Putin naređuje prijelaz na Linux!

[quote=“mikibm”]neznam baš nisam neki expert, pokušavam razmišljati otvoreno.
Samo bi nadopunio još jednu vrlo bitnu stavku Sigurnost softwera, stabilnost.
Opće poznata činjenica je da virusa nema ili ih ima vrlo malo za unix sustave.
Pucanje sistema u sadašnjim državnim ustanovama se dešava mal malo.
U par situacija sam i sam prisustvovao od hzz do hzmo i dr.
Nisam siguran da su windoze sigurnije od unix platformi.[/quote]

Ova stavka stabilnost i sigurnost su mi najjači argumenti. Koristim Windows računala od 1994 sve od win 3.11 i od onda do danas sam imao ravno 4 BSOD-a. Zamrzavanja je bilo isto koliko i na Ubuntu 9.04 i 8.60, jedno ddesetak. Govoriš o sigurnosti, koliko god je siguran linux toliko je siguran i Windows, od 94 naovamo imao sam tri napada virusom jednom preko disketa, jednom preko net-a(ccccc, kakve stranice, :slight_smile: ) i jednom preko djece :slight_smile: . U llinux provalit je isto kao i u windows, onaj ko zna i hoće taj i može. To pokazuju i stalni napadi na stranice pojedinih vlada itd. Sustav je padao zbog “vrlo kvalitetno napisanih” aplikacija, a ne zato što je pogonjen na windowsima ili linuxima.

Samo da napomenem da nisam nikakav MS fanatik, poslovno i privatno koristim Linux i Win podjednako, kada i ako Adobe izda CS za linux onda ću ga koristiti još više, a Win će ostati na kompu zbog žene i djece, ali treba biti objektivan u ovakvim stvarima i vidjeti koje su stvarne koristi od prelazka s jedne na drugu platformu. Investicija prelaska s jedne platforme na drugu je u gotovo 99% veća nego osatanak na istoj.

A možda je informatička revolucija u rusiji na planu i to je samo dio strategije.
Rusi mogu biti konkuretni u svijetu bez ikakvih problema i još kad bi imali svoj software, open source u ovom slučaju, mogli bi veliki novci ući u igru i bili bi igrači sa svojim oružjem.
A bolje podrške od države koja koristiti isti software ne može se naći.

Recimo Alternativa Platform je kompanija iz Rusije koja je prije par godina bila nigdje, danas su broj 1 u svijetu Flash 3D. Dolaze iz Rusije, neznam kako sada stoje ali neko vrijeme su imali 15 zaposlenih i od toga 14 developera. Rusi si to mogu priuštiti, jeftiniji su od nas i nije problem imati gomiliu kvalitetnih developera na plaći (a ne jedan majstor i 3 šegrta:)).
Software je open source, uz naravno plaćanje za komercijalno korištenje. Još su izgradili backend server za svoj open source i polagano se šire, a sve oko open source proizvoda.

Možda ovo nije bockanje BIll Gatesa, već najava nečeg na temelju čega će se plodovi ubirati tamo negdje oko 2015-2020,

@cretifcode
sve to manje više stoji kratkoročno, al ak se malo pokuša sagledati dugoročnije od 3 godine recimo na 5 10 godina, razvijanje svojih aplikacija i podešenje sustava na open platformi i unix sistemima bi zasigurno dovelo do toga da lova koja je namjenjena gospon bil gejtsu ostane u državi, podigne se uposlenost novih ljudi i tvrtki kojih zasigurno ima u Hrvatskoj i koji nažalost takve stvari rade za druge tvrtke van države.
A što se tiče virusa pa oni su na globalnoj razini kreirani za windowse, ko će od stranaca pisat viruse i aplikacije da upada u jednu Državu s 4,5 milijuna ljudi na unix platformi?!

ima nekoliko foruma gdje se vodi rasprava windows vs. linux
kako ne bi bilo uštede u državi kad bi se prešlo na linux?
linux 0 kn, win admine izbaciti i zaposliti prave linux admine u državi.
drugo, školovanje mogu održati administratori koji bi bili zaposleni, cca. 2 x 4 sata za linux i open office i ostalo.
a ona stara baba, ako nije sposobna se prilagoditi ili ne želi učiti onda joj nije mjesto na toj poziciji, ali važno da se pije kavica 4 sata.
nadalje država puno love baca na edukaciju, nadalje te pare koje se daju za licence su pare poreznih obveznika.
nije samo microsoft u pitanju.
osim windowsa i office-a, tu su win serveri, sql server baza, oracle software koji dođe masno i ostalo.
primjer vam je e-matica, da stručnjaci u ministarstvu nisu znali objasniti što žele, a izvođači su bili pristisnuti rokovima i onda se na kraju dobije sustav koji je za k…
30 000 query-a, koliko ima razreda u hrvatskoj mora se moći izvršiti dosta brzo na 2 servera.
znači printanje diploma je moralo trajati maksimalno 1 sat, a ne tjedan dana sa 6 servera.

linux+open office, za bazu postgresql,za aplikacije -> web aplikacije(php+html/css i javascript) da rade na svakoj platformi, a ne da vam država diktira da treba koristiti windowse, IE i ms office.jer to je kršenje mojih prava, jer moje je pravo da imam na izbor, a osim toga ni jedno državna služba, poduzeće nema potrebe koristiti oracle, a sql server je ispod postgresql-a po kvaliteti.
ako takvi neznaju kako uštediti lovu, neka zaposle stručne ljude.
jer aplikacija mora biti tako napravljena da barem podržava 2-3 browsera i 3 platforme.
win, linux i mac, ako to nisu u stanju napraviti, onda ću im sve ručno ispunjavati, a ako hoće da državna uprava dobije nešto u wordu, onda neka iz svojeg džepa meni kupe legalne windowse i office.osim toga ako koristim open office, neka onda izvole staviti barem i open office.
a one priče kako zaposlenici mogu nositi doma i doma besplatno koristiti, ne vidim razliku, da se besplatno skine open office i koristi, velika mudrost.
i dok god bude šarlatana i majstora “A je to!” nema napretka.
jer takve treba maknuti s tog radnog mjetsa jer nisu za to.

ponavljam u pitanju su pare poreznih obveznika, koje se bacaju na licence.

a te cifre oko prelaženja, da dođe u milijardama, to ms plaća nekim firmama da naprave takve analize samo da se ne prijeđe na open source.
ms je monopolistička firma i to je dokazano jer su platili nekoliko puta kazne.
djecu je važno naučiti korištenju računala, a ne da pamte gdje moraju kliknuti.
nadalje, na jednom forumu ima jedan defektolog koji radi sa djecom zaostalom u razvoju i oni imaju sve na linuxu i kaže da su klinci dosta brzo naučili linux, a to je samo dokaz da se može , a ako se neki neznaju prilagoditi, onda su zaostali u razvoju i nesposobni za takav takvo radno mjesto.

zašto je mac toliko poularan u usa a OS je like unix, nastao na freebsd-u?

[quote=“CreatifCode”]Ova stavka stabilnost i sigurnost su mi najjači argumenti. Koristim Windows računala od 1994 sve od win 3.11 i od onda do danas sam imao ravno 4 BSOD-a. Zamrzavanja je bilo isto koliko i na Ubuntu 9.04 i 8.60, jedno ddesetak. Govoriš o sigurnosti, koliko god je siguran linux toliko je siguran i Windows, od 94 naovamo imao sam tri napada virusom jednom preko disketa, jednom preko net-a(ccccc, kakve stranice, :slight_smile: ) i jednom preko djece :slight_smile: . U llinux provalit je isto kao i u windows, onaj ko zna i hoće taj i može. To pokazuju i stalni napadi na stranice pojedinih vlada itd. Sustav je padao zbog “vrlo kvalitetno napisanih” aplikacija, a ne zato što je pogonjen na windowsima ili linuxima.

Samo da napomenem da nisam nikakav MS fanatik, poslovno i privatno koristim Linux i Win podjednako, kada i ako Adobe izda CS za linux onda ću ga koristiti još više, a Win će ostati na kompu zbog žene i djece, ali treba biti objektivan u ovakvim stvarima i vidjeti koje su stvarne koristi od prelazka s jedne na drugu platformu. Investicija prelaska s jedne platforme na drugu je u gotovo 99% veća nego osatanak na istoj.[/quote]

kad se radi upgrad eili stavlja nova verzija windowsa, može se odma staviti linux i eto problem riješen.

