Razvijanje wordpress portala

Pozdrav,

zanima me na koji način razvijate svoje wp portale sa dodatnim stvarima. Portal koji radim je pri kraju, ali sad imam nekih novosti koje ne bi nadograđivao online nego kad završim da samo prebacim na portal. Ako radim na lokalnom serveru i onda prebacim sve online, onda imam problema sa sadržajem koji je u međuvremenu dodan na online verziji portala. Nisam do sad ima projekte koji ne mogu biti offline, pa neznam na koji način to odraditi.

Kako najlakše ubaciti nekakve promjene bez problema za posjetitelje?

Kakve veze ima sadrzaj sa funkcionalnoscu, ako ima veze jedno s drugim. Onda nesto ne radis dobro.

Ima vise nacina, a posto si pocetnik kako sam kazes, onda ti je najlakse da lokalno napravis kopiju tvog portala, pa da onda kada si zavrsio s dodavanjem funkcije tu funkciju uploadas na produkcijski site.

Krivo sam napisao. Nemam problema sa sadržajem, nego ga jednostavno nemam. Urednici unose vijesti na live portalu…
Možeš mi reći koji su to načini?

Ajmo prvo to razjasnitineke stvari:

Jel ti pod ovim mislis na sadrzaj portala ili funkcionalnost portala?

Zanima me dodavanje funkcionalnosti, novih dodataka i sličnih stvari. Ali da se to može izvesti kao “update” bez da se mora sadržaj prebacivati ili slično.

Aha, kolko sam skuzio zanima te kad dodas neki novi plugin na portal npr. kontakt formu. kako da je prebacis na portal a da baze budu iste? Ako je to pitanje odgovor bi bio: Trebo bi iz baze podataka prebaciti samo tablicu koja koristi tu kontakt formu ali posto si pocentik to bi moglo biti komplicirano. Tako da moj ti je savijet da prvo sve testiras lokalno pa opet to sve ponovis na serveru…

Nisam početnik i ne trebam to. Radim izmjene na svim dijelovima portala i to hoću da odjednom postavim na live portal, ako je ikako moguće. Portal uređuje 4-5 urednika koji redovno postavljaju nove članke i zato nebi htio da se portal uređuje na live verziji.

Pa kakve to veze ima sa clancima ako nemas dodicaja za bazom podataka?

Napisi nam tocno kakve izmjene radis …

Radim izmjene koje utječu na file-ove i na bazu. Za početak ide iz single portala u mutlisite. Možda bi bilo jednostavnije novi sadržaj, slike i postove koji je nastao u međuvremenu jednostavno prebaciti na izmjenjeni portal i taj portal prebaciti na live verziju.

To ti je najbolje automatizovati, da sa par komandi imas sve na produkciji.

Jeste da je malo tircky ali se isplati na kraju.

Googlaj na temu “WordPress Development Workflow”.

1 Like

nista ja ovdje skontao nisam

1 Like

Napraviš beckup, probaš da to što si odradio u lokalu odradiš i na live sajtu. Ako uspe dobro, ako ne vratiš beckup.

Ovo naravno odradiš u 2 sata iza ponoći kad je najmanje posetilaca. To bi bila neka opšta preporuka jer za veće stvari kao što su portali ne koristim WP nego Joomlu koja je malo zgodnija za obimnije projekte za održavati.