Severina postala vlasnica imena Index.hr

Na zaštićeni žig u vlasništvu tvrtke Prva stranica, dugogodišnjeg nakladnika jednog od čitanijih portala www.index.hr, naša je najpopularnija pjevačica nedavno zabilježila ovrhu u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Nakon pravomoćnosti rješenja, koje je prema našim saznanjima nastupilo u nedjelju, 5. siječnja, vještaci će procijeniti stvarnu vrijednost, a Severina svoju odštetu naplatiti prodajom žiga “index” na javnoj dražbi!…(Cijeli članak)

Matija Babić
Prije 3 h koristeći mobitel

Prema Jutarnjem, Severina je postala vlasnica imena Index. Sreca pa nitko ne pamti kad je Jutarnji zadnji put objavio istinu.

koliko sam skužio ona je dobila pravo na žig,
ne na index.hr kada dobije pravo na žig onda da bi dobila domenu index.hr mora pokrenuti arbitražu http://www.dns.hr/arbitraza

Tužno je da jednom takvom smradu od čovjeka ne može država stati na kraj nego jedna osoba. Ne postoji država na svijetu koja bi mu dopustila sve što je radio osim hrvatske.

1 Like

Koja ironija. :smile:

Ali to će se riješiti iako mi se čini da će Babić prije i lakše promijeniti naziv portala - to mu neće odnijeti posjetitelje. A na javnoj dražbi teško da će itko biti zainteresiran za žig.

Nije mi, međutim, jasno kako prolazi to Babićevo seljakanje portala kroz razne firme – pošto se radi o mediju koji ima odgovornog urednika, neobično mi je da nije mogla sjesti i na osobu, a ne samo na d.o.o.

Ali nekakav pravilnik CARNeta nije iznad zakona ili presude Trgovačkog suda. Ako sud dodijeli njoj i domenu, odn. nađe da je publiciranje portala na domeni jednakoj žigu pod kojim ona ima isključivo pravo publicirati portal, onda teško da CARNet tu ima što više arbitrirati po svome ćefu.

Samo što nema šanse da nju to zanima. Ona naprosto želi da Babić ispoštuje odluku suda, a to ovome izgleda najviše pogađa ego. Ili čovjek ide s logikom - nema loše reklame.

Mada ni meni nije posebno drag taj Babić s ispadima, komentarima i djelovanjem … moram reci da je ovdje slucaj na njegovoj strani. Portal zvao se Index, Index Plus ili Index PROMO ili bilo kako drugacije je sasvim nebitno, niti je to posjetiteljima vazno. Oni su navikli kad ukucaju index.hr da dobiju ono sto dobiju.

Domena Index.hr nije u vlasnistvu tvrtke Prva stranica d.o.o., vec u vlasnistvu Index Promocija d.o.o., prema tome nikakva ovrha, niti Severina nema pravo na tu domenu. Buduci da je ta firma Index promocija osnovana nakon stecaja / potonuca / blokade racuna firme Prva stranica doo, nikako nije logicno da su te 2 firme u vlasnickim/upravljackim udjelima povezane … prema tome index.hr domena nema veze s ovime niti sa severinom niti s bilo cime.

A inace HR domeni se ne moze promjeniti vlasnistvo, mora ju se najprije pobrisat pa opet registrirat … no to je proces od jedno 2 minute vremena … prema tome nema sanse da severina dobije index.hr domenu.

A to da babic nema para i slicno … to je glupost … pa ima par firmi … sve skupa zaradjuju godisnje oko 8-9M kn … 100k kn bi trebala biti sica za njega … no tip koliko vidim ima veliki ego i ne zeli to platiti … pa mu je valjda draze da gubi parnice, seljaka portale, otvara druge firme … sto dodje po trosku na isto … glupost.

Registracija za “Index”:

Z20062392 (Registriran žig)
(210) Broj prijave žiga: Z20062392A
(181) Datum važenja: 18.12.2016
(220) Datum podn. prijave: 18.12.2006
(151) Datum priznanja: 26.02.2009
(450) Datum objave žiga: 31.03.2009
(442) Datum objave prijave: 31.05.2008
(540) Verbalni naziv: Index
(732) Nositelj(i): PRVA STRANICA d.o.o.,
Oreškovićeva 25, 10000 Zagreb, HR

(510)(511) Proizvodi i usluge:

9 računalni programi; snimljeni računalni programi; memorije za računala; pomoćni uređaji računala; radni računalni programi; snimljeni informatički programi; modemi

35 oglašavanje i reklamiranje; vođenje komercijalnih poslova; komercijalna administracija; uredski poslovi

