Promjena broja telefona + WHOIS?

Promjenio sam broj mobitela, da li moram sad na svakoj domeni gdje je WHOIS promjenit broj? Ili mogu ostavit onaj stari broj, iako je ugasen.

zasto bi mjenjao ? i zasto bi stavljao br telefona ?

1 Like

Promijeni na novi broj, podaci na domenama trebaju biti ispravni.

1 Like

Joj lakse mi za 10eur kupit mob i drzat taj broj zivim…

Oho pa koliko domena imas, 1000?

Imam i ja nevazewci broj koji je iskljucen, nisam mjenjao…

Zavisi šta ti je na tim domenama.
Opčenito, broj moba na WHOIS-u nije vitalna informacija.
Osim možda kada prodaješ site, domenu…
Ali i tada sve više-manje ide preko maila.

Dva dovoljna razloga da imate ispravne info na domenama:

  1. Da vas registar ili ICANN može kontaktirati u slučaju problema sa vašom domenom. Ako vam neko hackira account npr. na GoDaddy-u, i bude sumnjivih radnji uvijek vas mogu kontaktirati na ispravne informacije, a ovo se dešava. Da nije bitno ICANN ne bi opominjao da se lični/osobni podaci pregledaju i eventualo isprave. Dosta polažem na sigurnost pa recimo na NameCheapu pored ispravnih informacija, whois guarda, koristim i Two Factor Authentication.
  2. Da vas potencijalni kupac radi same EMD domene ili branda koji planira pokrenuti pozove baš na vaš broj. Neki će reći da je dovoljan email za tu svrhu, ali budimo realni, svi mi ignorišemo takve emailove jer su u preko 90 % slučajeva SPAM pa tako završe i u Junk mailu pa se ti emailovi većinom i ne čitaju.

Na kraju mi stvarno nije jasno zašto kriti od registra broj telefona jer može biti samo u vašu korist. Razumijem da želite sakriti lične/osobne podatke od javnosti, ali za to postoji WHOIS GUARD.