Renovacija stana/kuće iskustva

Evo malo ne-webmajstor teme :smile:

Jel netko radio renovaciju stana/kuce u posljednje vrijeme?

Lokacija: Hrvatska

Da, ali ne cijele kuće nego samo kupaonica i PVC prozori.
Osim € pripremi i kutiju Normabela.

2 Likeova

Veoma važno napomenuti ukoliko je u stanu 3x nedjeljno počastiti i komšije sa navedenim lijekom.

Nije hr, ali upravo radim kompletno renoviranje stana.

:smile::smile:

Kak su vam se kretale/krecu cijene po m2?

I u tim cijenama koje majstori komuniciraju, za npr. kupaonicu ulazi i oprema u cijenu (wc, tus, umivaonik,…) ili su to samo ruke i njihov materijal?

Kod kupaonice sam kupuješ pločice i sanitarije. Možda i fugu kupuješ sam po izboru.
Majstorov je rad, ljepilo i eventualno koja rubna letvica.

Nismo se pogodili po m2 nego je došao, pogledao, procjenio koliko ima posla i istreso cifru €€€€.

Naravno, keramičar je samo jedan majstor. Trebaš još vodinastalatera, plinomajstora i električara.
Ako si sreće, vodoinstalater će znati ispustiti vodu iz sustava grijanja i ponovno napuniti.
Električar mora razvesti novu instalaciju i postaviti kutije utičnica.

Nemam ti tu previše iskustva jer nisam ja renovirao, ali punac i punica su prije 3 godine renovirali stan od 57 kvadrata, i to jednu sobu nisu dirnuli, znači efektivno 45 kvadrata su renovirali, ošlo ca. 40k eura. Ali stavili su stvarno sve kvalitetno, od velikih pločica, podnog grijanja, lijepih lustera, led rasvijete, namještaja, kuhinje, itd…

Ono što ti svakako mogu preporučiti je to da rušenja odradiš sam ako imaš od koga posuditi štemalicu. Npr. ovdje kod nas u Dubrovniku je samo rušenje wc-a ca. 500 eura, a to odradiš sam za jedan dan. Znam jer meni treba nekih 9-10 sati da sam srušim cijelo kupatilo, uvrećam šut i iznesem sve ispred stana - znači spremno za odvoz.

Wc bez nekog pretjeranog luksuza, naravno sve ovisno o kvaliteti, kvadraturi i slično, možeš slobodno računati 7-8 k €. To su ti neke najsvježije info. A nije isto ni u svim dijelovima Hrvatske.

Ja sam prije desetak godina renovirao stan od 50 kvadrata, nisam posebno plaćao radnike nego angažirao firmu po principu ključ u ruke. Stavili su nove instalacije, rušili pregradne zidove i spajali prostorije, na namještaju i materijalu nisam štedio tako da me ispalo cca. 50k eura. Naravno moglo se i za duplo jeftinije, ali i duplo skuplje. Danas bi svakako to koštalo puno više.

Nisam Normabel trebao jer sam se u tom periodu odselio na drugu lokaciju i samo bi povremeno došao da provjerim kako napreduju radovi. Nije moglo biti puno iznenađenja jer sam imao 3D prikaze kako bi stan trebao izgledati, a i troškovnik je bio transparentan pa nije bilo puno odstupanja oko troškova. Ključ u ruke princip košta više ali uštedi puno vremena i živaca ako već nemaš nekog iskustva u građevini.