38 elektroničke poruke; iznajmljivanje modema; komunikacije pomoću računalnih terminala; obavijesti o telekomunikacijama; prijenos poruka i slika računalom; prijenos poruka; usluge elektroničkog povezivanja

42 znanstvene i tehnološke usluge kao i pripadajuće usluge istraživanja i koncepcije; usluge industrijskih analiza i istraživanja; koncepcija i razvoj računala i računalnih programa; pravne usluge


Usporedimo to sa žigom Jutarnjeg:

  1. Registarski broj: Z20090238 (Registriran žig)
    (210) Broj prijave žiga: Z20090238A
    (181) Datum važenja: 30.01.2019
    (220) Datum podn. prijave: 30.01.2009
    (151) Datum priznanja: 07.06.2010
    (450) Datum objave žiga: 30.06.2010
    (442) Datum objave prijave: 31.12.2009
    (540) Verbalni naziv: JUTARNJI LIST
    (732) Nositelj(i): EUROPAPRESS HOLDING d.o.o.,
    Koranska 2, 10000 Zagreb, HR

(740) Zastupnik: Odvjetničko Društvo Jelić, Čavlina Zrinšćak i Haramija,
Katančićeva 3, 10000 Zagreb, HR
ODVJETNIČKO DRUŠTVO Sardelić & Miličević,
Ilica 15, 10000 Zagreb, HR

(510)(511) Proizvodi i usluge:

9 elektroničke publikacije

16 novine i druga povremena tiskana izdanja

35 oglašavanje i reklamiranje


Dakle, EPH ima izrijekom naziv “Jutarnji List” zaštićen za elektroničke publikacije i novine, dok Index uopće nije zaštićen za to. Dodatno na na tražilici baze DZIV-a se može vidjeti da postoji i posebna registracija vizualnog izgleda žiga (logotipa, pod brojem žiga Z20082822), dok Index niti to nije registrirao.

Znači, čak i ako napravi ovrhu, žig Index jednostavno nije zaštićen.

Bit će zanimljivo vidjeti razvoj situacije, jer Index je de-facto trgovački žig u područku elektroničkih publikacija, ali nije registriran!

Tko želi sam pregledati bazu žigova:

tsereg parnica nije oko domene jer domena je na drugoj firmi, zato bi kad dobije pravo na žig morala pokrenuti kod carneta arbitražu i dokazati da ima pravo na tu domenu.

in4hr neznam koliko zarađuje ali vjerojatno kad je mijenjao firme ima financijski problema.

Također bila je jednom emisija latinica Mediji i mafija , tako i ima primjera gdje neki novine prodaju ispod tržišne cijene tiskanja samo kako bi imali moć.

Nije to tako jednostavno. CARNet nije zadnja instanca, a uopće ne mora biti niti prva. Zadnja instanca je sud i ona može pokušati prvo arbitražom pred CARNetom, ali i ne mora - može ići direktno na sud. Nakon toga CARNet više nema što arbitrirati.

Ona ovdje nije u “čistoj” situaciji kako mediji to trenutno pogrešno i - kako je tipično - bez mozga izvještavaju. Riječ Index uopće nije registrirana kao trademark za područje elektroničkih publikacija i njenom ovrhom žiga br. Z20062392 ona ne dobiva pravo na isključivo publiciranje elektroničkih publikacije pod tim imenom. A Indexov logo uopće nije prijavljen pri DZIV-u. Jedino na što Severina preko žiga može sjesti je oglašavanje i reklamiranje, tj. spriječiti Babića da oglašava pod žigom Index.

Ali istovremeno Index jest de-facto žig u području elektroničkih publikacija (iako nije registriran).

To je jedna zapetljancija koju samo sud može riještiti i koja bi, da do te parnice dođe, bila vrlo interesantna da naučimo nešto po pitanju trademarkova, domena, itd.

No ona neće ići u taj rat, jer nema interesa u tome. Ona želi prodati žig. A žig nitko neće htjeti kupiti upravo zato što je bezvrijedan za elektroničko izdavaštvo.

Pričekajmo da prvo vidimo procjenu vrijednosti.

Bas me zanima kakoc e postupiti ako zatrazi index.hr, po logici nebi trebala dobiti pravo buduci index.hr postoji duze nego sto je ona dobila zig…

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1488896_1380189825569561_1452600244_n.jpg

Ne vidim zasto svi hejtate Babica? On ima neke svoje stavove i do sada je svaki put bio u pravu. To sta on ima para i ne zeli placat porez, ja ga potpuno podrzavam. Davat tolike pare drzavi da da oni kasnije uzivaju? Ma zajeb ti to, zasto budalama placat tolike pare da bi oni na kraju to sebi potrosili, kupovali audije, vozili se privatno avionima?..

1 Like

Nema veze koliko dugo index.hr postoji. Niti pod kojom je firmom registriran. Treba razlikovati dvije stvari:

  1. spriječiti nekoga da na nekoj domeni nešto objavljuje i

  2. uzeti nekome domenu.

Ad 1) Da je tržišni žig “Index” registriran za elektroničke publikacije, vlasnik žiga (Severina) bi onda mogla spriječiti korisnika domene index.hr da pod tim nazivom izdaje elektroničku publikaciju. Ona time ne bi “dobila” domenu index.hr, već bi njen korisnik morao prestati pod tom domenom izdavati elektroničku publikaciju (mogao bi, međutim, nastaviti koristiti domenu u druge svrhe).

Ad 2) Samo to što netko ima registriran žig “index”, ne znači da ima pravo na domenu “index.hr”. Primjerice, može postojati više registracija žiga “Index” - u različitim djelatnostima, držanih od različitih osoba. Tko onda ima pravo na domenu “index.hr”? Pa čak i ako netko tko nema registriran žig “Index” drži domenu “index.hr”, on je ima pravo držati i koristiti za neke druge svrhe, u nekim drugim djelatnostima, nego su one za koje je ovaj žig registriran.

Znači stvar (2) je definitivno stvar suda - jer teško da će bilo tko pametan prihvaćati arbitražu nekakvog CARNeta u stvarima utvrđivanja tko ima “više pravo” na nešto.

A na stvar (1), bojim se, isto nema pravo jer žig “Index” (žig br. Z20062392) nije uopće registrian za elektroničke ili bilo kakve druge publikacije.

Jedino bi mogla sprjećiti Babića da vrši oglašavanje i marketing pod tim brandom, a i to je diskutabilno.

Što bi Severina morala napraviti, IMHO? Nakon što postane vlasnicom ovog žiga, morala bi doregistrirati žig za elektroničke publikacije. To bi Babić, koji je de-facto korisnik žiga, mogao pokušati osporiti i dobiti, jer je stvarno on de-facto korisnik žiga. Ali on sam ne bi smio registrirati žig, jer bi ga Severina opet mogla ovršiti. I tako ulazimo u tešku peripetiju.

Nemoj mudrovati, nego prouči strukturu rashoda državnog proračuna.

1 Like

Ono što meni smeta u cijeloj toj priči je što Index.hr redovito proziva sve i svakog (više ili manje opravdano), a sami ne poštuju odluku suda i ne žele platiti 100.000 kn stavljajući sebe iznad suda i promovirajući da su oni “pošteniji i objektivniji” od suda (a svi znamo da Index nema o od objektivno)

3 Likeova

Ima li index i ova drzava koristi od nase drage vlade? Nope. Je li ikada imala? Ja se tog ne sjecam. Tko ih financira? Mi. Kako? Dajemo im jebenu cetvrtinu svog zaradjenog novca za NISTA! Ajde da je to neka realna stopa ali 25%, ja im iz inata ne bi placao.

1 Like

Odakle si izvukao 25%, to porez na dohodak ili porez na dobit? Vidi se da nisi bas informiran, pa nije u redu od tebe ni da raspravljas na tu temu.

Uostalom, mislis li da su porezi manji u Njemackoj, Austriji, Francuskoj, Engleskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, USA, itd…? E pa da ti odmah kažem - nisu.

Problem ove države nisu porezi, no jedan od sigurnih problema su ljudi koji ga ne plaćaju i oni koji misle da ga ne trebaju plaćati.

1 Like

Ne ide ti taj novac na financiranje vlade, već u državni proračun. Zato sam ti rekao da pogledaš rashodovnu stranu državnog proračuna - kome uzimaš kada ne plaćaš porez. Shvaćam da ti je jednostavnije žmiriti na obadva oka, i pustiti druge da se brinu o tvojim roditeljima ili baki i djedu, ali smo i mi siti takvog patosa.

A porez ti nije samo 25 %, nego je efektivno i 65 % posto (2/3) na neto plaću iznad već 10000 kn neto (za kunu neto plaćaš više nego kunu državi). Pa onda od toga tako oporezovanog novca plaćaš još 25 % u maloprodaji.

2 Likeova

Upravo zbog takvih mentaliteta i ljudi poput Babica, “stol3x-a” i drugih nam (RH) ide ovako kako ide. Izbjegavanje poreza, rad na crno i lova u mutnom … bljuje mi se od takvih … i onda se busaju u prsa kao hrvatine i pljuju po svemu drugome. Gospodo draga prvo pocistite ispred svog praga po onda po drugima. Ocito je takvima puno draze gledati druge i blatiti nego rjesavati svoja pitanja …

1 Like