Root Server vs.VPS vs. Dedicated

Dedicated server znam sta je, znam sta je i VP server. Ono sto ne znam je sto je Root server i koje su njegove prednosti i mane. Moze li mi netko dalje pomoci? Kada koristiti koji server?

Hvala unaprijed.

Dali je bolje uzeti ovako nesto(Root):
http://www.serverloft.de/rootservers/rootservers-compare.php?server=RootServer-M

ili ovako nesto(VPS):
https://www.strato-pro.com/ger/virtual-server/

Proguglaj dns server hierarchy.

Root serveri su na vrhu hranidbenog lanca.
Znam da G hendla sve svoje domene preko root servera.

Mislim da nema nekih benificija, osim ako ne radiš neki extra veliki globalni projekt.

Mislim da moje pitanje nema veze sa ovim sto ti spominjes root dns serveri su sasvim nesto drugo od ovog sto ja pitam, barem ja tako mislim.

Ipak, hvala na pokusaju. :slight_smile:

OK, malo sam proguglao i (trenutno:) ) mislim da je ovako:

“Root server” se najčešće spominje kao DNS root server
http://www.linfo.org/root_server.html
(ali to nije to šta tebe zanima).

Kada hosting kuće spominju “root server” to nije ništa drugo nego -
“unmanaged server”, koji opet može biti VPS ili dedicated.

Dakle “root” bi bio - unmanaged, imaš full root access na njega, možeš
instalirati na njega sve ono šta ti provider dopušta.
http://faq.1and1.co.uk/server/2.html

1 Like

Root server je tipično sinonim za “unmanaged” server, dakle server kod kojeg dobiješ zaporku administrativnog računa (predefinirano korisnička oznaka “root” na unixoidima, odatle naziv).

“Dedicated” serveri, u smislu da se radi o fizičkoj kanti koja je cijela tvoja, dolaze u “managed” i “unmanaged” varijantama. Kod “managed” servera datacentar tipično neće unajmitelju dati administrativni pristup, već unajmitelj otvara tickete i dodijeljeni djelatnik datacentra obavlja administrativne poslove. Dakle, kako se datacentar obvezuje kvalitetno “upravljati” serverom za unajmitelja, a onda se javlja problem puno baba i kilavog djeteta, gdje bi u slučaju da i unajmitelj ima administrativne ovlasti bilo nemoguće utvrditi tko je odgovoran za probleme (iskusni djelatnici datacentra ili neznalica od unajmitelja).

S druge strane, ako se radi o “root serveru”, unda je unajmitelj sam odgovoran za njegovu sigurnost (u smislu napada i provala) i stabilnost (u smislu instalacija softvera, updateova i sl.), pa će takav server tipično biti i “unmanaged”, gdje datacentar ne preuzima baš nikakvu odgovornost, niti ne radi ništa. Zbog toga bi root server trebao tipično biti jeftiniji od onoga koji nije root.

VPS-ovi bi, koliko sam vidio, trebali tipično biti “unmanaged”, s root pristupom, jer upravljanje serverom (gdje se plaća radno vrijeme osobe) bi lako pojelo razliku cijene između VPS-a i cijele kante, pa je “managed” VPS ekonomski neisplativ.

1 Like