Ruby on rails vs. Php i neki framework

Zanima me koja je prednost ruby on railsa u odnosu na php + laravel ili symfony i sl.?

Sto to ruby on rails pruza vise i bolje, a da je php u tom segmentu los?

Isprobao sam ruby on rails i ne vidim nikakvu prednost u odnosu na php i framework.

1 Like

I mene zanima ovo i sa recimo c# a ako nije offtopic, zasto je php na losem glasu kod ozbiljnijih backend programskih jezika?

Pruza ti skuplji server :slight_smile: Isti ti je slucaj i sa https://phoenixframework.org/ koji je vjerovatno i bolji od oba.

Uglavnom Laravel i svi ostali su cio koncept i sve ukrali iz RoR. Samo sto je Laravel mnogo brze i bolje napredovao i po mom nekom misljenu zbog jednostavne instalacije na serveru, ti Laravel mozes i na shared lagano da koristis i sve to igra ulogu, aktivnija zajednica, za Laravel imas JeffreyWay od kog mozes bukvalno sve brzo i lako da naucis, a Ruby ima ovog bucka sa GoRails.

Sta pruza bolje, pa placeniji je vjerovatno mnogo vise i tu ti je sva carolija. PHP je na losem glasu bio jer je kao lose napisan, ali to postaje proslost isto seru i za WordPress. Ako te zanima nase trziste ucis ono sto se ovde trazi i dje mozes brzo da se zaposlis i nadjes posao. Ne treba ti ni Ruby ni Django ni nijedan drugi nista, ako za to ovde nema posla.

U sustini, naucis bilo koji evo tipa Laravel, znaces i u RoR da radis jako brzo isto ti je za Django i ostale. Imas dobru dokumentaciju i sve ti je to generalno isto sranje drugo pakovanje, samo je fora koji jezik stoji iza kojeg Frameworka. I onda imas ove bolesnike koji se zanose sa https://crystal-lang.org/ i nekim uporedjivanjima koji ce brze da izvrsi koju funkciju i tu su se zaglavili kako je ovaj brzi, a ovaj sporiji itd. da bi imali sta da pisu i da palamude.

Ono sto ruby on rails nudi, to ima kod bilo kojeg jaceg php frameworka.

Bio on phalcon, codeigniter, symfony, laravel i sl.

Ruby on rails trosi puno resursa, a time je i u startu skuplji deploy, kao sto je @Scek napisao.