Server i administracija - pitanja?

Cao društvo ja sam nova u ovome svemu pa vas molim za razumijevanje i strpljenje za moja pitanja. Hvala.

Počela sam se zanimati za administraciju servera tačnije za Centos 7 pa sam htjela krenuti s nekim VPS-om za početak da instaliram LAMP okruženje i neki control panel ali me zbunilo oko servera performanse pa sam htjela potražiti pomoć ovdje konkretno za to, pa me zanima koja bi bila razlika između ova dva servera npr.

Server 1 | Server 2
RAM 10 GB | RAM 20 GB
100 Mbit/s port | 200 Mbit/s port

Ako bi npr. koristila servera kao shared hosting za svoje potrebe, da li bi razlika bila u brzili samo ili još nešto tu ima?

Imala bi ja još dosta pitanja pa me znam da li smijem ovdje spamat ili da mi se javi neko ko ima iskustva i strpljenja pa da mi objasni neke stvari u vezi toga. Hvaka svima.

Ti je sasvim dovoljan i VPS 512MB (ili 1 GB).

A ako je pitanje u vezi sa količinom podržanog rps-a (req/s), tipa kol’ko korisnika može pregledavati sajt istovremeno, to već zavisi od mnoštva faktora.
Bez konkretnijeg opisa aplikacije (koja ga koristi, keš sistema koji se koristi i inih faktora) i/ili grešaka u zadatim parametrima (tol’ko i tol’ko korisnika u trenutku ga koristi bez problema a tol’ko i tol’ko već ima problem) pa da se try and fail metodom a odredjenim redoslijedom determiniše šta bi moglo biti limitirajući faktor.
Tek da se napomene da 100Mbps i nije neki bandwidth - konzervativno gledajući, smatram da bi zadovoljio 15-30 korisnika u momentu (da svi kliknu jedan link na ajtu u isti momenat, podijeliće taj bandwidth pa cće tako 30 korisnika imati dostupno po 3Mb/s bez obzira koju brzinu vlastitog interneta imali). Ovo je naravno edge case ali na edge case-ima treba zasnivati predikcije i planove.

Super si ovo objasnio, hvala ti puno.

Za početak uzmi neki slabiji VPS kod Hetznera. 1 core CPU + 2gb RAM + 20Gb HDD. Nekih 3€ mjesečno. Instaliraj CentOS i polako. Imaš čak ISO image CentOS minimal install , pa kasnije odaberi web panel po želji i mogućnostima. Imaju dobro UI sučelje, i po meni su jako dobri sa uslugom, cijenom i kvalitetom .

Dovoljno za koji website i to je to…

Po mom iskustvu ako nisi hard core serveraš i znaš svaku optimizaciju udaljenih VPS servera, onda ništa ispod 3-4GB rama. Po meni.

Iskustva ARVIXE i BLUEHOST, GODADDY, svi su radili ali tek kada sam stavio 4-6GB kako koji, onda je svaki imao po cca 20 stranica raznih.
A ažuriranje, bože moj… svaki dan po sat dva, i odustao od toga.

Tako da ako ti je cilj prodaja, uzmi neki resslere dobar VPS zvuči super, no poslije tih iskustava ne želim ni blizu serveru koji nije u HR, koji nema telefonski broj da mogu bilo kada nazvati.

BLUEHOST imao sam VPS onaj srednji neki, 20+ klijenata kako sam rekao i onda jednom krah.
Mislim da je taj prekid trajao nekih 3-4 dana…!!! cca. 2014-2015 tako nešto.

Ovo pišem pod pretpostavkom koju sam izvukao iz pitanja, da nisi 100% još u tome.
Tako da za privatne stvari ok, za produkcije, paziti gdje i koji server, koja konfiguracija, te tko održava:
TI ili ONI.
Ovo s pola GB zaboravi.

Stavi virtualbox na svoje racunalo, gore cent os i vozi. Za vjezbu ok.

Preporuka, orijentiraj se na dev ops, pokriva i administraciju.

što se tiče nekog control panela … preporučujem vesta control panel

Ja tako i shvatio ovaj dio:

Tak sam i ja vježbal lokalno pa sam na kraju uzel neki vps za vježbu od 10$ godišnje. Komp mi nije stalno online.

Sad čekam Black Friday pa da opet uzmem nekaj za siću…

A moze li mi neko reci koju ulogu tu ima ram sad ako je npr. 10 GB rama ili 30 GB rama koja bi bila razlika @tpojka je super objasnio oko ovo Mbps porta i bandwidtha. Volila bi da mi neko objasni i za ram.

Pazi samo da ne miješaš RAM sa prostorom diska.
Npr. od popularnih provajdera Cloud Computing-a a.k.a. cloud VPS, za $5/mo. dobiješ 512MB-1024MB(1GB) RAM-a i 20-ak GB disk prostora na serveru. Dok (češće nego 10) 8 GB RAM-a na pripadajućem serveru (sa recimo 160 GB prostora) košta tipa $40/mo.
Bez uvrede, već kad si pitala da počinjes sa ovim, a i zbog same konotacije pitanja.

A sad odgovor. :slight_smile:

Ovde ide priča o ovih 8 GB. Kad se upali online server on koristi neki RAM za OS, i aplikacije. Jedna od aplikacija (za web je l’) je i web server (Apache, Nginx,…). Oni tj. te aplikacije troše neki RAM. Tu je zatim PHP ukol’ko je PHP sajt u pitanju. Uz PHP dodje i dodatno korištenje kroz cache system (memcached npr.)
PHP koristi RAM tako što svaki request uzme odredjenu količinu RAM-a mašine.
Ovde se (recimo) kaže da će prazna instalacija Laravel FW-a pojesti 8MB RAM-a - kad samo izadješ na home page default instalacije Laravel-a, koštaće te 8 MB (nisam provjerav’o cifre). Kad bi se desila teoretska nemogućnost da ti ni OS ni aplikacije ustvari ne troše RAM, kroz ovu PHP aplikaciju bi moglo da pristupi 1000 korisnika odjednom.

Edit:
Kako niko ne koristi praznu aplikaciju, ta Laravel aplikacija će imati neki kompleksniji CSS i HTML na home page-u pa će trošiti još malo više. Taj home page će ustvari prikazivati featured/latest products/articles/whatever pa će svi rezultati dobijeni iz baze koristiti još više RAM-a. Cca. 1 slovo 1 byte - milijarda slova 1 GB. Naravno slova koja ne koriste do 4 byte-a (kvačice, kineska, ćirilica etc.)
I sam MySQL (recimo) DB server cće trošiti neku količinu RAM-a k’o i bilo koja druga aplikacija na mašini itd. itsl. :slight_smile:

Hej hvala ti na odgovoru, volila bi da ti se javim na pvt ako mogu za još pitanja da ne spamam ovdje. hvala.

Piši na obe strane jer odgovaram kad stignem. :slight_smile:

Nije spam a i mi ostali naučimo nešto.

A ako bi recimo imala LAMP + WHM i uz to memcached i neki vps npr. 16 GB RAMa i nekih 400 Mbit/s port bandwidth i da sajtovi budu na wordpress i neki html i css samo, koliko bi korisnika tu mogla smjestiti, i sta npr. ako mi neki wordpress sajt bude imao posjetu 10K dnevno ili više njih tu posjetu to me konkretno zanima a to ne mogu znati ako nisam to prosla i vidjela itd pa me zanima.

@biljana

Ajmo razmišljati logički.
10 K posjeta dnevno kažeš, podijeli to 12 h i još sa 3600 = 0,23 posjete /s

Staviš na server recimo squid , ako misliš uzimati server za svoje klijente, pratiš potrošnju, kad god imaš slobodnih resursa, stavljaš nove site-ove i ne zanima te kolika je posjeta dnevno.