A kako mu URL struktura ostaje ista ako se je promijenilo ime domeni?
Također iz istog razloga potrebno je editirati i databazu.
Nije to tek tako i potrebno je upravo ono što sam opisao u postu gore.
Vidljivo je da nisi ovo nikada radio nego si ovdje na Forumu pročitao da netko kaže “Treba u htacces urediti 301” dok mojih nekoliko domena upravo radi kako sam opisao gore, zato sam se i javio.
EDIT: Uz sve to, koristeći ovu tvoju metodu imati će rupu dok sve posloži… od koliko? Jedan dan, uz mnogo sreće.
Osobno sam prebacivao domene bez sekunde Offline.
Proslo je dosta vremena od zadnjeg odgovora na ovu temu, ma da sumnjam da su se stvarni znacajno promijenile.
Long story short zelim da narednih dana odradim promjenu domene na jednom WooCommerce sajtu. Sajt je vise u tipu kataloga, dakle nema opciju checkouta, placanja itd. Zelim da odradim sve kako treba sto se tice tehnicke strane, ali i SEO-a.
Da li neko ima kakvu referencu za checklistu koju je dobro ispratiti kada se ovako nesto radi?
Ako ste nedavno radili to, sta je ono sto ste zaboravili, pa vas je kostalo kasnije vise vremena da ispravljavate?
Svaki input je dobrodosao, znam da je tesko iz prve sve potrefiti
Pa nemaš šta puno mislit. Ako se samo mijenja domena a ne i CMS linkovi mogu ostati isti, samo u .htaccess treba preusmjeriti da idu sa staradomena.com/neki-url na novadomena.com/neki-url. Za to pitaš chatgpt ili nađeš negdje kod na netu.
Ono na što još treba obratiti pažnju su:
Title
Meta title
Meta description
H1
Alt tagovi za slike
Schema odnosno rich snippeti da budu isti
Sajt se rangira poprilicno dobro za kljucne rijeci za koje treba da se rangira. Prica oko promjene domene je malo komplikovanija, ali ukratko cu reci samo da je visa sila (mora se promijeniti.)
Edit: Sta mislite o ovoj sekciji 6. Let Google Know About the Site Transfer?
Mozda bitna informacija koju sam izostavio jeste da ja zapravo promjenom ove domene mijenjam cijeli brend. Zamislite da sam imao sajt sa Nike patikama koji sada zelim da transformisem u sajt za patike koji (za sada) nastavlja prodavati samo Nike patike. Da li je u takvom slucaju pametno da se radi ovaj korak 6. ili ne?
Hvala jos jedom na korisnim odgovorima i savjetima!