[quote=“mikibm”]neznam baš nisam neki expert, pokušavam razmišljati otvoreno.
Samo bi nadopunio još jednu vrlo bitnu stavku Sigurnost softwera, stabilnost.
Opće poznata činjenica je da virusa nema ili ih ima vrlo malo za unix sustave.
Pucanje sistema u sadašnjim državnim ustanovama se dešava mal malo.
U par situacija sam i sam prisustvovao od hzz do hzmo i dr.
Nisam siguran da su windoze sigurnije od unix platformi.[/quote]
Ova stavka stabilnost i sigurnost su mi najjači argumenti. Koristim Windows računala od 1994 sve od win 3.11 i od onda do danas sam imao ravno 4 BSOD-a. Zamrzavanja je bilo isto koliko i na Ubuntu 9.04 i 8.60, jedno ddesetak. Govoriš o sigurnosti, koliko god je siguran linux toliko je siguran i Windows, od 94 naovamo imao sam tri napada virusom jednom preko disketa, jednom preko net-a(ccccc, kakve stranice,
) i jednom preko djece
. U llinux provalit je isto kao i u windows, onaj ko zna i hoće taj i može. To pokazuju i stalni napadi na stranice pojedinih vlada itd. Sustav je padao zbog “vrlo kvalitetno napisanih” aplikacija, a ne zato što je pogonjen na windowsima ili linuxima.
Samo da napomenem da nisam nikakav MS fanatik, poslovno i privatno koristim Linux i Win podjednako, kada i ako Adobe izda CS za linux onda ću ga koristiti još više, a Win će ostati na kompu zbog žene i djece, ali treba biti objektivan u ovakvim stvarima i vidjeti koje su stvarne koristi od prelazka s jedne na drugu platformu. Investicija prelaska s jedne platforme na drugu je u gotovo 99% veća nego osatanak na istoj.