U hr je i veci izbor haha
Haha ma nije nego je jedva znala pricat Eng, sa Tajlanda
@simeon Gdje si? Kako si? Daj napisi neke utiske,
Vratio se prije 10-ak dana kuci a nije se nesto u medjuvremenu desilo (malo obilazio al nisam snimao)… Neke privatne stvari pa se vratih jer nisam bio neki za putovanja.
U Aprilu bih trebao opet na sjever Indije- ako budme isao, to cu snimati detaljno i pisati o tome :D… nekad na jesen jugoistocna azija vjerovatno
Eto sta ti je svjetski putnik. Obisao dobar komad svijeta, a veli “nije se nesto desilo” Navikao si se. Taman ce ti dobro doci pauza.
Ali napisi eto par rijeci o tvojim uopstenim, licnim utiscima. Sta ti se najvise svidjelo, sta najmanje, sta te iznenadilo bas, sta te (i da li te) nesto promijenilo? Neki tvoj licni stav, pogled, ubjedjenje?
Kakav odnos ljudi imaju prema Evropi? Jesmo li im nebitni i daleko u principu?
Koliko su digitalni? Koliko religiozni? Gdje su naljubazniji? Gdje si se osjecao najsigurnije? Gdje bi ponajprije mogao zamisliti da ostanes da zivis 5 godina?
…mogla bih ovako do sutra…
da da. što je njemu ništa se nije desilo, a nama svaka novina je vau jer nismo vidjeli ni iskusili. Tako da samo naprijed i piši svakakve detalje
Ajde onda ovako, jedno po jedno (al bez slika, mrsko mi prebacivat sad s telefona):
GENERALNO:
U zadnjih par godina cesto pratim suberedite “solotravel” “travel” i slicne… gledam iskustva, istrazujem, planiram, znaimljivo mi. Posto su to da kazem zapadni kanali+ reddit je inace malo vise u lijevo, generalno vazi pravilo “covjek koji putuje ne moze biti rasista” “putovanje razbija predrasude” “svi smo mi isti”…
Medjutim- ko god ima imalo racionalnosti u sebi, tokom putovanja shvati da mnoge predrasude postoje s razlogom, koliko god to neko moze shvatiti kao rasizam, diskriminaciju itd… Postoji ta predrasuda da je Indija prljava, da imaju vise telefona nego wc-ova itd… Ko moze ziv otic u Indiju i vratit se i reci da nista od ovog nije istina? Smece na svakom cosku, ■■■■■ na svakom koraku- kravlja, pseca, ljudska… Onda na to sve dodju ljudi koji hodaju bosi po tome… ajde domaci ovi sto to rade, nego dodju i polupani turisti, “spiritualni ljudi” s dreadovima, robom koja izgleda kao da su ukrali od beskucnika i sa jakom alergijom na kupanje.
Street food sa posebnim smekom- radnik koji se malo pocese po dupetu, provjeri dal ima nesto u nosu, pa ti onda zamjesi jedan chapati… ili uvali u supu ruku do lakta… ili opere sudje na otpadnim vodama… Jednostavno, ne mogu opisati koliko je sve prljavo… u jednom mjestu protice kanalizacija na otvorenom koje nevjerovatno bazdi- pored toga dva ona za hranu- jedan na izlogu ima meso koje ja svom psu ne bih dao jer se bojim da bi se otrovao…
Ono sto je na mene uticalo najvise- Indija nije bas najbolje mjesto za solo putnika. Sretnes ljudi, ali sam se generalno osjecao usamljeno prvih 20-ak dana- po hostelima vecina indijci, drze se zajedno, dosta manje solo putnika- vecina drustvo ili parovi… Onda jos uzmes u obzir i citav haos koji je kod njih normalan i eto problema. Jedno 10 puta sam se vozio vozom (moras uglavcnom unaprijed uzet kartu, nekad i po 20 dana unaprijed), mislim da samo 2 puta nije kasnio… dva puta je kasnio po nekoliko sati… kasni cak i kad krece od stanice gdje se ukrcavam.
Indija je jedan mozaik razlicitih kultura, tradicija, religija i sl… ja sam ‘nazalost’ bio u samo jednom dijelu, tako da to nisam toliko ni osjetio (sledece putovanje bi trebalo biti raznovrsnije dosta) ali sam opet bio u regijama gdje se pricaju razliciti jezici: Hindi (400m), Punjabi (~100m), Marathi (~100m)… Vidio Hinduse, Muslimane, Jainiste… Ako budem isao opet, vidjecu da posjetim sto raznolikije grupe pa da posnimam to, jer ljudi ne shvataju kolika je indija i koliko je raznolika:
Da bih objasnio, najbolje je reci ovako- na sjeveru se uglavnom prica Hindi (mada pored imaju i Punjabi, Bengalski, Marathi, Gujarati itd). Hindi je u istoj grupi jezika kao i nas jezik: oba su u Indo-evropskoj grupi jezika… Jezici koji se pricaju na jugu indije (dravidski) ne pripadaju istoj grupi! To znaci da su jezici na sjeveru Indiji bliskiji nasem jeziku nego ostalim jezicima u Indiji.
Duplo vise stanovnika nego Evropa, daleko vise razlicitih ethnickih grupa… ima se tu svasta za obilaziti.
E sad, mozda sam i napomenuo negdje gore… Ja sam bio skoro 2 mjeseca, medjutim, sta se desilo- navratim slucajno u jednu prciju, trebao ostati tu dva dana, upoznam nekoga i ostanem 15-ak dana, nastavim putovanje 7 dana i onda se vratim opet na 15 dana i posle toga otisao kuci, pa je to i razlog zasto nisam vidio toliko mnogo.
STA ME PROMJENILO:
Otisao sam tamo s gomilom predrasuda. Logican slijed dogadjaja je da sam napisem da su sve moje predrasude razbijene? Medjutim, desilo se suprotno… tako prljav narod, haotican, bez licnog prostora, bez reda. Standard u ugostiteljstvu ne postoji. Bas pricah s Hellasom kako bi bio sevap otvorit hostel za strance, i napravit da sve bude kako treba- da je usluga onakva kakvu ocekujes u normalnom hostelu recimo u Vijetnamu il Tajlandu. Znaci nista specijalno, al samo da je sve ok. Automatski bi se izdigo od ostalih. Ja gledam na bookingu ocjene po 8.5-9, a realno ocjena bi trebala biti 7 do 7.5 max.
Sto se licnog prostora tice- salijecu te sa svih strana, nude sve i svasta… A ko je radio s indijcima zna jednu stvar: ponudice sve, al nista ne mogu uraditi, ali hoce da dobiju poso a onda polako, sta ima veze sto on ne zna gdje ti trebas ici il sta tebi treba. na kraju nece uradit nista al ce ti traziti pare.
Odes u WC- 10 pisoara, svi slobodni, ja odem u cosak. Ulazi drugi lik- i od 9 slobodnih, znas gdje ode? Pravac kraj mene i malo malo zagleda. I sad bih reko to je jedan lik cudak, al to se desilo vise puta.
Jedna stvar koja bih valjalo mozda napomenuti: Ja inace smatra da svi mi koji ovdje zivimo, zdravi i pravi (koliko-toliko) imamo sve u svojim rukama… ljudi kukaju da nista ne valja, ali ako ti hhoces da napravis nesot u zivotu- mozes relativno lagano samo treba zapet, naucit nesto, raditi dodatno i sl… Tako da kad vidim da neko kuka, uvijek se ugrizem za jezik jer mislim da su to gluposti. Elem, u Indiji nemam isto misljenje- gomila ljudi odraste u katastrofalnom siromastvu, nepismeni, bez zdrave sredite, ili jos gore sa jako nezdravom sredinom.
Negdje procitah da je Indija prepuna nesrecnih ljudi (vidis to i po facama bez neke ekspresije koje sretnes na ulici). Muskarci ozenjeni zenama koje ih ne privlace, kuca poso i tako u krug. S druge strane zene koje sjede kod kuce (samo 20% zena radi u indiji) kuvaju i ciste za porodicu koju preziru. A sto je tako? pa vecina brakova su ugovoreni, i stopa razvoda je oko 1%.
Elem, ona gore cura sto sam spomenuo- ima 24-25 god, roditelji misle da je Jaipuru i da uci Web design (inace zavrsila faks da bude ucitelj), da znaju da radi u hostelu- trazili bi da se vrati nazad i zatvorili bi u kucu dok ne nadju muza… rad u ugostiteljstvu je kao sramota za porodicu… generalno je kao sramota da zensko radi, pa ako rade- skolovace se mnogo pa da upadnu na neke menadzerske pozicije, znaci da ne radi normalne poslove (npr u trgovini, hotelu, restoranu itd)…Jos ona kaze da njezini nisu “toliko konzervativni”…
a kakvih ima dovoljno je reci ovo: uzeli se momak i cura, razlicite kaste… roditelji nisu odobrili brak, ali su se ovi ipak uzeli i otisli negdje da zive… tri godine, dobili dijete, rade normalno i sve… stupe u kontakt s porodicom da bi se pomirili i zgladili sve. Ovi im kazu da se sastanu. OK. Kad su ovi dosli s djetetom do roditelja, pogodi sta se desilo? Ovi ih bukvalno UBILI… zajedno s djetetom koje je imalo manje od 3 god (nez tacno koliko).
KAKO SA STRANCIMA:
Indijci, nesto slicno kao i mi, imaju taj inferiority kompleks, pa kao traze approval od stranaca, pogotovo sa zapada. Al su isto tvrdoglavi. Da kazem, Indijci su Srbi na steroidima kad su ovakve stvari u pitanju
Naravno, kad si stranac, salecu te svi. Ja sam malo oguglo na to pa uopste ne radim nista, samo ignorisem, al znam i ono par fraza da me puste na miru. Jako lose mjesto za nekog ko ima socijalnu anksioznost ili jos gore, onome ko ne zna reci ne ili mu je problem da se cjenka.
Sto se nas tice- uglavnom nikad culi za Bosnu, pa kad me neko pit aodakle sam, reko bih il evropa, il njemacka il eto bosna/srbija/hrvatska. kad si u jugoistocnoj aziji barem mozes reci Luka Modric, Djokovic itd pa znaju malo, al u indiji se samo kriket prati.
Religioznost:
Gdje vlada siromastvo i odsustvo… bolje da ne pisem da se ne uvrijedi neko ko cita ovo
Indijci su uglavnom jako religiozni, sto je cudo, obzirom koliko ih ima dosta sto vole d amuljaju, kradu, varaju itd… E sad, indija je sekularna drzava, al imaju oko 300 miliona muslimana (ima i svakojakih grupa) i ne mirisu se bas… Kad sam bio u kampu u pistinji, u grupi lokalaca koji su bili s anma je bilo i muslimana i hindusa, i nisu bas najljepse pricali jedni za druge iako su se ovako na oko slagali.
Takodje, osim sto imaju ove kaste gdje su ljudi podjeljeni, ne zele da se mjesaju sto se religije tice. Roditelji od ove sto sam upoznao (a svuda je tako) ne bi nikako htjeli muslimana, pa generalno ni stranca… i cesto mi gledamo kao islamski svijet kao nazadni sto se tice odnosa prema zenama- hindusi su jako slicni, da ne kazem isti. Nikad nije doslo tu do masovne emancipacije… ima mladih koji su dosta drugaciji, ali opet generalno- jako jako lose. Skoluj se da bi sjedila kod kuce i cekala da ti roditelji nadju muza, od kog se naravno neces moci rastati… pobjegni od njega pa ces mozda baciti sramotu i na svoju porodicu- sto? pa zato sto su retardirani.
Pricao sam gore negdje kad sam spominjao razdvajanje Indije i Pakistana… destine hiljada (i sjedne i druge strane) su bile kidnapovane i drzane kao seksualno roblje… kad su pustene kuci- vecina njih je pocinila samoubistvo ili su ih rodjeni roditelji ubili- sto? pa jer su one izgubile cast… tako sto ih je neko silovao. Jakko bizarno, morbidno i nez koju bih jos rijec iskoristio.
INDIJA SJEVER-JUG:
kod nas kazu 'sto juznije, to tuznije". U Indiji je obrnuto. Na jugu je dosta bolje ekonomski, bolja edukacija, pristojniji ljudi, manje kriminala, liberalniji itd…
Nisam bio na na jednom mjesto gdje bih mogao reci da bih htio da zivim 5 godina… Ako mogu napamet pricati- onda bih gledao dole negdje jug, i to tokom njihove zime da ne bude vrelo, inace- bolje otic negdje na Tajland, Filipine ili tako neko mjesto.
Nisam se nigdje osjecao nesigurno, al opet, ja sam za glavu (a imam veliku glavu) veci od svih, i musko sam… (mada vidio sam dosta stvari koji ukazuju na nesigurnost- kuce sa zidovima, bodljikavom zicom i sl), da sam zensko- ne bih putovao u indiju bez muske osobe (ili vise njih). Indija je svojevrstan rape-capital of the world, pa ne treba izazivati sudbinu. Gomila seksualno isfrustriranih muskaraca koji se znaju ponasati kao zivotinje nekad, pogotovo na sjeveru.
Eto otprilike, raspisah se, ako mi padne jos nesto napamet dodam kasnije
Kakve su cijene? Koliko ti je minimum i max dnevna potrošnja?
Kakva im je hrana, šta si io i čim si se hranio? Jel trpaju tonu karija svuđe?
Nekoć davno sam upoznao nekog Indijca Ravija, priličan muslimanomrzac.
Pa ne tako davno i kod nas je bilo tona običaja bizarnih, od lapota do virdžina. Što veća bijeda to više čudnih običaja i to više zatvaranje u neke tradicije, običaje, sujevjerja, religije…
Bio sam za NG, pa se sjecam da sam morao jednoom platiti privatnu sobu 50e jer najjeftinija nije bila slobodna? inace, placao sam privatu sobu 20-ak dolara, ali zbog konekcija (khm khm) sam dobijao najbolju sobu u hostelu koja je bila mozda duplo skuplja? inace, prvih mjesec i po msm da sam potrosio jedno 3000e… debelo vise od planiranog, uglavnom zbog skupljeg smjestaja+ kupio sam neki mikrofon za gopro i tako… kasnije kad sam pratio potrosnju, bilo je sasvim ok.
Pola puta sam skoro pa pokrivao za dve osobe umjesto jednu… da idem sam, i da sam bio u dormu, onda bih mogao proci ok s 30$ dnevno ako nisam u velikom gradu. Evo sad razmisljam, da idem s jos nekim, na motoru, na sjever… trebalo bi da moze lagano 70-ak$ izmedju nas dvoje za sve troskove. Ovako otprilike:
Smjestaj 15$;
Motor (malo bolji): 15$;
Hrana i pice: 15-20$;
Razno 10-15$;
To je nekih 60-ak $ dnevno… m0ze i dole i gore;
Vazda sta god jedem kazem da ne zacine jer ne podnosim kad je nesto ljuto… Evo nesto klasicno sto sam najcesce jeo (za dve osobe):
Veg chowmen: noodle; jedna porcija dovoljno, no mi smo uzimalo pa podijelimo po pola;
Paneer xxxx (nesto zaboravih): nesto s graskom… uzmes onaj njihov hljeb pa jedes s rukama… da budem iskren- dosta dobro, jeo bih i kod kuce da mogu;
sok + neki banana shake; mozda i sladoled…
To sve zajedno bude otprilike 10-ak evra, mozda malo manje.
U drugom restoranu sam cesto pizzu jeo- velika pizza za 4e, dovoljno za dve osobe;
A da opet odemo u krajnost, kad sam se sastao s ovim jednim indijcem kog sam upozno u Tajlandu, otisli smo u neki posh restoran… nije on dao da ja platim il da podijelimo… na kraju izaslo oko 50-60 evra…
Tako da, u tom mjestu gdje sam najduze ostao, mogo bih dnevno proci s nekih 30-40$ (i to 40$ dve osobe, znaci soba privatna, jelo, motor, gorivo itd)
a takvi su, jbg, vecina
A cito sam dosta za lapot, i neki koncenzus jeste da to uopste nije bio rasprostranjen obicaj… i da jeste, zadnji slucaj je bio preko vise od 200 godina… ovdje se ovi honor killings desavaju i dan danas. Uglavnom, volio bih tako nekog povest iz Indije, ko nikad nije napustio drzavu, i snimit njihov culture shock akd dodju u normalnu sredinu. Mi smo za njih ono sto je Japan za nas
E da. Jeo sam dosta slatkog, pio energetska svaki dan… i opet mislim da sam izgubio jedno 5-6 kila (a prije nego sto sam se izvagao sam mislio da sam se udebljao?!)
Koliko si nasnimao video materijala? Jesi se ikad dao u editovanje? Oće li biti yt kanala?
imam mozda za 2 videa, a morao bih uzeti pun vrag stock footage da bi napravio to do kraja… Daj boze da sve bude ok, pa ce biti iz aprila jos 15 hehe
Ne valja mi onaj mikrofon za gopro, uzeo sam sad eksterni pa se nadam da ce valjat (al nisam jos istestiro)
koga si upoznao? (pa kako sad da te to ne pitam kad je ovo kulminacija prvod dijela izlaganja, ako zanemarim onaj “restoran” na kanalizaciji) (edit: vjerovatno tu web dizajnerku koju si pominjao dole…)
To ti je kao s koronom, ko je prvog dana mislio da je podmetnut virus, svaki dan mu je sve vise bilo jasno da jest, obrnuto ko je mislio da nije, cekao je zudno vakcinu…no ima tu jedna tacka gdje i ako ides na suprotne strane dodje do presjeka (po logici da se sve vrti ipak u krug)…tako da oni turisti koji su “cipelu umazali govancem, da se ne bi osjecali strancem” se ubrzano naviknu na kaku, pa cak kao i domaci u jednom momentu je ne vide. Ostalima treba duze, ali kad tad bi se i ti navikao.
Ja mislim da bih se tamo otrovala prvi dan. Inace ni u restoranu ne volim indijsku hranu, izgleda mi neuredno. Tajlandsku obozavam.
Nas jedan odjeljak firme je bio u Hyderabad, vecinom su ljudi bili zgranuti odlaskom tamo: posto su isli cisto poslovno, zanimljive stvari nisu ni vidjeli, osim ocajnog biroa i jos ocajnijeg okruzenja poslije radnog vremena.
Ima izuzetaka, svakako, ali u biti jest tako. Ako im das dokumentaciju (ne smijes se zeznuti za jedan jedini korak, inece ode u propast sve) onda odrade. Inicijativa nula. Poslije smo poslove prebacili na Slovacku, nebo i zemlja. Odusevljenje sa Slovacima je kod mnogih kolega Njemaca brzo splaslo, jer su skapirali da pored Slovaka nije lako biti uvijek glavni i bolji.
I u sred Pariza dozivjeh vise puta da Francuzi dolaze pravo za tvoj sto u kaficu. A inace sve tijesno, tako da i kad sjednu za drugi, imam utisak da mi je sjeo za sto…No ko zna gdje je tu normala, mozda je do mene, navikla na distancu u ovoj ledenoj Njemackoj…
Ovo za pisoar, nemam pojma zasto to tako, mozda je isto do tebe
Eto vidis da one “predrsasude” gore (koje u biti nisu predrsude, jer defakto je prljavo) nisu bitne. Saznanje da ipak nije svako car svoje sudbine, (i da moto liberala da to jest tako, pociva na temelju dobrostanja u kome se nalazimo) je ogromna promjena ;).
Uzas. Pitam se koliko je takvih, a i puno gorih dijelova svijeta…
Mozda je bas obrnuto, kao skok u ledenu vodu, moras iz ljusture van…Zanimalo bi me koliko kod njih ima samoubistava i depresija.
(edit: evo sad pogledah, zanemarujuci cinjenicu da je Indija ogromna i puna razlika, na nivou Australije ili Francuske su (kuku vidi Crnogorci i Slovenci i Hrvati skroz gore… )
Jasno…
Ipak u Indiji ima vise istinske spiritualnosti nego kod monoteistickih religija…
Ali se ni ne ubijaju generalno? Ipak su miroljubiviji od mnogih drugih dijelova svijeta reklo bi se. A i statisticki im ide dobro zadnjih godina, sve je manje siromasnih (za razliku od Afrike)
(edit: sad pocitah o fenomenu “ubistvo zbog miraza” ko je cesto u Indiji. Po procjeni, stotine hiljada zena godisnje ubiju zbog miraza. 50% svih ubistava zena je zbog miraza, iako samo 10% slucajeva uopste istrazuje policija, jer je “normala” i policija korumpirana, kao i radnici po bolnicama (povraca mi se, onaj restoran na kanalizaciji nije ni strasan ). I ovo se desava uglavnom kod srednjeg sloja. Ukratko rasprostranjena praksa da muzevi kerozinom poliju zenu i kazu da je nesreca (sto prolazi kod policije), da bi se zenio opet i dobio novi miraz.
PS. A ovdje woke nikako da sjasu da podmecu da je “bijeli muskarac” zlocinac per se, a drustvo nam uzasno patrijarhalno. Istoveremeno granice otvorene za ove sto pale zene i slicne.
E pa mislila sam sveukupno sto se tice putovanja ne samo Indija…
Al eto slucajno i vidjeh da imaju ubjedljivo najvecu stopu samoubistava sto se tinejdzera tica… velik pritisak da budu dobri u skoli, da urade sve ono sto njihovi roditelji nisu
ne pricam inace s ljudima oko toga, da se ne bi ko uvrijedio… i onda jedan dan isao s nekom curom iz Kazakstana… ona je izgleda manje politicki korektna pa mi rece sve onako kako sam i ja mislio samo sam se sudrzavao… gomila nekih gluposti, al to ljudi postuju i jbg
a realno, nisam ja se nesto mnogo naputovo, tako da iskreno nemam nikakvu destinaciju. Jedino bih se mogo zamislit (kad bi financije dopustale) npr par mjeseci u tajlandu, pa sjever vjetnama, pa malo oblizit indiju i tako… i to pod uslovom da idem s nekim, ne sam. Bangkok se inace cini kao fin grad, ako se malo odvazis, mozes za 500-600e jako lijep stan da uzmes, sve s bazenom, teretanom, coworking prostorom i sl… + velik grad, vjerovatno bi bilo lagano sklopiti neki ekipu za fudbal i tako te stvari… Volim se istrcat na rekr, pa otic popit i pojest posle, a tog nema na putovanju
Kada sam ovo vidio, prvo si mi ti pao na pamet https://x.com/interesting_ail/status/1757676212468527562?s=46
joj imo sam takvu kacigu u pushkaru haha sreca velika glava, ako stavim kacigu, nema njoj mjesta maket