Servis za internet poduzetnike - anketa

Pozdrav,

Bio sam član ovog foruma, sada kao član jedne udruge ću predstaviti naš projekt. Ukratko, radi se o pokušaju formiranja jedinstvenog servisa koji će ponuditi običnim početnicima, ali i onima naprednijima u internet poslovanju paletu usluga i alata kako bi podigli svoj posao i poslovanje, naravno i zaradu na viši nivo. Ono što želimo postići moglo bi se nazvati poslovnom predinkubacijom i inkubacijom, ali isključivo u online okvirima.

Slične projekte imamo u regiji, evo i Startit.rs je pokrenuo čak i Kickstarter kampanju da skupe $100.000 za svoj Startit Centar - što je na kraju zgrada koja će biti u Beogradu pretpostavljam. Ne znam zašto svi idu na gradnju nekakvih centara, kada bi se za višestruko manji iznos mogao napraviti online servis koji će povezati puno širu publiku na jednom mjestu. A mini centri pa kasnije i regionalni centri se lako mogu izgraditi.

Uglavnom, da se vratimo na naš projekt, simbolično nazvan Poligon. Jer će to i biti, mjesto za treniranje i testiranje. Fokus aktivnosti korisnika u Poligonu bi bio: definiranje komercijalnog potencijala ideje/projekta (potencijalna primjena i tržišta komercijalizacije, mogući korisnici, partneri i konkurenti) i definiranje ključnih pretpostavki koje moraju biti ispunjene kako bi se stvorili preduvjeti za komercijalizaciju (što je očekivani predmet razvoja, njegovo trajanje, potrebni resursi i kompetencije). Dakle da se izbjegnu početničke pogreške koje je je vjerujem svaki član ovog foruma uradio - imao neku ideju, odmah krenuo samostalno u realizaciju, digao neke web stranice, uložio novce i da bi naposljetku sve to loše išlo. Uz to sufinancirali bi se, ili pokrivali u potpunosti, pojedini troškovi pokretanja i vođenja projekta, a bili bi i na mapi investitorima o čemu nešto više kasnije.

Cilj ovog servisa je prvo donošenje odluke o razvoju ili odustajanju od daljnjeg razvoja te odabir modela razvoja. Dakle evaluacija same ideje, pa onda pomoć u početnim fazama razvoja ideje i projekta kako bi ih se iz njih izvukao maksimum. Odnosno razvoj poslovanje do stupnja samoodrživosti. I sam taj servis bi za običnog korisnika bio potpuno besplatan određeno vrijeme. Naravno, ne može netko biti u programu godinama bez da uspije išta razviti, zato smo došli do brojki od 3 i/ili 6 mjeseci ako se pokaže potencijal u prva tri. Također, osim što bi se mogli pridružiti servisu i zatražiti pomoć (inkubaciju), mogli bi se pridružiti i kao investitor, tutor, savjetnik, suradnik. Proći kroz sve projekte u inkubaciji te podržati, ili uložiti u bilo koji od njih.

Cijela ova stvar, pa i sama udruga je tek nastala, a razvoj bi mogao potrajati. Kao prva stvar, evo zamolio bi članove ovog foruma da odgovore na kratku anketu na ovom linku - http://goo.gl/forms/WTCfzF4TcB , te ako je moguće, anketu podijelite gdje je god moguće, sa svojim prijateljima, kolegama, suradnicima itd., da dobijemo što veći uzorak i kvalitetnije odgovore.

http://www.poligon.si/

Da si nešto napisao imalo bi smisla, ovako stavljanje nekog linka mi je malo nejasno.

Koliko vidim ovo je neki coworking prostor. Platiš 35 € stolicu u nekom uredu na mjesec dana. Jel mozda ima nesto sporno u tome sto neki coworking prostor u Sloveniji ima isto ime kao naša udruga koja radi na promociji internet poslovanja, pomaganju početnicima i razvijanju web community servisa? Ako stvarno ima da promijenimo ime. :smile:

Nisam mislio ništa loše, slučajno naletio na to, pa se sjetio te teme ovdje…

Mogao si staviti komentar uz link. :slight_smile:

Ovako smo se stvarno zabrinuli da ćemo morati mijenjati ime. :smile: