Promjena hostinga i prebacivanje domene

Imam zakupljen hosting paket kod jedne firme i sad zelim da predjem kod druge firme i da kod njih zakupim hosting paket, domenu sam dobio “besplatno” u sklopu hosting paketa, provjeravao sam na whois.domaintools.com i ja sam naveden kao registrant, a firma kod koje sam zakupio hosting kao administrator.

Dali u praksi firme hoce da promjene DNS-ove domena koje su zakupljene kod njih prema DNS-ovima drugih firmi?

Kada dodje vrijeme da produzim domenu, hocu li morati bivsoj hosting firmi placati produzenje ili mogu to preuzeti na sebe?

Mogu li od njih zahtjevati da administratorske ovlasti nad domenom prebace na mene?

Cijeli projekat je jos u povojima, tako da mi ta domena i nije bas od krucijalne vaznosti i najvjerovatnije cu zakupiti novu domenu kod neovisnog registra, ako projekat zazivi da budem sam svoj gazda, ali bih zelio zadrzati sadasnju domenu ako bi to bilo moguce, pod uslovom da se dokopam i admin ovlasti, ako ne, nikom nista.

P.S.

Znam da je o ovome vec dosta pisano po forumu, procitao sam dosta topica, ali nisam nasao nista sto odgovara mom slucaju.

Trebali bi ti dozvolit da prebaciš domenu kod drugog registra (kod neke druge hosting firme ili kod neke firme koja se bavi samo registracijom domena), platio si je i ona je tvoje vlasništvo, možeš sa njom radit što te je volja. Nije bitno što su rekli da se domena dobije besplatno uz hosting račun, i ako su ti je dali besplatno opet je ona tvoje vlasništvo. “Što se da to se ne vraća” :slight_smile:

Ne u svakom slučaju, vi ste vlasnik domene dok koristite usluge Hostinga gdje ste zakupili komplet paket.

Jeste li pročitali uvjete korištenja za Domene ako postoji.?

Ipak većina Hostera daje korisniku ovlasti nad Domenom, nakon isteka ugovora.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja