RDFa i slicno u SERP marketingu danas, i par rijec oko toga

Gledajte ovu sliku u attach;

[attachment=1]logičke igre - Google pretraživanje.jpg[/attachment]

I sad paz’te ovo; pokrenuo sam thread radi interesantnih informacija ovdje, koje sam osobno dozivio kroz neko vrijeme. Idem s pricom od unatrag malo.

Bio je nekoc (do prije nekih 2-3 mj) u top 10 za “igre” (inace, to je jedina nisa valjda koja matcha ikakvi exact match volume koji je vrijedan spomena tu, sem par jos njih koji su nesto veci, tak da je i dobar primjer za bilokakvu seo diskusiju), u top 10 neki decok koji je imao domenu jednu. Decok nije blesav nego stovise dosta informiran oko trendova, i sto se desilo u toj prici?

Postoji taj RichSnippet koncept koji je dosta nov (tak cu se izrazit buduci da ni u jednom momentu na citavom forumu nije spomena bilo o tome) i slicno, i vrlo zgodan. U mogucnosti ste, za one koji neznaju, provajdati podatke guglu u odredenom formatu, koje on prepozna i moze stavit u search rezultate kao dodatak na vas rezultat. Znaci npr, ratinge kao ovdje gore i slicno. Necu pisat “how to” ovdje tak da nek ostane na tome. Svasta slicnog mozete primjetit na kojekakvim velikim sajtevima vani.

E sad; vratimo se na decoka. Decok je shvatio to i stavio RDFa aggregate za top level domenu, sto je u biti, oprostite, balkanski tipicni potez - iskoristit “rupu”. Problem je sto taj protokol nije zamisljen za nista nego pojedine article, ilitiga podstranice za koje ima smisla aktivirat neki od tih snippeta. Znaci, autor, rating. reviews i slicno.

Aktiviranje tako neceg, ako google procijeni da domena vrijedi ista, rezultira s pojavom krasnih dodatnih “grafikica” na guglu, i from my own experience, postize najmanje 200% ctr na serpu. Zgodno? Mnogo. No, ko sto rekoh - nema definicije tog protokola koji opravdava koristenje istih snippeta na stranicama poput glavnog indeksa, ili podkategorija, cega su se primili decoki s igre123 koliko vidim.

Decoku se desilo slijedece; rich snippeti su se pojavili, sve je pretpostavljam sljakalo bajno oko 2 tjedna, i onda je domena kaznjena do jaja. Recimo, pozicija nekad je bila tipa #6-8 a sad nemos nac domenu u prvih 5 stranica.

Pitanje na kraju je jednostavno; da li se ovakve dripce ko ove gore, treba pomoc pri kaznjavanju (tipa, sto je woot nekoc zagovarao - ici i cvilit guglu da je to nelojalna ili nepostena konkurencija) ili ostavit kako je?
Naime, ja od davnina jos nisam zamjerao ekipi ni xrumer, ni scrapebox jer, na kraju, i to treba napravit, a labave su noge posla, pa ko voli nek izvoli, no ovakva zloraba protokola me zivcira. Pogotovo zato jer u principu ako slijedite link, ne postoji ni rating widget ni nista slicno sto bi opravdalo koristenje toga.

Sto reci, koju posluku porati?

Bilo je spomena o tome.

Varao, Google ga uhvatio i kaznio. Ni prvi ni zadnji.

Na to pitanje svatko treba sam za sebe odgovoriti.
Da je to moj direktni konkurent - prijavio bih ga.

Baš je Gambo više puta spominjao rich snippets, kao i Home - schema.org. Očigledno je i prijavljivanje suvišno jer kako vidimo sve prije ili kasnije dođe na naplatu. Ja sam jednom prijavio duplicate domains u rezultatima pretrage i nakon par mjeseci su ih maknuli.

Nije, dakle, pitanje “treba li”, nego ima li efekta ili potrebe?

Kako kaže Riba, sve prije ili kasnije dođe na naplatu.
I sve ovisi o tome koliko ti je stalo hoće li biti prije ili kasnije. Ili te uopće nije briga.

O kakvim kaznama, o kakvim naplatama je riječ?
Koliko ja vidim, decok je prvi i za termin “igre” i za “logičke igre” drži prva dva mjesta. :kriza:
A i za “igrice” je prvi.

Ja nisam ni provjerio.

Sve ocjene na toj stanici su umjetne, nadam se da će G. primjetiti to i pošteno kazniti zloupotrebu istog :slight_smile:

Da, kao sto je mestro rekao, te ocijene su smjesne jer su namjestene i ako nemas 4 ili 5 zvjezdiva vrlo vjerovatno ti je CTR manji jer ljudi automatski biraju ono bolje ocjenjeno jer je onda “kao” bolja igra.

Tako da nije problem u tom Decoku nego je cijeli sistem tih ocijena rupa u googleu sto se tice igrica, jer sve se bazira na tome da google kao vjeruje ocijenama sa sitea a u biti nema nikakvu kontrolu niti provjeru autenticnosti niti nagradjuje autoenticnost za sada. Tako da je “igra” namjestena i ako ne muljas kao prije spomenuti imas vise šanse pobjedit Lance Armstronga bez dopinga nego ovdje nesto napravit.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja