Radni sat koji se naplacuje - sadrzaj

U bilo kojoj oblasti, kako naplacujete radni sat, u smislu, da li se taj radni sat odnosi bas na aktivni, efektivni rad, kucanje, povlacenje linija, bilo sta, ili se u njemu mogu naci i pauze u kojima mozes provoditi vreme i na razmisljanje, sta i kako uraditi, da li ukljucuje nesto sto odradite na brzaka, ispijanje kafe, opustanje u okviru tog radnog sata, kako to generalno ide?

Nikad nisam mogao svoj rad naplatiti po satu.
Jednostavno, rad koji radim (programiranje) nije normiran i teško je odrediti sate. Nekad mi treba 5 dana za razmišljanje i 5 sati za štrikanje, nekad obrnuto.
Ako već treba obračunati sate onda treba uračunati samo efektno utrošeno vrijeme (planiranje, dogovaranje, telefoniranje,…).
Za poslove “na brzaka” treba obračunati norma sat. Npr, slično kao što se na TAM-iću zamjena anlasera obračunava 4 norma sati, pravi majstor zamjeni za 2, a neki za 5.

@trnac hvala na odgovoru!
Nikad nisam ni ja naplacivao po satu, ali sam poceo, jer cak i ako utrosim vise sati da odradim nesto, ja umanjim znacajno broj sati, upravo zbog neprecizne procene (na taj nacin eliminisem i neke prazne hodove kojih mozda nisam svestan da cinim), koliko je bilo efektivnog rada, ali bezobzira i na to, zarada moze da bude veca, nego ako bih naplatu vrsio po projektu ili tezini necega sto radim.

Naplaćujem po satu, njemcima je to najdraži način. Prije početka radova da se neka okvirna procijena, a kad se procijena promaši onda se klijent na to upozori i priča se s njim kako i šta dalje. U cijene sata je uračunat i odlazak na WC ili kuhanje kave, naravno ne sad da odradiš posao za 20 minuta, a ostalih 40 minuta kuhaš kavu ili si na WCu ili igraš igrice na mobilnom.
Obračunava se svakih započetih pola sata, dakle ako sam radio nešto 20 minuta bit će obračunato 30 minuta, a ako sam nešto radio 35 ili 40 minuta bit će obračunato 1 sat. To je čist račun, duga ljubav.

“Istraživanje” odnosno razrada ideje iliti idejno riješenje se također naplaćuje po satu kao normalan rad, taj dio u nekim situacijama zna biti i skuplji nego samo programiranje jer ide pod konzultacije i dokumentaciju.

Satnica naravno ovisi o vrsti programiranja, pa tako npr. PHP i CSS i JavaScript nije ista satnica.

1 Like

@creatifcode dobre si mi informacije dao, baš ono što sam tražio, hvala ti.
Za računanje započetog svakog pola sata nisam znao.