Raster vs. Vektor za print

Bio sam radio jedan plakat u A2 formatu i isporučio sam pripremu kao .jpg. Kada je naručitelj došao u tiskaru, predomislio se i rekao da želi B2 format. Plakat se tiskao i normalno izgleda bez da sam ja ikome dostavio .psd file u kojem sam sve radio pa me zanima kako je to moguće tj. kako je netko na temelju .jpg pripreme koja ima apsolutnu veličinu 420x594 mm napravio da plakat super izgleda na formatu 500 x 707mm?

Nadalje, gledao sam neke rasprave oko izrade jumbo plakata pa se tamo spominju neki omjeri 10:1 1:1 i slično pa ako bi mi netko mogao objasniti što je bolje koristiti ako se radi dizajn za print. Illustrator, Photoshop ili nešto treće? Jer vidio sam da neki rade jumbo plakate u PS-u i to dimenzija npr. 30x60 cm koji se onda kasnije razvuče na veliku dimenziju pa mi nije baš najjasnije kako je to moguće bez da se gubi na kvaliteti jer ja sam mislio da nešto što izađe iz ps-a ima apsolutnu veličinu a ne relativnu.

Volio bih i ja znat kako su dobili kvalitetu sa jpg-a?!
možeš raditi u PS ili illustratoru ili još bolje indesignu, ja večinu kombiniram indesign i illustrator,
prvo sve slike koje imaš moraju bit pretvorene u cmyk sustav boja, a rezolucija ti mora biti 350 dpi/ppi za tisak
ako koristiš neke fontove bilo bi dobro da su pretvorene u outlines ili embedani,
nakon što napraviš dizajn exportaš u pdf x1a čini mi se al ima tu još puno
Ako te još štogod zanima javi mi se u inbox.
Ah da Raster služi za print, dok vektorska grafika je nešto drugo, rastersku grafiku kad povećavaš onda gubiš na kvaliteti
a kod vektora toga nema, kolko god da povećaš grafiku, ona ne gubi na kvaliteti, nadam se da sam ti objasnio najjednostavnije što sam mogao

Sve što radiš za print je Vector osim slika koje ti oni kažu da tu mogu bit, daju se i one prebaciti u Voktor no te je već druga tema.

Sve što je vektorski lako prebaciš iz jedne dimenzije u drugu, ali sa rasterom to možeš jedino u manje formate jer nemožeš ga uvećat. Možeš no to nebu ljepo zgledalo.

također moraš pravilno kalibrirati monitor i postaviti boje u Photoshopu (Ilustratoru il nekom drugom vektorskom formatu). Ukoliko to ne napraviš nikad neš isprintata boje koje su na ekranu. Znaju se one pomaknut u printanju to je zbok tehnike printanja ne tvojih postavki boja. Također ti je jako bitna rezolucija jedna je za prfint u boji, a druga za crno bjelu tehniku.

Ovo sa omjerima je prekompleksno.