Promjena vlasnika firme

Pozdrav,

zbog ove Corone sam ostao privremeno bez posla (tko zna, mozda i za stalno)
Pored (bivseg) posla imam i firmu koja donosi cisto ok prihod, dok sam doprinose imao placene od strane firme. Sad je to malo skakljiv prihod. Em sam izgubio platu sastrane, em mi se primanje od firme krati za 2200kn, koliki su doprinosi na minimalnu plaću. Tako da sam poprilično skraćen. :confused:

E sad, doslo je to vrijeme i htio bih se sad max. posvetiti svojoj firmi, a ne traziti drugi posao. Ali mi to prijelazno razdoblje djeluje malo kritično sa toliko limitiranim prihodima.

Saznao sam da se mogu spasit od plaćanja doprinosa tako da prebacim vlasništvo firme na osobu koja je zaposlena. Imam pouzdanu osobu (curu) i to mi izgleda ok opcija.

Ili postoje zamke?
Hvala na bilo kakvom savjetu.

Pozdrav,
možeš napraviti tu promjenu, ali taj dio košta zbog promjena u sudskom registru. Kad budeš radio taj dio izmjena zapravo možeš za iste novce mijenjati i sve ostalo što želiš (naziv, sjedište, djelatnosti…). Također bitno je da poslodavac gdje ti je zaposlena cura se ne bavi istom ili srodnom djelatnoscu te da joj da dopustenje da ima tvrtku.
Možda ti je bolja opcija prijaviti se kao direktor na sat vremena te u skladu s tim plačati doprinose, na kraju godine ces dobiti jedno pisamce od porezne u kojem ce ti reci koliko si duzan platiti razliku za doprinose, ali eto tu si barem kupis vremena s placanjem. Nadam se da sam ti barem malo pomogao.

Da, znam da kosta 3000kn, ali to je nista spram 2200kn svaki mjesec.

Kako se mogu prijaviti na samo jedan sat kad je propisana minimalna placa na koju se treba prijavit? (Koja usto raste skoro svake godine )

Je, propisana je za 8 sati, ali ti se mozes prijaviti na sat vremena i placati doprinose omjerno mjesecnoj satnici npr. Kad radis 8 sati dnevno mjesecni fond sati je cca 160, kad radis 1 sat fond je 20 e pa ti placas direktorske doprinose samo za tih 20 sati, ali opet ponavljam na kraju godine ces dobiti rjesenje od porezne za placanje razlike doprinosa. Provjeri sa svojim racunovodom, ja sam tako prijavljen u svojoj firmi.

Kuzim da. Knjigovođa mi je rekao da si ne moram plaću isplaćivat…i to dođe onda isto kao ovo. Ako sam dobro skuzio, s tom prijavom na jedan sat smanjujem samo placu …jer ako se doprinosi uplate ispod zadanog minimuma, na kraju opet treba platit razliku. Pretpostavljam na kraju opet dođu na spomenutih 2200kn/mj?