Prvi put pokrećem jedan Affiliate sajt, pa mi treba mala pomoć

Pozdrav,

ja već nekoliko godina radim SEO za klijente i neke svoje projekte, ali prvi put pokrećem jedan Afflieate, pa mi treba mala pomoć.

Odabrao sam nišu, istražio, posložio strukturu sajta i napravio sajt na wordpressu.

Ja sam napravio trenutno sajt tako da je to shop u kojem kada neko dođe do checkhout-a onda ga reddirekta na Amazon sa tim artiklom u korpi koji je naručio kod mene.

Da li je to ispravno ili bih ipak trebao samo linkati proizvode ka amazonu?

većina linkuje na stranicu proizvoda na amazonu. nekada su ljudi više koristitli tu metodu da ubaci u korpu na amazonu proizvod, još je i kukiz za taj proizvod nekad mnogo duže trajao na taj način. ali već dugo ne viđeh ijedan sajt da to tako radi, što opet ne znači da je to nepravilno. i šta sam ti rekao, u suštini, ništa.

To ti je bezveze jer ti kao shop sa malo sadržaja nećeš moći konkurirati većim odnosno jačim web stranicama. Najbolje ti je napraviti review web stranicu i onda linkaš na amazon proizvode.

odakle ti to da će biti malo sadržaja?

Pretpostavio sam, jer 99% shopova ima kratki opis proizvoda i to je to. Inače sam u affiliate vodama već deset godina a u SEO optimizaciji 15 tako da znam o čemu pričam.

Ne sjecam se vise sto se tice kukija kakva je razlika, to izguglaj, moguce i da se promijenilo, prije su trajali dosta duze, to sto anja gore rece…

Sto se tice drugog dijela price, ne slazem se sa kolegom @drmrgood .

  1. Ako mislis da mozes rangirati za pojedine produkte (to je rijetko slucaj, ali mozda mozes, zavisi od nise, posto velis da radis SEO kontam da taj dio price znas sta radis), bolje je da napravis tzv. affiliate shop i koristis woo, nego da radis reviews i liste (moguce da nisam u toku, ali mislim da su takvi reviews sajtovi na silaznoj putanji)

  2. Druga opcija kad je smisleno da imas shop, je kad imas masu produkata, ali da ne pokusavas da rangiras sa produktima, nego imas drugi sadrzaj s kojim rangiras, i u taj content stavljas umjesto direktno amazonovih produkata ove svoje iz shopa. Tu kupac ima klik vise do amazona ako ide direkt u tvoj shop prvo, ili mozes ga slati i direkt na amazon. Prednost sa woo je da je kontrola linkova (a rece da ces imati masu) laksa preko woo, nego da stavljas jedan po jedan produkt i poslije veoma tesko to imas sve pod kontrolom. Za statistiku sajta moze isto bili ok, jer je manji bounce rate. I jos (to je moj utisak, a ne mora biti tacno), mislim da kad Google algoritam kosi tipicne affiliate reeviews sajtove, ovakve ne kosi, jer su neki hibrid shopa, contenta i affiliate-a.

Evoo jedan primjer affiliate sajta koji je pravljen kao shop :

https://hammocktown.com/

Nije WP i nije bas SEO optimalmno odradjen, ali ovaj mi prvi pade na pamet…

Istina, rijetko se ovo koristi, uglavnom se ide na AAWP plugin, liste i reviews. Ali ne znam bas da li to mora biti bas neki jak argument sto vecina tako radi. Ja mislim da ne mora.

1 Like

@Kosana ispravio bih te samo, ovaj sajt sto si postavio jeste WordPress i radi se o Astra temi. Ali jako dobar primer kako se sajt u obliku Shopa moze prebaciti na Amazon.

A ok, nesto mi je ostao u sjecanju kao da je bio shopify, ali davno sam ga gledala posljednji put, tako da …

pretpostavljam da bi se mogao lakse i prodati, al nemam pojma, samo pretpostavljam…

Upravo tako ja ću vjerovatno artikle i da deindexiram jer ne mislim za njih rangirati pojedinačno. Oni mi služe tu kao mjesto gdje se možeš informisati detaljno o artiklima i kupiti (na amazonu).

Glavni plugin mi je woozone putem kojeg importujem artikle sa amazona na taj shop.

Niša koju sam odabrao je veoma široka i nudi velike mogučnosti za wiki i blog.