SEO optimizacija za glasovno pretraživanje

Evo još jedne zanimljive i korisne teme od mene, za dodatno unapređenje vašeg SEO-a. Ovog puta ću pisati kakve bi ste rečenice trebali da dodate u članak, da bi ste imali prednost nad konkurencijom, u glasovnom pretraživanju. Ako mislite da je glasovno pretraživanje nebitno, onda se grdno varate, jer je i te kako bitno. Razvojem modernih tehnologija beleži sve veći rast i to posebno na mobilnim uređajima i u lokalnim upitima.

Kao i za svaku SEO optimizaciju i za glasovno pretraživanje je potrebna određena vrsta optimizacije, odnosno ubacivanje određenih vrsta rečenica u vaš članak, koje su prirodne i koje će google asistent, alexa, siri i drugi brojni glasovni asistenti ponuditi onom ko postavlja upit.

Evo da objasnim na temu restorana… dok bi u vašem tekstu jedna od ključnih reči bila restoran Beograd za glasovno pretraživanje bi bila dobra rečenica Restoran u Beogradu na trgu republike ili Koji je najbolji restoran na trgu republike u Beogradu. Mislim da je ovo jako prosto i da nema potrebe više da objašjavam, jer sigurno shvatate kakve bi ste rečenice trebali da dodate u svoj članak kako bi ste ga optimizovali za glasovno pretraživanje.

E sada, da li treba boldovati te rečenice, ovo pišem jer sam na nekom stranom forumu videla gde pišu da treba da se bolduju. Ali nema potrebe da ih boldujete, jer google ne rangira stranice na osnovu boldovanja, to svi znamo. A sada će vaša Maja lisica :fox_face: da vam kaže nešto. :grin: Umesto boldovanje dobro je da tu rečenicu stavite u neki od podnaslova, da bude kao pitanje i odmah ispod kratak odgovor. Recimo Koji je najbolji restoran na trgu republike u Beogradu to je podnaslov i ispod u tekstu kratak odgovor na to pitanje, ali bitno je da bude kratak, a evo zbog čega. Pa zato jer na ovakav način ubijate dve muve :fly: :fly: jednim udarcem. Em što optimizujete članak za glasovno pretraživanje, em ga optimizujete i za featured snippets i answer boxes :grinning: Dakle tu koristite format pitanja i odgovora, recimo… Koji je najbolji restoran na trgu republike u Beogradu ide u podnaslovu i onda u tekstu odgovor Najbolji restoran na trgu republike u Beogradu je naš restoran zato jer pruža odličnu uslugu, poseduje lepo pogled na nešto tamo i bla, bla, bla. I naravno za blogove koji pišu tekst i žive od reklama nije dobra ovakva optimizacija, jer je njima cilj da posetilac dođe na sajt, a ne da odgovor vidi na google. Ali zato restoranu jeste cilj da što pre vidi i da što pre dođe i da naruči pekinšku patku :duck: :grinning:

Nadam se da će vam se svideti ova nova tema i da će nekome pomoći, ako neko želi da diskutuje još dublje tu sam. :grinning: :muscle: :+1: