Rad stranih (BiH) državljana u Hrvatskoj

Zanima me ukoliko zaposlim radnika iz druge države (BiH) može li se on sam prijaviti (stalni, privremeni boravak)

Dakle rari se o državljaninu BiH koji bi radio u Hrvatskoj i koji nema državljanstvo Republike Hrvatske. Osoba želi ukoliko može da ga djevojka prijavi kod sebe (djevojka mu živi i radi u RH te ima RH državljanstvo)

Nadam se da ima ljudi koji su to dozivili pa bi volio mišljenja iz iskustva i prave informacije.

Našao sam neke informacije

http://www.vaic.hr/hr/hr/novosti/218-rad-i-boravak-stranih-drzavljana-u-republici-hrvatskoj

Mislim da je jedini nacin ukoliko nema radne dozvole, da se prijavi sa djevojkom kao u onaj program odvojeni zivot. Ne znam kako tacno se zove u Hrv, ali znam da po EU to ima vec odavno.

Spajanje obitelji misliš. Da ali nisu u nikakvom krvnom srostvu. To ja moram pogledati najbolje što je moja zakonska obaveza kao budućeg poslodavca etc.

Ja kao njegov budući poslodavac bi garantirao da će imati posao u periodu od 1.3. - 31.12.2016. Naravno tu ide i prijava samo nisam upućen da li on mora odraditi prijavak boravka(mora sigurno) i kako to ide s papirologijom, da li se mora prijaviti u PU samo osobno ili mora prije toga ispuniti neke obrasce pa čekati etc.

On lično mora da se javi u PU da prijavi boravak i može dobiti samo privremeni boravak. Odobrenje za privremeni boravak izdaje se s rokom važenja do jedne godine. Rok važenja putne isprave mora biti najmanje tri mjeseca duži od roka na koji se izdaje odobrenje za privremeni boravak. U zahtjevu za odobrenje privremenog boravka treba biti navedena svrha boravka, odnosno opravdan razlog boravka (primjerice: rad, spajanje obitelji, studiranje, srednjoškolsko školovanje i dr.). Dozvola za boravak i rad je jedinstvena dozvola kojom se strancu dozvoljava privremeni boravak i rad u RH. Dozvolu za boravak i rad u obliku rješenja izdaje nadležna policijska uprava/postaja. Nakon odobrenja boravka, ima 30 dana da prijavi gdje boravi. Dozvola za boravak i rad na temelju godišnje kvote odobrit će se strancu koji ispunjava uvjete : Ugovor o radu, odnosno pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu ili odgovarajući dokaz o radu, dokaz o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji i osposobljenosti, te dokaz o registraciji trgovačkog društva, podružnice, predstavništva, obrta, udruge ili ustanove u Republici Hrvatskoj.

Ima još nešto vezano za zdravstveno osiguranje, ali ne znam kako to ide. Uglavnom kada ode do PU sve će mu biti objašnjeno. A bolje i za tebe je da odeš s njim kako bi to mogli što brže završiti.

++

Privremeni boravak mu može biti odobren i zbog spajanja obitelji, ali tad neće dobiti dozvolu za rad. Tj. ako ti nije stalo da ti radi na “crno”, onda traži neku takvu opciju.

++ Privremeni boravak prestaje ako ne prijavi gdje boravi u roku od 30 dana, tako da, nemoj to zaboraviti…

A ne neće raditi na crno mora biti sve prijavljeno i pod konac.

Pa eto, onda ako hoćeš brzo da završiš, i jedan i drugi u PU i objasniti će Vam sve oko papirologije, te možete sve brzo završiti, osim ovog o zdravstvenom osiguranju, to ne znam kako funkcioniše, ali i tu ima neke papirologije. Opet gledaj za koga garantuješ, jer na osnovu tebe on najviše dobija privremeni boravak, te ako je kakav može ti zagorčati život.

Ja lično ne bih garantovao za stranca jer sam imao loše iskustvo sa jednim “rođakom”. Isto tako sam garantovao da dobije posao u firmi gdje sam ja radio kao poslovođa. Poslije 2,3 mjeseca zovu mene u kancelariju, puštaju snimak isti taj za koga sam ja garantovao prebacuje računare preko ograde, tj. krade… Zbog par računara dobio otkaz, deportovan, zabranjen mu ulaz u državu… Mene izebali ko zadnju kozu zbog njega… Tako da ako napravi bilo kakvo sanje, budi siguran da će i tebi pokucati na vrata…