Protuprovalna vrata

Imate kakva iskustva?

Planiram kupiti nova ulazna vrata za stan. Vidim da su zapravo sva sada protuprovalna. Drugim riječima: ili štok možeš izbiti pajserom ili ne možeš.

Ako ne možeš, onda imaš i dobar cilindar koji je teže provaliti, što zbrojeno jedno s drugim, koliko sam shvatio, dođe oko soma eura. Pante, okovi, metalna ploča i dr. zapravo i ne čini razliku.

Kakva vi vrata imate?

Ja imam i konfiguracijski problem. Naime, imam lođu na koju se ulazi kroz hodnik. To znači da i više puta na dan izlazim iz stana na balkon. Pri čemu svaki puta riskiram da mi se zalupe vrata. A ako sam i uzeo ključ, riskiram da je drugi ostao u bravi.

Zapravo, za ovu situaciju upoće nema sretnog rješenja.

Brave u koje se ključ može staviti s obje strane sada postoje. Pa je jedan dio problema rješiv.

A ako uzmem kvaku (okretnu kuglu) i s vanjske strane, onda si ne mogu “zalupiti” vrata, ali moram vrata zaključavati i dok sam u stanu, jer mi inače bilo tko može otvoriti vrata s vanjske strane. Opet nije idealno.

Postoji i “elektroprihvatnik” za bravu. Radi se o sistemu gdje se montira tipkovnica i “zalupljena” vrata otpuste upisom PIN-a. To nije elektroničko zaključavanje, već samo otpuštanje nosa kao kod stubišnih ulaznih vrata (portafon). Ovo bi riješilo problem “zalupljenih” vrata, ali bi potencijalnom lopovu davalo signal da se bog-zna-što vrijedno nalazi u stanu, kada ima takva čuda gore. Pa će mi se na kraju popeti kroz prozor. Ili provaliti fleksericom dok su svi na godišnjem.

Tuto-kompleto rješenje, elektroničkim zaključavanjem, košta oko 2.000 eura.

Daj me na PM

Nemoj mjenjati vrata šta ćeš bacat pare

nabavi ovo

http://www.kucniljubimci.net/wp-content/uploads/2010/07/Napuljski-Mastif.jpg

ili

ja sam zbavio nekog ovčara i nitko ne prolazi pokraj kuće hihihi

Ne. Ja sam se bavio projektiranjem samo trezorskih vrata, za trezore u bankama… :neznam:

Teška, metalna, protuprovalna. :ljug:

Ja bih se odlučio na tu varijantu.

tsereg, zanimljivo da si potegao ovo pitanje jer sam upravo u istoj fazi, da ne kazem problemu.
Prosli tjedan sam krenuo u naporan zadatak nabavke novih vrata jer moram pod hitno napraviti novi zid u koji ista idu (radi se o stanu) i rado ću podijeliti svoje iskustvo budući da sam s vremenom izvrsno razvio nos za bullshit.
Za početak, odmah bi prokomentirao famu o protuprovalnim vratima. Imam dobrog poznanika koji dugo radi u industriji zaštite i on mi je otvorio oči. Dakle na zaštitu (čitaj: vrata) trošiš proporcionalno vrijednosti koja je unutra. U mojem slučaju, ako stavim sve u stanu na hrpu, ne skupi se ni 5000 kuna realne (prodajne) vrijednosti. U tom sam trenutku shvatio da mi protuprovalna vrata uopće ne trebaju - jer da netko i provali/pokuša provaliti, šteta na prokletim vratima će mi biti najveći problem.
Uz to, takva vrata nema nikakvog smisla u mojoj 100 godina staroj zgradi gdje jačim udarcem nogom možeš proći kroz zid.
Mene najviše zanima izvrsna zvučna izolacija, zatim izgled (da imaju koliko-toliko izgled klasičnih vrata) a “sigurnost” mi je na zadnjem mjestu jer kao što si naslutio ista bi mogla raditi i protiv tebe.
Prošli tjedan sam otišao zatražiti par ponuda za PVC ulazna vrata. Za sada čekam ponudu za vrata po narudžbi od


(oni su mi radili prozore i zadovoljan sam) i obišao sam par salona vrata po Rijeci. Ono što sam naučio je sljedeće:

  • Vrata sa ravnim panelima (čitaj: vrata koja izgledaju kao ulaz u podrum ili sklonište - doduše ovakva mogu proći u modernim zgradama) se mogu naći od 3500-5000 kuna. Ista takva ali da panel ima ispupčenje poput klasičnih vrata su 10000 kuna :slight_smile:
  • Ako želiš “poštena” vrata po želji (oprema i boja), onda se to “naručuje od proizvođača iz Italije” i rok isporuke je 60 dana. Apsolutno neprihvatljivo.

Danas sam bio na telefonu sa firmom iz Rijeke za koju sam dobio hrpu preporuka i objasnio čovjeku da mi se ne bacaju novci na super-brave, nego me zanima da vrata imaju dobru izolaciju i da pristojno izgledaju. Rekao je da nešto ima na skladištu što se može odmah dobiti ali da većinu mora naručivati uz famozni rok isporuke.
Dogovor ej da odem vidjeti što ima, i ako mi nešto od dostupnog odgovara možda uzmem. Rekao je da može vrata opremiti sa nekakvim čudesima i lajsnama koje se spuštaju i povećevanju zvučnu izolaciju što mene više zanima od lažnog osjećaja sigurnosti.
Toliko za sada, podijelit ću ostatak kalvarije kako se stvari budu razvijale.
Konkretno se u ova dva slučaja radilo o finstral.com i dierre.com vratima, koja navodno slove kao vrlo kvalitetna.

Sorry tsreze na offtopicu :

Ovo su najbolja protuprovalna vrata :

Znan jednog vlasnika kafića koji ima dobermana a ukrali su mu motor iz dvorišta.

Čitaj ovo (svaka vrata se nemogu obiti ali zato se može svaka brava može)
Znate svi za cobra zaštitu od auto provale.
Gledao sam svojim oćima kako čovjek ispod 2 minute skida zaštitu navodno ne postoji bolja zaštita od cobre trenutno.

Postoji puno načina zaštite a da ne mjenjaš vrata npr. Objesiš kašikaru od štekavicu.
tako mi u hercegovini ostavljamo kuće ne zaknjučanih vrata i nikome nepada napamet ući

Imaš neku lovu u stanu ili vrata kupuješ zbog crne bilježnice?
http://www.webmajstori.net/forum/showpost.php?p=225008&postcount=13

Radim razne izmjene u stanu, pa razmišljam da je vrijeme i za promjenu vratiju.

Novac nikada nije dobro držati u stanu. Tko to čini, ubrzo zažali.

Jedina prava šteta u tom slučaju su dokumenti. Evo nedavno primjer u novinama našeg suca kojem su ukrali dokumente. Čovjek se sudac, a kada god napusti zemlju, na granicama ga zadržavaju i izdvajaju - njegov identitet je koristio kriminalac. I koliko god vodio borbu s birokracijama različitih država, nikako da se isplete iz tog paklenog kruga.

Zato savjet: najam sefa u banci stvarno ne košta puno (par sto kuna godišnje).

Prema iskustvu, svaka vrata jeftinija od 4.000 kn su smece i to kinesko iako se prodaju pod talijanskim i inim imenima. To ti je koliko para toliko i muzike, osobno nebi nikad kupio vrata ispod 4.000 … a gledao sam mnoga. Ima za kupiti finih vrata s ugradnjom za oko 4500-5500 kn.Nema sanse da ih netko obije, buduci da su vrata teska 100-120 kg, imaju po 10-12 tocaka zatvaranja, metalni okvir je “zazidan” s jedno 10-15 sherafa od 10-12 cm. Mislim mogu … ali morat ce taj lopov doci s buldozderom pa odbiti i komad zida s vratima :smiley: Sto se tice krađa, tu je u 99% slucajeva kriv ljudski faktor - naivnost i ljudska glupost, pogotovo kod starijih ljudi. A i tko je jos vidio drzati veci cash u stanu? Moras biti extremno glup i naivan.

“Nema sanse da ih netko obije, buduci da su vrata teska 100-120 kg, imaju po 10-12 tocaka zatvaranja, metalni okvir je “zazidan” s jedno 10-15 sherafa od 10-12 cm.”

to i nije toliko važno ako imaš stan, neće nitko provaljivati maljem ni sjekirom. Osim eventualno vatrogasaca, a to im onda otežava posao. Najvažnija je brava.

Ma najvazniji je mahanizam zatvaranja vrata. Na svojim vratima imam 3 pasivne tocke zatvaranja (tamo gdje su panti) i drugih 10 tocaka zatvaranja (frontalnih kod brave i vertikalnih). Nema sanse da to vatrogasac odvali sjekirom. To jedino buldozder moze. Lakse je probiti betonski zid flexom i stemalicom nego kroz ta vrata :slight_smile: