn.
I za mene tu priča o pixelima i programima završava.