[quote=“Lola”]ima nekoliko foruma gdje se vodi rasprava windows vs. linux
kako ne bi bilo uštede u državi kad bi se prešlo na linux?
linux 0 kn, win admine izbaciti i zaposliti prave linux admine u državi.
drugo, školovanje mogu održati administratori koji bi bili zaposleni, cca. 2 x 4 sata za linux i open office i ostalo.
a ona stara baba, ako nije sposobna se prilagoditi ili ne želi učiti onda joj nije mjesto na toj poziciji, ali važno da se pije kavica 4 sata.
nadalje država puno love baca na edukaciju, nadalje te pare koje se daju za licence su pare poreznih obveznika.
nije samo microsoft u pitanju.
osim windowsa i office-a, tu su win serveri, sql server baza, oracle software koji dođe masno i ostalo.
primjer vam je e-matica, da stručnjaci u ministarstvu nisu znali objasniti što žele, a izvođači su bili pristisnuti rokovima i onda se na kraju dobije sustav koji je za k…
30 000 query-a, koliko ima razreda u hrvatskoj mora se moći izvršiti dosta brzo na 2 servera.
znači printanje diploma je moralo trajati maksimalno 1 sat, a ne tjedan dana sa 6 servera.

linux+open office, za bazu postgresql,za aplikacije -> web aplikacije(php+html/css i javascript) da rade na svakoj platformi, a ne da vam država diktira da treba koristiti windowse, IE i ms office.jer to je kršenje mojih prava, jer moje je pravo da imam na izbor, a osim toga ni jedno državna služba, poduzeće nema potrebe koristiti oracle, a sql server je ispod postgresql-a po kvaliteti.
ako takvi neznaju kako uštediti lovu, neka zaposle stručne ljude.
jer aplikacija mora biti tako napravljena da barem podržava 2-3 browsera i 3 platforme.
win, linux i mac, ako to nisu u stanju napraviti, onda ću im sve ručno ispunjavati, a ako hoće da državna uprava dobije nešto u wordu, onda neka iz svojeg džepa meni kupe legalne windowse i office.osim toga ako koristim open office, neka onda izvole staviti barem i open office.
a one priče kako zaposlenici mogu nositi doma i doma besplatno koristiti, ne vidim razliku, da se besplatno skine open office i koristi, velika mudrost.
i dok god bude šarlatana i majstora “A je to!” nema napretka.
jer takve treba maknuti s tog radnog mjetsa jer nisu za to.

ponavljam u pitanju su pare poreznih obveznika, koje se bacaju na licence.

a te cifre oko prelaženja, da dođe u milijardama, to ms plaća nekim firmama da naprave takve analize samo da se ne prijeđe na open source.
ms je monopolistička firma i to je dokazano jer su platili nekoliko puta kazne.
djecu je važno naučiti korištenju računala, a ne da pamte gdje moraju kliknuti.
nadalje, na jednom forumu ima jedan defektolog koji radi sa djecom zaostalom u razvoju i oni imaju sve na linuxu i kaže da su klinci dosta brzo naučili linux, a to je samo dokaz da se može , a ako se neki neznaju prilagoditi, onda su zaostali u razvoju i nesposobni za takav takvo radno mjesto.

zašto je mac toliko poularan u usa a OS je like unix, nastao na freebsd-u?[/quote]

Tebi je naravno jasno da ovo što si napisao je totalni bull shit. Previše gluposti je napisano da bi uopće išao citirati dio po dio.

ja znam što sam napisao.
jer očito da nikad nisi radio nešto konkretno sa postgresql-om, linux-om, open office-om.
a ako misliš da je nešto glupost, argumentiraj samo bez citiranja, pa da vidimo.
jer ako rusija uspješno prijeđe na open source, ne vidim razloga zašto ne bi mogli i mi.

ali za prelazak na linux moraš imati stručne ljude koji to znaju odraditi.

Ima HULK pravih majstora.

Najpametniji je bija Fidel Castro koji je potezom pera zabranija Windowse na Kubi. Neman ja nikaj protiv W. dapače XP je silan OS, ali Linux ima draž!!

Lola 100% dijelim tvoje mišljenje.
Sjećam se istraživanja o upotrebi openoffice-a za koje je spomenuto da bi prelazak na taj uredski paket u Hrvatskoj napravio uštedu veću od 10 miliona kuna.
Al i to je bio problem -navika strukturnog klikanja( ko u basic-u) u microsoft office-u.

[quote=“Lola”]ja znam što sam napisao.
jer očito da nikad nisi radio nešto konkretno sa postgresql-om, linux-om, open office-om.
a ako misliš da je nešto glupost, argumentiraj samo bez citiranja, pa da vidimo.
jer ako rusija uspješno prijeđe na open source, ne vidim razloga zašto ne bi mogli i mi.[/quote]

Ajde Lola pošto si ti tako pametan i napredan onda im ti isprogramiraj sve silne drivere za specifične uređaje i napravi im software kojih ima jeno 20-30 vrsta koji koštajo za windowse po par sto tisuća eura neki i više i daj im sve to besplatno, pa će im onda i biti jeftiniji linux, ovako zaboravi, sam OS je najjeftiniji, kako to ne razumiješ? Jesi ikad vidio koliko ima državnih agencija različitih koje prate svašta i djeluju svuda? Znaš li da one imaju svoj vlastiti software? Misliš da je taj software besplatan?? Jako je skup, vjeruj.
Linux administratori su isto tako skuplji, na linuxu je gotovo sve skuplje osim samog OS-a. Za kućnu upotrebu je jeftiniji, ali za poslovnu NOT.

[quote=“mikibm”]Lola 100% dijelim tvoje mišljenje.
Sjećam se istraživanja o upotrebi openoffice-a za koje je spomenuto da bi prelazak na taj uredski paket u Hrvatskoj napravio uštedu veću od 10 miliona kuna.
Al i to je bio problem -navika strukturnog klikanja( ko u basic-u) u microsoft office-u.[/quote]

Ma koji OpenOffice, pa to je najmanji problem i na to se lako prijeđe, ali to je sasvim druga priča, pa ti stvarno vjeruješ da ljudi u svim tim državnim ustanovama koriste samo office? Pa office je najmanji problem i ja se slažem da se na openoffice slobodno prođe u 80-90% državnih ustanova… Ovih 10-20% ipak koristi napredne opcije za koje sumnjam da OO ima ugrađeno, a 99% korisnika nema ni pojma za te opcije…

[quote=“Kečko”]Ajde Lola pošto si ti tako pametan i napredan onda im ti isprogramiraj sve silne drivere za specifične uređaje i napravi im software kojih ima jeno 20-30 vrsta koji koštajo za windowse po par sto tisuća eura neki i više i daj im sve to besplatno, pa će im onda i biti jeftiniji linux, ovako zaboravi, sam OS je najjeftiniji, kako to ne razumiješ? Jesi ikad vidio koliko ima državnih agencija različitih koje prate svašta i djeluju svuda? Znaš li da one imaju svoj vlastiti software? Misliš da je taj software besplatan?? Jako je skup, vjeruj.
Linux administratori su isto tako skuplji, na linuxu je gotovo sve skuplje osim samog OS-a. Za kućnu upotrebu je jeftiniji, ali za poslovnu NOT.[/quote]

Mogu ti isporučiti milijun mysql bazu na svojem hosteru i doći će te ravno 0$ ili milijun mssql baza. Cijena prava sitnica 3$ milijuna dolara:)
Druga stvar što je sa modifikacijom software. Izmjena linije koda na komercijalnom software se naplaćuje i po desetke tisuća kuna dok open source se može mjenjati unutar kuće.

Prepucavanje tipa Linux vs. Windows nema smisla. I open office se može vrtjeti na Windowsu.
Stvar je u tome da ne pobjeđuje najbolje, najeftinije, najkvalitetnije već pobjeđuje utjecaj iz stvarnog života. A to je ako naš premijer dobi poziv na večeru sa “Glavnim čovjekom” a za uzvrat da se hrvatska vrti na Windowsu, onda će biti Windows.
Tako svijet funkcionira a mi se možemo prepucavati do preksutra što je bolje.
Kao da je to važno:)

Vi opće ne slušate, kakav opensource kod specijaliziranog softwarea? Pa jeste ikad vidjeli kakve software koristi neka državna institucija? Pa taj software niti ne postoji za linux, a kamoli open source… O tome ja pričam. A to su jako jako skupi programi, reda neki i oko milijun €, o čemu opće pričamo? Kakva bijedna licenca… Da neke organizacije mogu preć na windows to je ok i možda bi bilo jeftinije, ali svi i odmah, to je smiješno.

A postoji i software koji ne postoji za windows pa se fino ulažu milijuni u stvaranje tople vode. Treba i taj trošak uračunati. Ili se to vrti pod linuxom.

A bilo razumnije rješenje koristiti komercijalan software tamo gdje se mora, a ne koristiti ga svugdje, a posezati za otvorenim kodom tamo gdje zatreba.

Mislim da su tim putem krenuli Slovenci i uštede se već mjere u milijunima.
Čemu Office, kad može Open office, pa čak i pod Windowsima.
A kad netko dade zahtjev da mu treba Microsoft Office, onda ga neka i dobi.

pišeš gluposti.
banke ti koriste javu koja je open source.
većina banaka i financijskih institucija.
samo su klijenti na windowsima, ostalo je unix/linux na serverima.
a drugo zašto država recimo koristi sql server ili oracle, kad im je dobar postgresql koji je bolji od sql servera.
imaju solaris koji je 0 kn, najbolji OS za servere.

[quote=“Kečko”]Ajde Lola pošto si ti tako pametan i napredan onda im ti isprogramiraj sve silne drivere za specifične uređaje i napravi im software kojih ima jeno 20-30 vrsta koji koštajo za windowse po par sto tisuća eura neki i više i daj im sve to besplatno, pa će im onda i biti jeftiniji linux, ovako zaboravi, sam OS je najjeftiniji, kako to ne razumiješ? Jesi ikad vidio koliko ima državnih agencija različitih koje prate svašta i djeluju svuda? Znaš li da one imaju svoj vlastiti software? Misliš da je taj software besplatan?? Jako je skup, vjeruj.
Linux administratori su isto tako skuplji, na linuxu je gotovo sve skuplje osim samog OS-a. Za kućnu upotrebu je jeftiniji, ali za poslovnu NOT.[/quote]

to što država posluje sa firmama, a natječaj je samo formalnost i te sve silne firme ti rade u .net-u i javi.
tako da su ti aplikacije u državnim firmama na .net-u i javi.
zašto onda nije sve na javi i da se vrti na linuxu i unixu na serverima?
i drugo da je natječaj kako spada, onda bi postavili i neke uvjete i kriterije i ako nema firmi koje znaju to napraviti u hrvatskoj, ima ih vani.
slijedeća stvar -> koji specifični uređaji?
koliko znam, neke državne službe imaju svoj IT odjel koji im radi software + održavanje, a ostalo vanjske hrvatske firme koje su dobile posao preko natječaja(ali ovo je pod ???) i svi znamo kako se koristi država za cuclanje
love.najbolje mi je bilo kad je je jedna državna firma išla raditi nešto svoje, misliš da su napravili?
koliko znam format po iso standardu u hrvatskoj je open format za dokumente, a koji se koristi doc.
i kako ti nije jasno dok god ne bude nešto po standardu nema boljitka.
a ms sigurno ne radi po standardu.
jer sve što novo dođe i što se prihvati u IT-u u svijetu, to ms uzme, preradi, stavi svoj format i to svima gura pod nos da koriste.
primjer ti je xml, ako je stvoren da služi za prijenos podataka između aplikacija po standardu, što onda ms gura svoj format, koji nije s ničime kompatibilan osim sa ms proizvodima?
a da ne kažem da je ms probao patentirati sudo i sva sreća da nisu dobili jer ne može e nešto patentirati što već postoji,a sudo je star koliko skoro i ms.
toliko o njima i njihovoj politici.
što je na linuxu skuplje?
ako ima software za win i lin, na linuxu dođe isto.
naveo sam postgresql koja je besplatna, open office koji je besplatan.

da država stavi u natječaju da svi uređaji moraju raditi na linux-u, vjeruj mi neke firme bi se prebacile na linux i dalje radile na linuxu samo da ne izgube posao.
a neke svjetske firme taj specifični software imaju i za linux/unix.

evo komentara i na drugim forumima, a iste rasprave se vode i na bug-ovom forumu.

http://www.elitesecurity.org/t418451-5#2772967

i još jedna stvar, ja ne kažem da sam ultra pametan, ali da razmišljam svojom glavom, razmišljam.

vani (EU i SJ.Amerika) se dosta koristi open source.
znam za jednu firmu čije su dionice na burzi, a vrijedi barem 3 puta više nego ina i t-com zajedno, a imaju više od 2000 zaposlenih, kroz 5 godina zapošljavaju barem 3 puta toliko ljudi koliko imaju sada.
a znaš u čemu im je pisan software ?
U Perl-u