S čim se grijete - konvektorska grijalica, uljni radijator, plin, drva... iskustva? 🔥

Pozdrav.

Kako dolaze hladniji dani sve hladnije biti u sobi, s tim da imam neki kamin na drva koji bas i ne ugrije toliko sobu a doslovno guta drva.
Pa sad planiram da nabavim grijalicu, s tim da se mnogi zale na veliku potrosnju struje pa jos ne znam ni sam.
Soba optrilike ima oko 15 kvadrata pa me zanima s cim se vi grijete, da li koristite neku grijalicu ili nesto za preporuke ili bar ako se neko razumije u to koliko neka prosjecna grijalica troši struje mjesecno da mi pomogne pa da se odlucim. Hvala

Mi imamo u stanu konvektore, neke najobičnije marke “Tesy”. Račun za prošli mjesec 70 eura, jedan radi u sobi gdje radim a drugi u dnevnoj otprilike po 12-15 sati dnevno. U spavaćoj uključivali tek nekoliko puta. Najveći račun ~150 eura je bio čini mi se za januar 2017. godine kada je bio uključen i u spavaćoj (po noći ~10 sati) a i bilo je hladnije tako da su i ova druga dva konvektora radila skoro na max. (trenutno rade na pola snage, nema zime :D).

Ako budeš kupovao, nemoj one uljne radijatore niti one obične grijalice, to jedino može zagrijati kupatilo 2x2 a “pojede” struju… Za ~15 kvadrata ako ima neka izolacija onaj konvektor od 1,5 - 2 kW bi trebao biti dovoljan.

Uglavnom, barem meni konvektori su zakon… dok ne nestane struje :smiley:

1 Like

Ja se grijem sa jaknom! Idioti gase centralno u 11pm i pale ga u 5am, ali zimi šalju 800+ kn račun za grijanje. Pušim u sobi i koliko kod da je u minusu vani moram svako malo širom otvarat prozor. U sobi nemam klimu, ali izgleda da ću je morat stavit radi grijanja, ili kupit neku grijalicu.

Lako je ne trosit za grijanje kad te grije komsija iznad, ispod, levo, desno a i hodnik je koliko toliko ugrijan :smiley:

Inace, moze se uzet temperatura prostorije kad se ne grije nista unutra. Onda se izmjeri zapremina, i onda se tu moze izracunati koliko KW energije treba da bi se temperatura popela na odredjenu brojku. Ako se grijete na elektricne grijalice (ne bitno mnogo kakve) za 1kw toplotne energije trebane 1kw elektricne energije onda mozete izracunati i trosak.

Medjutim, dobra opcija je i klima, jer vam klima za 1kw elektricne moze dati do 6kw toplotne energije

Ima li neko iskustva sa toplotnim pumpama vazduh-voda?

Pa zar ti to ne dodje isto ko klima?

Kupite si norveski radijator na struju. Najmanja potrosnja a dobro grije,jedino ga nije pozeljno stalno gasit/palit.

Dve klime sa inverterom- ne postoji efikasnije rjesenje. S tim da mozes i da hladis prostorije preko ljeta

Koliko dobijes struje?

Ja sam sada bio prisiljen uzeti klimu kao nacin za grijanje inace sam se grijao na drva.

Kako nisam mogao naci drva znaci nema ih i jos kad sam saznao da vertikala ne valja i nesmije se loziti onda sam se odlucio za klimu.

Uzeo sam od LG s duall inventerom i za sada sam zadovoljan ugrije mi cijeli stan skoro 73 kvadrata

Dnevni, kuhinju, hodnik i jednu sobu full ugrije a ostale dvije sobe ono … tako tako

Ja sam prvi mjesec kada sam koristi dobio racun 420kn onda nakon toga 370kn i sada prosli je bio 397kn

Ja se grijem na drva zato sto ih imam za dzabe, tj samo moram otic po njih :smiley:
Al inace dok nije postalo bas zima kao u zadnje vrijeme- radila je klima obicna, i radila je solidno.

Dok sam studirao, u stanu smo imali klimu i nju palili da grije na 22 stepena. Razlika u racunu za struju je bila 20km (znaci nekih 80kuna). E sad, nije naravno klima ugrijala skroz na 22 po onoj zimi, mi smo bili na cosku al ostali stanovi su se grijali tako da je bez klima bil oko 15-ak stepeni… Znaci nije hladan stan iako je napolju oko 0, ali opet ne mozes zivit na 15 stepeni, pa je tu klima odradjivala poso

Centralno (plin). Sam naštimavam koliko hoću toplo. Prošle godine kupio digitalni termostat da mogu staviti da se pali u određeno vrijeme.

Možda sam trebao uzeti WiFi digitalac da mogu na daljinu paliti :smiley:

Jel ima još nekog iz Zagreba u zgradi sa centralnim i da se gasi grijanje u 11pm i pali u 5am?
Baš me zanima jel to standard ili je tako samo kod nas.

1 Like

A ■■■■■■ patak, znači nisam ja sam. Pušim, i kada radim budem u sobi koju ne grijemo jer je redovno provjetravam. Grijem se jaknom.

Inače, stan se grije na peć (drva) …

1 Like

Od ove godine na klimu + kad ce bit ekstremni minusi dogrijavanje na drva. Ocekujem cc 700 kn vece racune za struju posto se radi o 2 klima uredaja koji rade cc 14 sati dnevno min.

Ja iduce godine cu staviti centralno na plin sada sam bio prisiljen na klimu posto mi se dijete rodilo prije mjesec dana i morao sam je staviti prije nego mi je supruga rodila

Imamo tajmer koji se isprogramira da radi u razlicite intervale, upali se recimo u 5 ujutro do podneva, zatim se ugasi pa opet ukljuci posljepodne i grije do 22h, 3 intervala.

Tako sam si i ja slicno namjestio na klimi

Ja imam centralno grijanje. Kod nas je toplana u zgradi. Nemam pojma jel ona autonomna ili ovisi o nekoj gradskoj toplani, ali znam da se gasi u 11pm i pali u 5pm. Dok radi onda je stvarno toplo, ali nakon gašenja od nekih ponoć kad se radijatori ohlade i ako se širom otvaraju prozori bude hladno. Lud sam na to, a totalno poludim kad se onda usude poslati 800+ kn račun za ■■■■■■ “grijanje” u najhladnijim mjesecima.

Čime se griju Zagorci a počinje sa Z?

1 Like