Replit - kada će doći do problema i kakvi će biti?

Prije dan-dva sam otkrio aplikaciju Replit. Prvo sam je krenuo koristiti, potrošio 30-ak dolara, a onda kad me pustio prvi zamah ludila krenuo malo vidjeti što ljudi kažu o tom AI-u.

Velika većina ljudi na Redditu nije zadovoljna ovim AIom, imaju masu zamjerki:

• Bilo je jeftino, sad je skupo (smiješno u usporedbi s cijenom programera…)
  • Puno novca trošim odlazi na to da “agent” ispravlja greške koje je napravio (očito ne znaju cijenu programiranja “po mjeri”, i da i u tom slučaju jakooo skupo plaćaju to što zaposlenik nešto pogriješi pa onda popravlja. Da, takvi problemi se događaju, ali to je sve skupa nikakva cijena)
  • Agent ne može napraviti ozbiljne aplikacije, to služi samo za prototipe (?)
  • AI se zapekljao u loop i ne zna izići iz njega - to mi zvuči jako ružno, ali mi se još nije dogodio lup duži od nekoliko pokušaja popravka.

Ja sam za sada potrošio nekih 50$, napravio cca 5% aplikacije (koja bi trebala biti iznimno kompleksna - siguran sam da u klasičnoj izradi ne bi bila ispod 100.000,00€) i naprosto sam oduševljen, koju god ideju da dobijem, uspijem je odmah realizirati.

Eh sad, kome vjerovati? Svojim očima ili ljudima sa Reddita?

Zato će moje pitanje biti upućeno svima koji su već nešto napravili kroz ovaj ili neki sličan AI, ili su pak iskusni programeri koji razumiju kako ovo uopće funkcionira (ja ne znam dobro pisati hrvatski, kamoli neki programerski jezik hehe):

• Može li se u ovakvom AIu razviti ozbiljna aplikacija koja će kasnije biti STABILNA, ili me gotovo sigurno u idućim koracima čekaju problemi?

P.S. aplikacija će obavljati iznimno bitne zadatke i upravljati procesima firme sa 10+ zaposlenih, ako mislite da to ne može biti stabilno, volio bih znati zašto ne može … prije nego potrošim još novca i vremena na izradu iste :slight_smile:

Teško će ti odgovoriti ovo netko tko nema više iskustva sa tim appom, bilo bi nadasve pogađanje jel isti može ili ne može obavit posao.

No ako su na rediti ljudi suglasni oko tih kritika, iza toga moguće stoji iskustvo, a ne nagađanje.

Meni se ovo dešava ako imam kompleksnije pitanje za chatGPT, pa mi je nekako logično da se isto dešava i tu. U mom iskustvu chatGPT je koristan dok si ti project manager(code arhitekt) i zadatak razbiješ na jednostavne taskove, a onda ti on riješi te taskove. Kad je on arhitekt, to još baš ne drži vodu.
Jel kod replita drugačije, sigurno jeste bolje nego ovako direktno preko chatGPTa, ali mi je nekako sumnjivo da može biti toliko bolje pa da je od jednom uspješan arhitekt.

Uglavnom, svi se oni počmu gubiti kad u temu uđe puno konteksta… i prema tome bi ti se moglo desiti da kada ti naraste app do neke razine, da više nećeš moći širiti priču… bez raznih konfuzija.

No, nećeš znati koja su ograničenja dok ih ne takneš :slight_smile:

1 Like

Taman kada sam napisao ovaj post sam se zapleo, ajmo to nazvati loop koji ljudi spominju.

Riješio sam ga tako da sam razmislio u čemu bi mogao biti problem, kada sam skužio vratio sam ga nekoliko koraka u nazad i na drugačiji način napravio funkciju na kojoj smo zapeli.
Evo, nakon sat-dva vremena teške borbe i nekih 5$ troška, problem je riješen i sada moja aplikacija ima AI asistenta za prodaju s kojim prodavač može komunicirati.

“Aaaaaaha, sad sam te skužio!!!” :rofl:

Da sam ga pustio da se sam bori s tim problemom, mislim da se nikad ne bi izborio jer je postavio logiku te funkcije i došao je do točke gdje je udario u zid… i onda se samo zabijao u zid dok nisam skužio gdje je problem.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi kad se on zabije u zid, a ja ne budem mogao skužiti zašto se konstantno zabija u njega.

1 Like

U trenutnoj AI fazi chatGPT bi preporučio upotrebljavati kao nekog “nižeg od sebe”, jer prije ili kasnije će doći do situacije u kojoj ćeš imati problem a da nisi niti svjestan da ga imaš. Zatim se sve jako brzo “otme kontroli”…

1 Like

Evo došao sam do problema, nakon cca 4 dana rada (cca 120$ potrošenih, znači oko 600 raznih naredbi i fukcija) i otprilike 30% izrađenosti aplikacije.

Replit je jucer poslijepodne počeo doslovno sam sebe napadat. Negdje sam pogrijesio u strukturi, a ne mogu otkriti gdje sam pogrijesio.
Alat nikako ne usjeva riješiti problem, a da bi bilo gore, što “dublje” razmišlja to veće greške radi u poništavanju nekih stvari koje su do sada radile jako dobro.

Neću odustajati, pokušat cu uz pomoc Chata naučiti više o jeziku u kojem se aplikacija piše i pokušati bolje razumjeti strukturu kako bi mogao biti njemu “nadređen” i skužiti kada pogriješi di je tocno pogriješio.

4 Likeova

Mislim da ti je to točno ovo što sam naslućivao da bude…

U jednoj točci jednostavno bude previše konteksta za njih i oni više ne znaju “držat sve konce u rukama”

A u ovom slučaju kod izrade appa, to je još veći problem nego u chatu gdje se ganja specifični odgovor/problem… jer kod tebe ne samo da će ti izostajati idući odgovor, nego on mora sa svakim idućim odgovorom retroaktivno mijenjati/prilagođavati dotad napravljeno … i kad se počme gubit, ja majkoo što će iz toga nastat…

Generalno mi nije jasno zašto ih muče teme sa više konteksta, kada je njima ionako cijeli web konstantan kontekst kojim raspolažu… a onda se pogube čim se priča malo rastegne. Ali očito ih muči…

pa jedno od stvari je sto u svom inputu su ograniceni velicinom konteksta teme kojom se bavi, a programiranje je i vise token-intensive.

Meni bilo koji llm radi najbolje ovako:

Napravi generalnu strukturu programa, i sta vi svaka od tacki trebala radit (npr u pythonu sta ce svako onaj modul il kako se vec zove). Sta je input, sta bi trebo biti output gdje bi se koristilo.
I onda da sve da napravi posebno.

Al fora je sto na kraju svakako moras imati neko generalno znanje da znas o cemu se radi, sto onda malo ubija poentu “moze svako”. Inace, nikad mu ne bih dao da radi citav kod odjednom. To se mora kasnije raspasti kad se bude trebalo nadogradjivati ili mjenjati

evo nakon cca 24h istraživanja teme i chatGPT “škole” koju prolazim, već vidim gdje su nastali problemi u strukturi i zašto se problemi događaju.
Nije uopće problem u tome što ih previše konteksta buni, nego što od samog početka ne radi strukturu kako treba.

Ispravio sam jedan dio strukture (API pozive) i sada sam prošao pokraj zida koji me dočekao. Problem je bio strukture.

Također, veliki problem je “njegovo” djelomično ispunjavanje zadataka koje mu postaviš. Ti mu kažeš da napravi zadatak x, on ga odradi, ali djelomično … i ne kaže ti da nije odradio kompletno nego te pita šta iduće može napraviti.

Iznenadio sam sam sebe, ali evo nakon možda 24h istraživanja teme, već sam sposoban uz pomoć Chata primjećivati gdje i kada griješi i skužio sam (možda, vidit ćemo…) poantu pravilne strukture.

ugl, zanimljivo je, jako malo spavam, ali je baaaš zanimljivo hahah

ne smatram se nekim super talentom, da pače… ali trebalo bi je manje od 24h (uklj. kratko spavanje i obavljanje nužnih dnevnih zadataka mimo aplikacije…) da skužim gdje i kako dolazi do problema.

Ponovno kažem, to što sam sada na ajmo reći 33% aplikacije (na 30% me dočekao prvi ozbiljan zid) ne znači da na 35% neću nepovratno zapeti.

1 Like

Aj, bit će zanimljivo ispratiti kako će ovo završiti. :slight_smile:

Ako ti je zanimljivo, ne možeš puno izgubit … a u svakom slučaju ćeš dosta naučiti. Em nešto i od programiranja … ali još bitnije kako biti kooperativan s njim.

Ako nije tajna, kakav app praviš? Pomoći će pratit temu. :slight_smile:

Pa kad pogledaš API dokumentaciju, kontekst može biti ogroman … “Bibliju” staviš u kontekst.
Koliko se u tome snalaze kada je API u pitanju, nisam probao.

Nije nikakva tajna. Da bi ovo izradio jedan programer ili firma, morao bi biti baš baš stručan u procesu namještaja po mjeri i pri tom i u programiranju (mislim da takav kadar baš i ne postoji) :joy:

Radim aplikaciju za kompletni nadzor i upravljanje firmom koja se bavi namještajem po mjeri, a kojoj je svrha prije svega pravilno prenošenje informacija između uključenih (odvojenih) timova.

1. Upravljanje sastancima

Dio za upravljanje rasporedima termina sastanaka sam odradio, sada aplikacija ima mogućnosti:

• Rezervacija termina od strane kupca (posjetitelja)
  • Rezervacija termina od strane prodavača
  • Obaviještavanje stranke o sastanku putem maila
  • Automatizacija slanja osnovnih marketing informacija putem maila, a planiram vremenskom periodu
  • Sve sam to povezo sa kalendarom
  • Razne statistike vezane za sastanke

Nakon rezerviranog sastanka, kreira se stranica za tog kupca (nešto slično kao trello kartica) u kojoj se nalaze potrebne informacije.

2. Prebacivanje izrađene kartice u proces izdavanja ponude

Tijekom sastanka ili nakon nastanka, kreirana kartica se prebacuje u dio gdje će se izrađivati ponuda. Kartica mijenja svoj oblik (do sada prikupljene informacije ostaju u njoj) i postoje prilagođena za taj dio procesa.

Fora je da sam ja taj alat za izračun cijena samostalno izradio u excelu prije nekoliko godina, pa mi je potpuno jasno šta radim i šta mi treba (imam sve podatke, logike, izračune…). Vamo će (ako uspijem) to samo izgledati puno bolje i imati više funkcionalnosti, pa samim time i biti preciznije.

Plan mi je u ovaj proces ugraditi “pametne” check liste koje će pomagati prodavačima u prodajnom procesu.
Bio sam dodao AI chat koji bi prodavači koristili tijekom prodajnog sastanka, ali sam zaključio da mi to nije potrebno i da je u ovom trenutku razvoja previše…

Dodatne funkcije:

• Spremanje ponuda
  • Statistika o prolaznosti ponuda

3.Nakon izrađene ponude ista ta kartica se prebacuje u dio koji je namijenjen projektiranju.

Zadržavaju se potrebni podaci i dolaze na obradu projektnom uredu. Oni editiraju, dodaju informacije koje treba dodati.

4. Automatska narudžba materijala, okova i popratnog asortimana
Povezivanje da se rade liste potrebnih materijala, okova i popratnog asortiamana te automatizacija narudžbe sa ugrađenim kontrolama i obavijestima o statusu narudžbi.

5. Menadžerski pristup informacijama
Menadžerski nagled informacija koje se događaju u svim procesima

6. Komunikacija unutar aplikacije
Ponovno, spriječavanje manjkavosti kvalitete kruženja informacija među timovima - dodavanje chata sa raznim podkategorijama za svaki projekt.
… u sve to ubaciti malo statistike, pokazatelja raznih itd.

To bi bila osnovna verzija aplikacije, a njen smisao bi bio pravilno prenošenje informacija kroz različite timove ljudi.

Kasnije se ta aplikacije može širiti na razne načine, napraviti joj prodajni dio u kojem bi se “komuniciralo” sa kupcima… ali to je neka daleka i neizvjesna budućnost.

P.S. najveći problem koji mi se sada događa nakon što sam krenuo učiti o svemu ovom je što sam u potpunosti izgubio povjerenje u ono što Replit radi, a nisam ni blizu spreman da to kontroliram, pa mi svaki korak traje ko vječnost.

1 Like

Rekoh ti… “otelo se kontroli”

Je, ali probat ćemo ga nekako vratiti pod kontrolu :grin:

1 Like