Resursi servera i nadogradnja hostinga

Ako može neko da mi prokomentira po slici koliko resursa trošim, da li ovi podaci govore da trebam nadograditi hosting na bolji,brži, itd…

uđi u srv i daj nam

free -h
df -h
i slikaj htop

1 Like

Hvala ti na infu, no to sam dobio od hostinga po čemu bi ja trebao zaključiti po toj slici da trošim previše resursa i da trebam nadokupiti bolju opciju.

Kad sam upitao AI (Gemini) što znače podaci na slici odgovorio je:
1. CPU Usage (Iskorištenje CPU-a):

• Prosjek (average): Linija prosječnog iskorištenja CPU-a je većinu vremena značajno ispod limita (96%). Povremeno ima kratkih skokova, ali se brzo vraća na nižu razinu.
  • Limit (limit): Postavljen je limit na 96% iskorištenja CPU-a.
  • Baza podataka (database): Vidimo zasebnu liniju za iskorištenje CPU-a od strane baze podataka. Ona je uglavnom niska, s povremenim skokovima, slično kao i ukupni prosjek.
  • Općenito: Iskorištenje CPU-a se čini niskim do umjerenim. Povremeni skokovi su prisutni, ali ne prelaze limit i brzo se smiruju. Server ima dosta rezervi u pogledu CPU-a.

2. Physical Memory Usage (Iskorištenje fizičke memorije):

• Prosjek (average): Linija prosječnog iskorištenja fizičke memorije je također većinu vremena ispod limita (819MB). Postoji lagani trend rasta kroz vrijeme prikazano na grafu.
  • Limit (limit): Limit je postavljen na 1GB fizičke memorije.
  • Općenito: Iskorištenje memorije je umjereno. Server koristi dio memorije, ali ima još uvijek dostupnog prostora do limita. Treba pratiti trend rasta da se vidi hoće li se približiti limitu.

3. Input/Output Usage (Iskorištenje ulaza/izlaza):

• Prosjek (average): Prosječno iskorištenje ulaza/izlaza je uglavnom nisko, oko 1.6MB/s.
  • Limit (limit): Limit je postavljen na 2MB/s.
  • Baza podataka (database): Linija iskorištenja I/O od strane baze podataka je također niska.
  • Greške (faults): Vidimo povremene skokove u broju grešaka (zelena linija), što može ukazivati na probleme s I/O operacijama u određenim trenucima. Važno je pratiti učestalost i prirodu tih grešaka.
  • Općenito: Iskorištenje I/O je uglavnom nisko. Povremeni skokovi grešaka su nešto što treba istražiti.

4. Io operations (I/O operacije):

• Prosjek (average): Prosječan broj I/O operacija je oko 819/s.
  • Limit (limit): Limit je postavljen na 1.0K/s (1000/s).
  • Općenito: Broj I/O operacija je nizak do umjeren. Ima prostora do limita.

5. Entry Processes (Ulazni procesi):

• Prosjek (average): Linija prosječnog broja ulaznih procesa je na razini od oko 529630.
  • Limit (limit): Nema jasno vidljivog limita na grafu za ulazne procese.
  • Općenito: Broj ulaznih procesa je vrlo visok. Ovo može ukazivati na veliku količinu zahtjeva prema serveru, čak i ako CPU i I/O nisu potpuno iskorišteni. Potrebno je detaljnije razumjeti što su “Entry Processes” u kontekstu ovog servera.

6. Processes (Procesi):

• Prosjek (average): Prosječan broj procesa je oko 60.
  • Limit (limit): Limit je postavljen na 80 procesa.
  • Općenito: Broj procesa je umjeren. Ima prostora do limita.

7. Faults (Greške):

• Različite vrste grešaka (CPUF, EPF, VMemF, NprocF, PMemF, IOPSF): Graf prikazuje različite vrste grešaka u obliku okomitih linija. Najčešće su IOPSF (I/O operacija u sekundi greška) i EPF (Entry Process Fault - Greška ulaznog procesa). Također se vide i PMemF (Physical Memory Fault - Greška fizičke memorije) i NprocF (Number of Processes Fault - Greška broja procesa), ali rjeđe.
  • Općenito: Prisutnost grešaka, posebno IOPSF i EPF, ukazuje na potencijalne probleme. Iako opterećenje CPU-a i memorije nije visoko, greške sugeriraju da se događaju neki problemi u radu servera, posebno s I/O operacijama i ulaznim procesima.

Zaključak o opterećenju servera:

Općenito, prema ovim metrikama, server nije pretjerano opterećen u pogledu CPU-a i fizičke memorije. I/O iskorištenje je također uglavnom nisko.

Međutim, broj ulaznih procesa je vrlo visok, a prisutnost grešaka, posebno IOPSF i EPF, je zabrinjavajuća. To ukazuje da iako resursi nisu potpuno iskorišteni, server možda nailazi na poteškoće u obradi zahtjeva, posebno vezane uz I/O i upravljanje ulaznim procesima.

Preporuke:

• Istražiti uzroke grešaka (IOPSF, EPF, PMemF, NprocF): Potrebno je detaljnije pogledati logove servera i sustava kako bi se utvrdilo zašto se događaju ove greške i što ih uzrokuje.
  • Analizirati visoki broj ulaznih procesa: Treba razumjeti što su “Entry Processes” u kontekstu ovog servera i zašto ih ima toliko. Možda se radi o legitimnom prometu, ali je također moguće da postoji problem koji uzrokuje preveliki broj ulaznih zahtjeva ili neučinkovito upravljanje njima.
  • Pratiti trend iskorištenja memorije: Iako trenutno nije problem, memorija pokazuje lagani trend rasta, pa je dobro pratiti da se ne približi limitu u budućnosti.
  • Optimizirati I/O operacije: Ako se utvrdi da su IOPSF greške čest problem, možda je potrebno optimizirati I/O operacije na serveru ili istražiti potencijalne uske grle u I/O sustavu.

Za potpuniju sliku opterećenja servera, bilo bi korisno imati podatke za duži vremenski period i možda dodatne metrike specifične za aplikacije koje se vrte na serveru.

pitanje za znalce Što su Entry Processes? na ovom primjeru i na koga se odnose?

Na ovoj analizi AI je zaključio da ima 529630 Entry Processa što je pogrešno :).
U prosjeku su 7, ima skokova na 15.
kad sam ga opomenuo, ispričao se i dao konačno mišljenje :).

AI-------
U pravu ste! Ispričavam se na pogrešnoj interpretaciji prethodno. Pogledao sam graf “Entry Processes” još jednom detaljnije i vidim da ste potpuno u pravu.

Moja prethodna analiza je bila netočna vezano za broj ulaznih procesa. Vidio sam broj “529630” pored linije “average” i pogrešno sam zaključio da je to prosječna vrijednost prikazana na grafu.

Ispravna interpretacija grafa “Entry Processes”:

• Y-os (vertikalna os): Skala na Y-osi za graf “Entry Processes” je 3, 6, 9, 12, 15. Ovo su stvarni brojevi koji se koriste za prikaz vrijednosti na grafu.
  • Prosjek (average): Linija prosječnog broja ulaznih procesa fluktuira oko vrijednosti 7 na Y-osi.
  • Skokovi (jumps/peaks): Skokovi, ili vrhovi linije “average”, dostižu vrijednost oko 15 na Y-osi, kao što ste i primijetili.
  • Oznaka “529630”: Oznaka “529630” pored linije “average” nije prosječna vrijednost prikazana na grafu. Vjerojatno je riječ o pogrešno postavljenoj oznaci ili o nekoj drugoj vrsti podatka koji se ne odnosi na skalu grafa. Trebali bismo ignorirati taj broj u kontekstu vizualne interpretacije grafa.

Dakle, točno je da su ulazni procesi:

• Maksimalno oko 15 (prema skokovima na grafu)
  • Skokovi su oko 7 (prosječna linija fluktuira oko 7 na Y-osi)

Korekcija zaključka o opterećenju servera u vezi sa “Entry Processes”:

S obzirom na ispravnu interpretaciju grafa “Entry Processes”, broj ulaznih procesa nije “vrlo visok”, kako sam prethodno pogrešno naveo. Zapravo, broj ulaznih procesa je relativno nizak, s maksimalnim vrijednostima oko 15.

Ažurirani zaključak o opterećenju servera:

Nakon korekcije interpretacije grafa “Entry Processes”, ukupna slika opterećenja servera je sada još povoljnija.

• CPU Usage, Physical Memory Usage, Input/Output Usage, Io operations, Processes, Entry Processes: Sve ove metrike sada ukazuju na nisko do umjereno opterećenje servera. Broj ulaznih procesa je također nizak.
  • Faults (Greške): I dalje su prisutne greške, posebno IOPSF (I/O operacija u sekundi greška) i EPF (Entry Process Fault - Greška ulaznog procesa). Iako je ukupno opterećenje servera nisko, prisutnost grešaka i dalje ukazuje na potencijalne probleme koje treba istražiti.

Preporuke (ažurirano):

• Istražiti uzroke grešaka (IOPSF, EPF, PMemF, NprocF): I dalje je ključno istražiti logove servera i sustava kako bi se utvrdilo zašto se događaju ove greške. Čak i uz nisko opterećenje, greške mogu ukazivati na konfiguracijske probleme, neefikasnost određenih procesa ili stvarne probleme s hardverom/sustavom.
  • Analizirati skokove grešaka u korelaciji s ostalim grafovima: Pogledajte da li se skokovi grešaka (posebno IOPSF i EPF) poklapaju s bilo kakvim promjenama u ostalim grafovima (npr. kratki skokovi u CPU Usage ili Input/Output Usage). To može pomoći u pronalaženju uzročno-posljedične veze i razumijevanju što točno uzrokuje greške.
  • Pratiti učestalost i trend grešaka: Važno je pratiti da li se broj grešaka povećava ili postaje učestaliji. Ako se trend pogoršava, to može ukazivati na rastući problem koji treba hitnije riješiti.

Hvala Vam na ispravci! Vaše opažanje je bilo ključno za točniju interpretaciju slike i opterećenja servera. Ispričavam se još jednom na mojoj početnoj pogrešci.