Republika Hrvatska i EU

Pozdrav svima
Hrvatska je clanica EU od 2013 godine
Zanima me zasto jos uvek postoji granicni prelaz Hrvatska-Slovenija i hoce li se ta granica uskoro ukinuti? Juce sam cekao 2 sata na granici Obrezje…

Vjerovatno prvih 5 godina, nakon toga se uklanja.

zato sto nismo u sengenu…

1 Like

Schengen je poseban ugovor - zemlja koja pristupi, mora izpunjavat veliki broj zahtjeva za stitenje vanjskih granica schengena. Ako se dobro sjecam hrvatska ima najveci problem zbog Dubrovnika, koji se ne moze dostici kopneninm putem bez prelazenja granica - i to mislim, da je jedan od uvjeta kod schengena …

Carinska kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije je ukinuta 2013.

Kontrola putovnica ukinut će se kada Hrvatska uđe u Schengen. A Hrvatska prilično sigurno neće ući u Schengen prije Bugarske i Rumunjske koje su 6 godina dulje u EU (od 2007.)
Osim toga, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska sigurno neće biti primljene u Schengen sve dok se ne zaboravi migrantska kriza i žilet žica na granicama.

1 Like

Ja sam busom isao u Saint Etienne na tekmu, na granici nikoga, Slovenci nas puste, nisu ni gledali dokumente, a nasi su nas jednog po jednog legitimirali i zajebavali ljude koji nisu imali karte za tekmu. Kaj njih boli kuki jel netko gore ide na tekmu ili na kurve?! Na povratku ista stvar, dodemo na granicu, Slovenci pogledaju par osobnih, nasi opet sve van iz busa, jedan po jedan dokumente na salter i sat vremena smo stajali na 30 stupnjeva, da bi dosao neki klinac i rekao vozacu da mozemo ici.

Nas bus su slovenci svi napolje i sve kofere na skener, a na povratku opet svi napoljei pregledaju dokumente…

Kaj je najgore, mi smo na povratku sat vremena cekali bezveze, pogledali su dokumente i rekli da pricekamo, nisu gledali stvari, bus, nista.