Računalo izbacuje sklopku

Pozdrav,

ovaj problem nisam primjetio nikada do nekidan kada sam odselio sa računalom na drugu privremenu lokaciju. Prilikom uključivanja produžnog u struju u kojega je bilo uštekano ugašeno računalo, izbacila je sklopka na kući. Nisam ni skužio zašto nema struje, nego sam sve preselio u drugu sobu, uvjerio se da utičnica prvo ima struje i nakon ukopčavanja produžnoga u tu utičnicu, ostala je i ta bez struje. Skužim zatim da sam izbacio dvije sklopke (2 osigurača)

Pošto nisam ranije imao taj problem, meni se to nekako činilo da su ti osigurači baždareni na slabu struju, a da računalo kod inicijalnog spajanja potegne veću struju dok nabije kondenzatore na napajanju. …pa da zato izbaci.

Ohrabren tim razmišljanjem samo sam vratio sklopku u ON položaj dok je produžni bio već ukopčan i stvar je proradila.

Eh sad, kako je to bila privremena lokacija, pri povratku na pravu lokaciju imao sam neugodno iznenađenje. I ovdje prilikom spajanja produžnog, izbacim sklopku. (Inače na ovoj lokaciji živim svega mjesec dana, tako da sam nedavno ovdje prvi puta spajao računalo na struju i tada nisam sreo nikakav problem)

Možda korisna informacija, računalo na svom prekidaču napajanja je u stanju OFF, a svejedno je sklopka izbacila. Tako da uopće nisam siguran jel kabel kućišta izbacio sklopku, ili možda kabal zvučnika ili monitora.

Nekako sam odlučio i ovdje samo vratiti sklopku u ON stanje i očekivao sam da će stvar proraditi…ali to se nije desilo. Priliko ručnog vraćanja sklopke, samo je dobro zaiskrilo na kućištu osigurača i ista se momentalno vratila u OFF stanje. Hmm…

Brzo sam provjerio jel što smrdi u sobi kod računala i hvala Bogu ne.
Zatim sam odspojio sve kablove iz produžnoga i vratio sklopku u stanje ON.

Nakon toga sam hrabro odlučio spajati kabal po kabal u produžni i pratiti tko je krivac izbacivanja sklopke. I krenem tako redom u pospojim sve, a sklopka ne izbaci.

Nakon što sam sve pospojio, prebacim prekidač na napajanju kućišta iz OFF u ON i zatim startam računalo koje se pokrenulo kao da se ništa nije desilo…

I sada kao sve radi, ali čini mi se da ima puno mjesta za brigu. :misli: :misli:

Lastane, što mi je činiti?

Hvala.

Upravo to se i meni dogada. Iz nekog razloga kad prvi puta upalim racunalo u produzni kabal i pritisnem tipku za paljenje iskoci osigurac, nakon sto podignem osigurac nadalje se ponasa normalno (pali/gasi). Ako samo iskljucim iz uticnice i ukljucim ponovno opet osigurac iskace. Nemam ideju sto bi moglo biti i da li je uopce opasno za komponente.

Vidiš, kod mene je malo drugačije, pošto izbije osigurac cim spojim kabal. (Dok je sklopka na napajanju i dalje u OFF stanju)

Meni neka logika da potekne kratkotrajna velika struja da nabije neke kapacitete, ali onda mi se to trebalo i ranije dešavati…a nije nikad do sad.

“Kondezatori se previše pune” :joy:

Mozda je stvar u produznom kabelu a ne u racunalu.

Znači s ovim se do sad hebem… da bi na kraju zaključak bio sljedeći:
Postoje tipovi napajanja koji imaju neka čudna rješenja (čitaj jeftina) …pa povuku kratkotrajnu veliku struju dok nabiju kondenzatore. U mom slučaju je ta struja čak 62A… znači lokomotiva bi išla na to. To je doduše kratkotrajna struja od svega par ms trajanja i većini osigurača to nemože ništa, ali sklopke B16 tipa koje su kod mene su taman na graničnoj vrijednosti da ih to izbaci.

To je zasad najbolja teorija iznesena sa puno glava koje su gruntale o ovom. :slight_smile:

Čisto za dodatnu potvrdu me zanima tvoje iskustvo.

Jel to na kraju kod tebe pouzdano… koliko dugo ti je tako da ništa nije izgorilo?

Koji su kod tebe osigurači u igri? Keramički ili sklopka?

Koje napajanje imaš? Možeš možda sliknut.

Tipku za paljenje, ili prekidač napajanja koji je pozadi na kućištu?

Probano je bilo i to. :slight_smile: