Imate kakva iskustva?
Planiram kupiti nova ulazna vrata za stan. Vidim da su zapravo sva sada protuprovalna. Drugim riječima: ili štok možeš izbiti pajserom ili ne možeš.
Ako ne možeš, onda imaš i dobar cilindar koji je teže provaliti, što zbrojeno jedno s drugim, koliko sam shvatio, dođe oko soma eura. Pante, okovi, metalna ploča i dr. zapravo i ne čini razliku.
Kakva vi vrata imate?
–
Ja imam i konfiguracijski problem. Naime, imam lođu na koju se ulazi kroz hodnik. To znači da i više puta na dan izlazim iz stana na balkon. Pri čemu svaki puta riskiram da mi se zalupe vrata. A ako sam i uzeo ključ, riskiram da je drugi ostao u bravi.
Zapravo, za ovu situaciju upoće nema sretnog rješenja.
Brave u koje se ključ može staviti s obje strane sada postoje. Pa je jedan dio problema rješiv.
A ako uzmem kvaku (okretnu kuglu) i s vanjske strane, onda si ne mogu “zalupiti” vrata, ali moram vrata zaključavati i dok sam u stanu, jer mi inače bilo tko može otvoriti vrata s vanjske strane. Opet nije idealno.
Postoji i “elektroprihvatnik” za bravu. Radi se o sistemu gdje se montira tipkovnica i “zalupljena” vrata otpuste upisom PIN-a. To nije elektroničko zaključavanje, već samo otpuštanje nosa kao kod stubišnih ulaznih vrata (portafon). Ovo bi riješilo problem “zalupljenih” vrata, ali bi potencijalnom lopovu davalo signal da se bog-zna-što vrijedno nalazi u stanu, kada ima takva čuda gore. Pa će mi se na kraju popeti kroz prozor. Ili provaliti fleksericom dok su svi na godišnjem.
Tuto-kompleto rješenje, elektroničkim zaključavanjem, košta oko 2.000 eura.