Računalo izbacuje sklopku

Pozdrav,

ovaj problem nisam primjetio nikada do nekidan kada sam odselio sa računalom na drugu privremenu lokaciju. Prilikom uključivanja produžnog u struju u kojega je bilo uštekano ugašeno računalo, izbacila je sklopka na kući. Nisam ni skužio zašto nema struje, nego sam sve preselio u drugu sobu, uvjerio se da utičnica prvo ima struje i nakon ukopčavanja produžnoga u tu utičnicu, ostala je i ta bez struje. Skužim zatim da sam izbacio dvije sklopke (2 osigurača)

Pošto nisam ranije imao taj problem, meni se to nekako činilo da su ti osigurači baždareni na slabu struju, a da računalo kod inicijalnog spajanja potegne veću struju dok nabije kondenzatore na napajanju. …pa da zato izbaci.

Ohrabren tim razmišljanjem samo sam vratio sklopku u ON položaj dok je produžni bio već ukopčan i stvar je proradila.

Eh sad, kako je to bila privremena lokacija, pri povratku na pravu lokaciju imao sam neugodno iznenađenje. I ovdje prilikom spajanja produžnog, izbacim sklopku. (Inače na ovoj lokaciji živim svega mjesec dana, tako da sam nedavno ovdje prvi puta spajao računalo na struju i tada nisam sreo nikakav problem)

Možda korisna informacija, računalo na svom prekidaču napajanja je u stanju OFF, a svejedno je sklopka izbacila. Tako da uopće nisam siguran jel kabel kućišta izbacio sklopku, ili možda kabal zvučnika ili monitora.

Nekako sam odlučio i ovdje samo vratiti sklopku u ON stanje i očekivao sam da će stvar proraditi…ali to se nije desilo. Priliko ručnog vraćanja sklopke, samo je dobro zaiskrilo na kućištu osigurača i ista se momentalno vratila u OFF stanje. Hmm…

Brzo sam provjerio jel što smrdi u sobi kod računala i hvala Bogu ne.
Zatim sam odspojio sve kablove iz produžnoga i vratio sklopku u stanje ON.

Nakon toga sam hrabro odlučio spajati kabal po kabal u produžni i pratiti tko je krivac izbacivanja sklopke. I krenem tako redom u pospojim sve, a sklopka ne izbaci.

Nakon što sam sve pospojio, prebacim prekidač na napajanju kućišta iz OFF u ON i zatim startam računalo koje se pokrenulo kao da se ništa nije desilo…

I sada kao sve radi, ali čini mi se da ima puno mjesta za brigu. :misli: :misli:

Lastane, što mi je činiti?

Hvala.

Upravo to se i meni dogada. Iz nekog razloga kad prvi puta upalim racunalo u produzni kabal i pritisnem tipku za paljenje iskoci osigurac, nakon sto podignem osigurac nadalje se ponasa normalno (pali/gasi). Ako samo iskljucim iz uticnice i ukljucim ponovno opet osigurac iskace. Nemam ideju sto bi moglo biti i da li je uopce opasno za komponente.

Vidiš, kod mene je malo drugačije, pošto izbije osigurac cim spojim kabal. (Dok je sklopka na napajanju i dalje u OFF stanju)

Meni neka logika da potekne kratkotrajna velika struja da nabije neke kapacitete, ali onda mi se to trebalo i ranije dešavati…a nije nikad do sad.

“Kondezatori se previše pune” :joy:

Mozda je stvar u produznom kabelu a ne u racunalu.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja