RAV endpoint protection - potreban ili višak?

Pozdrav,

jedno blic pitanje :slight_smile:
…brisati ili ne ovaj RAV endpoint protection ? Hvala.

Long story…
… na novom win11 mi je instaliran taj nekakav RAV endpoint protection - i imam osjećaj kao da sam na kakvom placu, a ne za svojim računalom. Svakodnevno mi iskače pop-up gdje mi on viče da nešto platim, nešto kupim …da bi mi komp bio bolje zaštićen. (I uvijek u potpisu Microsoft)
Prilikom unistalacije me upozorava da mi komp više neće biti zaštićen.

Nisam siguran jel to nekakvi default Microsoft program koji je potreban windowsima, ili mi se to nakačilo sa nekim od drugih programa. Uopće ne znam i jel to aktivno kao antivirsuni pored windows defendera (za kojeg sam čuo da je dobar)

Sada sam na mobitelu pa ne znam ni zagooglati. Postoji naziv za aplikacije koje se instaliraju “nepažnjom” korisnika, odnosno instaliraju se dok ti zapravo želiš nešto drugo instalirati.

Za takve aplikacije u security od Windowsa možeš aktivirati zaštitu, da se ne mogu instalirati osim ako korisnik izričito ne odobri.

Neka netko nadopuni, jer ću tek večeras moći da provjerim gdje što i kako

1 Like

A što se tiče tog softvera, ne znam kakav si korisnik ali ja na primjer ne dam nikakvim spamerima da čuvaju moj OS. Licenca + moje korištenje su i više nego dovoljna zaštita. Nikada problema do sada …

1 Like

Teško je znati jesu li spameri ili samo dio windowsa, kada je i windows postao spamer. :rofl:

Ma makni to, ne treba ti. Ja ne prelazim na win 11 sve dok ne budem morao.

1 Like

XP sam imao toliko dugo dok nije već debelo zastario preko granice da Microsoft više nije nudio suport za njega. (Vistu sam negdje bio vidio i nije me nešto privukla … i čuo sam dosta hetja o njoj, pa mi se nikako nije žurilo. A svi oni fancy vizualni dodaci na Visti su me više odbijali nego privlačili… XP - oštre linije, opacity/transparentnost nije se pojavljivala niti u tragovima …meni je to bilo zakon. xd)

Onda kod prve promjene kompa, taman čuo da je 8-ica dobra i ona je evo trajala do nekidan. Za nju se isto bližio rok ukidanja podrške, ako nije možda već i prošao. Baš se nebi nikad odvojio od nje da mi komp nije riknuo. xd.

Reko… znam da ću i sa idućim OS-om biti vjerovatno do roka isteka, pa ajd da stavim najnovije da duže potraje xd. A 10-tku sam imao na laptopu i poslu i baš je isto bila SPAMer oriented …pa reko 11-ica teško može biti gora xd.

Ajd…lijepo izgleda, mogu reći sviđa mi se za sada.
Katastrofa je jedino što ovi luđaci nisu ostavili opciju ne-grupiranja tabova u task-liniji. Jbmt život …to je baš budalaština da kada idem na neki već otvoreni folder ili file … da moram ići kroz dva stupnja, umjesto direktno…lool.

Windowsi su out, možda je sad vrijeme za Doorse.

Uglavnom taj RAV endpoint protection nije dio Windowsa već si ga valjda nenamjerno instalirao u paketu s nekim drugim softverom ili ako su ti Windowsi ilegalni s torrenta možda je došao predinstaliran s njima i tko zna čime još…

Pratiš dobro. :smiley:

Al da ga hebeš Windowsi pokušavaju biti Doorsi … windows na zadnjim verzijama upravo ide u tom smjeru profile/conectivity/itd… samo što je po meni to konceptualno totalno promašeno. Zašto?

… Windows treba ostati Windows, a to je osnovna platforma OS koja omogućuje podizanje drugih sustava na računalo.

A onda tek na taj osnovni layer treba doći taj drugi layer kao zasebni proizvod gdje se nalazi taj profile/conectivity i sve ostalo…

Pa onda kada user stavi osnovnu instalaciju (OS) koji može tada po odabiru biti win/linux/mac ili nešto treće …onda se tek povezuje na svoj profile koji mu omogućava taj conectivity i da su mu podaci zapravo u cloudu i da na taj način svom “osobnom računalu” može pristupiti sa bilo kojeg uređaja…i sa bilo koje OS platforme koja nije nužno windows. Znači, otputuješ u svijet bez laptopa …i samo pomoću user/pass bilo gdje možeš pristupiti svom “osobnom računalu”. Ne fizički svom računalu po principu “remote desktop”, nego ovdje mislim pod tim pojmom na skup podataka za koje očekujemo da budu na našem osobnom računalu. Znači cloud profile ili ti web platforma koja nam pruža tu uslugu. Dok pravi fizički uređaj sa osnovnim OS-om je samo sredstvo/alat da pristupamo toj web platformi…i velim, može biti čiji god i gdje god.

E, to su Doorsi …točno takva platforma, ali bez ikakve zavisnosti od operativnog sustava ili od fizičkog uređaja kojim bi se pristupalo Doorsima.

U konceptu windowsa gdje istovremeno želi biti i Doorsi i osnovni operativni sustav, stvara si mnoga ograničenja:

  1. njegov conectivity part ne može funkcionirati kao zasebni product, nego je nužno vezan uz win operativni sustav
  2. time se win operativni sustav nepotrebno komplicira, a conectivity part ograničava
  3. time njegova conectivity komponenta nije lako prenosiva sa računala na računalo, što bi trebala biti zapravo glavna značajka prema kranjem korisniku
1 Like