Ruby on

Koji je najbolji framework za Ruby programski jezik. Ja znam za rails ali on ispunjava samo i zahtjev u momentu ako se desi vise zahtjeva on ce ispuniti prvo zadnji pa onda ostale. Da li neko zna neki framework koji kao PHP ispunjava vise zahtjeva odjednom. ILI dali postoji neki dodatak za rails da ispunjava vise zahtjeva odjednom.

Nešto si pun pitanja. Daj mi referencu na ovo što pišeš.

Sve zahtjeve odjednom? To nema veze nikakve sa Railsima i web frameworkom (cake, zend npr)! To ima veze za samom runtime-om i web serverom.

Probaj napraviti jedan load test, sa 1, 5 i 50 konkurentnih korisnika. Siguran sam da ces vidjeti da se nekoliko requesta izvrsavaju paralelno.
Npr, ja u asp.net-u, sa 1 korisnikom i 1000 requestova dobijem 20 req/sec. Kada mu dam 300 korisnika i 1000 requestova dobijem 1500 req/sec! Znaci da ih on moze paralelno izvrsavati.

Ako ti bas treba neki serverski jezik koji moze izvrsavati brdo paralelnih requesta, uzmi Node.JS ili Erlang, ili cak JRuby, posto je je javin runtime dosta brz. Sto se tice ruby-a, mozes probati sa Sinatrom, ona je dosta light-weight u odnosu na Railse. Ruby je inace poznat po sporoci, neces tu puno usjeti napraviti. Iako sa manje i srednje sajtove mislim da to ne igra neku veliku ulogu.

procitao sam to u IT casopisu Info.
citat “… Rails ne podrzava sigurno programiranje u visenitom okruzenju. Bez ovakve podrske, aplikacijski serveri su ograniceni na to da mogu procesirati samo jedan HTTP zahtjev u jedno momentu, onaj koji se stigao zadnji (pa makar mili sekundu) mora sacekati da se prethodni devet sekvencionalno izvrse…”

valjda svi web frameworci za svaki request otvaraju novi thread iz thread pool-a. Kada nestane slobodnih threadova onda pocne javljati gresku. Mislim da tako isto radi i ruby.
Node.JS je poceo populirati sistem asinkronih qeue-ova, gdje se ne otvara thread nego se request stavlja u qeue i zauzima samo par kb memorije. Zato skalira 100x bolje od bilo cega (php, .net, java, …)

Znali ko da li Merb platforma za ruby moze promati vise HTTP zahtjeva u jednom momentu. Cuo sam da rails 3 moze primati vise ali ako neko od vas zna neka kaze…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja