Ruke u pekmezu; kopirao sam članke i blokirani su mi oglasi. :(

Imam jedno pitanje, naime jutros mi je stiglo od adsensa da su oglasi blokirani na web lokaciji zbog kopiranja sadržaja, imam ukupno oko 10ak članaka koje sam kopirao (sa navođenjem izvora) i sad evo dođe mi ta poruka. Kao trebam ispraviti greške te zatražiti pregled. Pitam prijatelja koji kopira sve moguće članke već 3 godine je l’ imao iskustva sa ovim, kaže nikad.

Je li se kome kad od vas ovo desilo?

Od koga si kopirao vijesti?

Mora da si se zeznuo i uzeo od nekiga jakog.

Ma kopirao recepte i tako te stvari

Ne ne, nista nije bilo od portala niti su bile vijesti, bili su iskljucivo recepti i tako te stvari

Ispravljaj odmah greske , da ne popijes adsense ban, vodi racuna da te nisu prijavili i za slike…
Proveri na https://www.lumendatabase.org

1 Like

Ja sam prije par mjeseci dobio mail o krsenju pravila, kao razlog naveli su kopirani sadrzaj. Kada sam na adsensu otisao u onaj cetar za krsenje pravila stajalo je samo jedan clanak kao problem, iako su su gotovo svi copy-paste. Samo sam obrisao taj clanak i zatrazio pregled i kroz par dana su mi uklonili tu obavjest. Vise nisam imao problema.

Zato sto oni reaguju samo na clanak koji neko prijavi, onda obrises taj i cekas za neki mesec ce ti isti da prijave i sledeci, neki put i po dva i meni se to desavalo, obrisem i za nekoliko dana oni uklone obavestenje.

Kako mozes kopirati recept? Ako u kruh ide brasno, voda, sol i kvasac, svi ce napisati isto.

4 Likeova

Pa u tome i jest stvar, taj clanak koji je oznacen kao kopiran je recept kolaca. Ali kao sto su rekli prethodno, izbrisao sam spomenuti clanak takodjer i ostale koji su kopirani, provjerio ostale stranice te kroz 2 dana poslao za pregled i sad se vratilo sve na staro.

Sto se tice fotografija, uglavnom koristim fotogarfija sa besplatnih servisa

EDIT:

Al mi nije jasno kako i zasto je taj oznacen kao kopiran. Moj prijatelj kopira clanke vec 3 godine, uglavnom su tipa prirodni lijekovi i te stvari i kaze da nikada nije dobio poruku tog tipa, a apsolutn ni jedan jedini clanak nije njegov. Također sam razgovarao sa još par ljudi za koje znam da kopiraju i oni kopiraju sve i svašta i također, ni jednom nisu dobili poruku tog tipa niti su im oglasi bili zabranjeni.

@TechPanda bolje ti je da kopiras holivud nego te sto prave hranu. Mene je jedan prijavio linkove google-u zbog 3-4 recepta i sve ih je google uklonio iz pretrage. Covek prijavljuje sa [email protected] ali on je stvarno pravio to jelo i ima i video, slike… tekst nije toliko bitan koliko slike. Moj ti je savet zaobidji domace recepte koji sami prave jela i to snimaju, slikaju, jer su “opasni”

Ovo što sam kopirao, bilo je kopirano sa nekih “žnj” sajtova. Izmjenio malo naslov, fotografija nije zasigurno, jer uvijek koristim fotografija sa besplatnih servisa, zatim dodam ponešto na nju, simbol, ikonicu i slično.

Što se tiče članka, sve je bilo isto osim uvoda. Ali mi je nevjerovatno, jer baš kao što NeedHelp reče, kada se pravi hljeb ide brašno, voda, sol i kvasac, nema tu kopiranja.

Naravno, nisam ja kopirao članak sa hljebom, ali je bitna ta metafora. Konkretno ovdje je bio članak o nekom kolaču sa bananama, provjerio sam da je taj članak već prisutan na desetinama stranica. Također je i kod mog prijatelja na stranici. Kopiram članak, objavim i zaista fino prošao, nisam vjerovao da će kolač sa bananama tako dobro otić haha. Ali eto nakon nekih 15 dana, stiže obavijest, kao blokirani su oglasi, razlog: vrijedan oglasni prostor, kopirani sadržaj, ispod ide primjer clanka ( i tu je bio taj clanak), također na dnu piše, to je samo primjer, postoji mogućnost da ima još stranica koje krše, nakon toga sam obrisao sve clanke koje sam kopirao, na par svojih dodao još nekoliko paragrafa, jer je također u toj obavijesti pisalo nekoliko stvari koje bi mogle biti uzrok sto sam ja dobio tu restrikciju. Kao npr. mala ili nikakva vrijednost, nije dodana vrijednost na kopiran sadržaj (ovo sam zanemario, jer sam jednostavno izbrisao te članke), previše oglasa (smanjio broj oglasa na 4).

Nakon svega toga, poslao zahtjev za pregled, sutradan ponovo vratili.

Ali eto i dalje mi nije jasno zašto sam to dobio. Jer doosta dosta njih znam koji kopiraju, sve i svašta i sa svakakvih portala i niko nije nikada dobio tu restrikciju, a ja radi običnog kolača dobih zabranu. :stuck_out_tongue_closed_eyes:

EDIT:

Ono što sam naučio, sad sam članak kopiro i nikad više, u slučaju da ikad neko dođe sljedeći sa pitanje da li kopirati, moj odgovor je NE, iz ličnog iskustva.

Pišite svoje članke za vašu nišu, istraživanjem.

Nadjes neku knjigu sa receptima i prepisujes recepte,isto je kopiranje ali tiskanog materijala i sigurno te nitko nece prijavit.