SEO - Awstats,GA itd

U zadnjih 20-tak dana testiram svoju web stranicu, koja mahom sadrzi unikatan sadrzaj, dizajn je jako dobar u odnosu na konkurenciju i sam sadrzaj je bolji od konkurencije (vidno). Njihovi sajtovi su u neki joomla ili wp temama koje nemaju veze s nicim amaterski, ali oni su bolje pozicionirani na google i kad kucam odredjene rijeci njih google izbaci na prvim stranicama, od nekih smo i duze smo “online” na webu, dakle starija smo web stranica. Sta uraditi po tom pitanju ?

Ono sto me dalje zanima je analiza posjeta i otvaranja web stranice, dok awstats pokazuje posjete od po 900-1000 google analytics pokaze 200-300 (ogromna razlika), kome vjerovati ? jer nevjerovatna je razlika u brojevima a sama razlika izmedju awstats-a i ga-a me navela da napisem ovdje taj post i da pitam vas za strucno misljenje, cime se voditi ?

Svakako Google analyticsom, jer je on puno tocniji.

1 Like

@drmrgood i ja sam “potajno” mislio da je on realniji, hvala ti puno na odgovoru.

Znaci, ako slucajno niste upoznati, da se prikljucim s malim objasnjenjem;

U dark ages, prije nego je Gugl poceo GA furat, postojali su Webalizer i AWStats programi, integrirani cesto u cpanele itd.
E sad, a o cemu je tu rijec?

Oba navedena, bez GA, (Webalizer je stariji) su mali tools koji parsaju server logove da bi dosli do podataka.
To je negdje tamo 2000-e i tih godina jos islo jer je broj raznih raznih botova koji danas postoje bio valjda i 100x manji, pa tako je (iako i onda netocno bilo vec) bilo moguce utvrdit approx broj usera na nekom webu u datom periodu.

Kako je vrijeme islo dalje, i s pojavom doslovce tisuca botova koji skeniraju web svake sekunde, s stotinama razloga iza (vecina ih je i zlonamjernih), vrijednost statistika citanih iz takvih jednostavnih alata je padala eksponencijalno.

Sto se GA vs ovih 2 tice, GA je otprilike 1000 puta sofisticiraniji tool.
Ne samo zbog broja reportova, advanced ficura i onog sto svi vide kad se ulogiraju, nego i zbog toga sto je GA uveo medju prvima tracking kroz client side javascript. Sto botovi nemaju, govorim napamet, ali rijetko koji bot je u stanju executat javascript, ako uopce ikoji i moze.

Evo skolskog primjera;
Napravim http klijent i roknem mu hedere da se serveru predstavim ko Mozilla, piknem proxy IP i dodem kao iz USA recimo. AWStats i Webalizer ce to pisat kao regular visit, jer je server log tako upisao (a pisanje logova je cesto as is, nema tu nicega kaj bi filtriralo ili neznam sta podatke koji se skupljaju), a GA ce lako skontat da je to obican simple “bot”. I eto ti, to je 1 visit vec u ovima, a 0 u GA. Pomnozi to s potencijalno visokim brojem requestova koje na dan jedan prometan web moze dobit, i lako zavrsimo s razlikom 1:10 u brojanju.

To su u biti glavne informacije vezane za tu temu, i stoga osim mozda histats (koji su isto sigurno losiji od GA), nema drugog jakog toola danas osim GA za analitiku. Bar besplatnog, mozda koji s dobrom cijenom i postoji.

2 Likes

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey