@simeon, otidji u Slavonski Brod ili BL u bolnicu na infektologiju i posavjetuj se sa njima koje vakcine trebas primiti za taj dio svijeta. Za bolesti kao sto je malarija i slicno.
Za GoPro ja bih ti savjetovao da uzmes njihovu predplatu. U okviru nje, imas unlimited storage za upload sadrzaja. Naravno, minus je sto ti treba internet za to sto bi mogla da bude velika stavka ako budes izvan neke “civilizacije”.
Takodje, GoPro vazda ima neke akcije, ja kada sam kupovao sam iskoristio jednu takvu.
Stigao GoPro Hero Black 9
Od dodataka za GoPro obavezno bar jos dvije dodatne baterije, punjac za dvije baterije, magnetna štipaljka(rijetko vrijedan dodatak, stavis je na kais ranca i ides + sto je magnetna + sto se rotira), head strap(ovo je onako, ne bas prakticno kada ides kroz guzvu, svi te gledaju, upadas u oci), neki drzac za kameru koji moze biti i tripod(korisno kada zelis napraviti neki timelapse video)
Nemam youtube… i bas velika greska. Bio sam 5 dana sad na moto turi kroz sjever vjetnama na granici s Kinom (slike na mobu, kasnije podijelim)… ono je ljepota s koje god strane da pogledas, i bas je greota da nisam zakacio go pro na kacigu i snimao citav puta…
Toliko je dobro da sledece godine dolazim opet Malo glupo sad jer sam putovao s istom ekipom, i posle svako na svoju stranu al jbg. Kad budem opet isao obavezno cu snimati sve, fino nasjeci i izeditovati, mada uslikao sam i dosta slika, ali ne moze kamera uhvatit ni 20%
Jos sam ja vozio motor, pa nisam mogoa ni upiti 100% svega, al sam vozio u turi gdje su neki imali svog vozaca+ opremu za snimanje, pa cu od njih pokupit ono sto fali (i one snimke kad ja vozim )
@Kosana Mislim da sam tebi negdje rekao da cu napisati dojmove o Vijetnamu, al nikako da uhvatim vremena (zaboga, nisam jos na fb objavio nijednu sliku hehe)… Kad sletim u Kambodzu cu napravit neki rezime za Vijetnam… jer ga bas prepurucujem svima, barem ovaj dio na sjeveru, pa cu onda i podijeliti u one travel grupe snimke i tako to, jer vjerujem da ljudi ne znaju (nisam ni ja znao da ima ovdje toliko mnogo da se vidi… mjesec dana u VIjetnamu je nista). Mozda i zapocnem neki travel blog u medjuvremenu
Kakve slike, da ti stane dah!
Kakva je hrana? (ja obozavam tajlandsku hranu. Vijetnamska je donekle slicna)
Da li si vidjao ikog od turista s djecom? Osjecas li se sigurno tu? Ovaj put mi izgleda avanturisticki, ima li saobracaja, voze li “normalno”, ima li dometa za internet? ( ne mislim zbog posla negpo za nedaj boze. Koliko ostajes jos?
@steelmaiden mozes da prebacis ovo u u novi topic (moje postove i ovo kosanino i to)
Dobra je…kad jedes u mcdonaldsu Znaci ljudi nisu normalno- stavljaju secer u SVE, i to dosta secera. Pricah sa starijim parom iz Malezije koji su bili zajedno sa mnom na turi i oni kazu da tako ne rade, a msm da ne radi ni u Tajlandu, tako da je oov unikatno za Vijetnam… Jeo sam neke ulicne hrane, sendvice i tako to… nisam jos nijednom dobio neko trovanje…
Da, bas mnogo, toliko da sam se iznenadio. U hanoiju ih ima bas dosta… ima taj stari dio grada u tu ima bas dosta turista… a npr u tom dijelu grada se zaustavlja promet ponekad (nez tacne termine) pa mozes pjeske kako hoces… ili da te vozaju oni na biciklu kao bega…
Takodje, Hanoi bi bio odlican pocetak ako planiras s muzem i djecom… odatle imas ture okolo… npr Sapa (planinarenje, eto ja propustih)m Ha lang bay (isto nisam stigao)… mozes izguglati kako izgleda…
S druge strane, ja sam bio u Nin Binhu… posjetio taj stari grad, neka manastire i pagode… usput bio na Tam Coc i Trang an… izguglaj oboje… Fina stvar za porodicu, sto bi rekao francuz sto je isao sa mnom na trang an “magnifico”…
Ja sam isao i na tu moto turu… koju mozes ici i kombijem pa opet moze da se ide i sa djecom i da se sve vidi… samo nez kakve su cjene za to
Da posve… realno Vijetnam je generalno jako siguran… mislim i da kad povadis te indekse kriminala i sigurnosti za turiste, VIjetnam ce biti negdje u vrhu (sigurno daleko sigurniji nego Pariz, ovdje nemas kvartova gdje ne smijes zaici… tj ima- onih gdje kuvaju one supe sto smrde na 100 metara )
Kad si me prvi put pitala za utiske (a ja nisam odg) planirao sam napisati da je vijetnam, barem sto se tice saobracajam “organizovani haos”… znaci nema nikakvih pravila, a opet sve funkcionise… Npr prelaz na pjesackom je onom ko prvi put dodje poteskom a stvar jednostavno funkcionise kao u onoj pjesmi “hodas, ne zastajkujes” svi idu okolo i zaobilaze te (osim buseva, na njih pazis)
Na krivina ovdje je bilo nekih bliskih susreta, medjutim prije krivine ti sviras, a sviraju i oni, pa si pripremljen… ja sam vozac pocetnik, prvi put na motoro, pa sam prezivio ali, nez dal sam rekao vec- padoh s motora drugi dan bilo klizavo, malo nezgnodno bilo za pritisnut zadnju kocnicu do kraja, ja mlo pritisnuh prednju, i propade skuter poddamnom, sreca nikog s druge strane jer sam malo klizio po asfaltu i dobio “turisticku tetovazu”. Malo bilo i oteklo pa je djelovalo kao da sam uradio brazilian lift, ali samo na jednoj strani
Sto se tice interneta, pokrivenost je bila 99% na ruti sto se kartice tice… a po hostelima sam imao daleko bolji net nego kod kuce.
Kao sto sam napisao bilo originalno, na turu krenuli nas 9 (potrefilo me mene samog sa 4 para), medjutim do kraja je to bila fina ekipa, 4 je opalo, ostalo nas 5… a i malo ruzno na kraju, 5 danas spavas jedni kraj drugih, doruckujes, rucas, veceras, putujes, i onda na kraju svako svojim putem… plus naravno u svim ovim homestayevima upoznajes ljude koji rade turu. Sreo sam nekog Grka iz Svicarske u Hanoiju, pa onda dvaput u Ha Zangu, i evo juce dole skroz u Chu chu tunelima
Prekosutra mi istice viza a nmg produzit posto je eViza u pitanju… pa letim za Kambodzu i planirao sam 15 dana, tad imam let za Tajland, al sad nesto kontam da skratim vrijeme u Tajlandu i da iz Kambodze prvo odem za Laos, jer i tamo ima neka dobra moto tura pa bih i to htio probati, al nez kako cu zbog viza
Uglavnom, planiram se nekad ovdje vratit opet (mozda za godinu dana) pa obici ovo sve sto nisam, i naravno neke stvari ponovit… ali snimiti sve, a nositi manje opreme… i zapoceti youtube kanal u stilu Haldr-a Baldra (ono sto je on snimao prije 5 godina, ne ovo danas).
Toliko mi se svidjela voznja motorom onako od mjesta do mjesta, da nesto kontam da bih mogao napraviti i neku balkan turu, ili mozda kroz italiju (sto bi bilo jos bolje) tamo na pocetku jeseno kad nije jos ni hladno a nije ni prevruce
Uživaj kolega, ja sam prekjučer trebao letjeti za Vijetnam, frend je tamo već preko mjesec dana. Platio sam i vizu i sve organizirao, na kraju sam ipak odustao jer ne bih mogao biti više od 12 dana, a to je premalo, pogotovo jer želim spojit i Laos i Tajland u turu.
Inače, godinu dana sam radio na recepeciji u hostelu, cugo sam i zajebavo se sa 100 globetrotera, najveću oduševljenost glede Jugoistočne Azije sam slušao o Laosu, tako da si na dobrom tragu. Naravno, cijela JA je top, ne znam jesam ikada čuo loše iskustvo od tamo.
greota 12 dana samo, pogotovo posto je karta skupa… gdje si radio u hostelu?
Inace, nesto kontam sad, mogla bi se otvoriti cevapbdzinica u Saigonu… mislim da bi to proslo top jer je ekstra hrana u poredjenju sa svime onim sto imate okolo… npr posten rucak u McDonaldsu je 10e, sigurno da je bolje pojest cevape, popit nesot i da ti jos ostane… Jos vidim da Vijetnam dopusta strancima da se bave ugostiteljstvom bez vecih problema
Baš me čudi sve to, jer si negde bio napisao da je lepo posetiti Vijetnam sa porodicom. Ja juče baš kažem ženi da idemo sad u Julu, svidela joj se ideja. Ali opet, nisam siguran.
Pa to i ponavljam, siguran je vijetnam sto se toga tice, prije ce te nacionalna manjina opljackat u beogradu nego lokalac vijetnamac negdje u gradu (a na selima da i ne pricam, tamo se “exotic”
Radio sam u hostelu u Zg… a inače, nećeš vjerovat, ali zakasnio si , prije neki dan su mi baš slali slike, išli jer frend još zna gazdu… dakle, postoji već restoran Chevap - Saigon
na losijoj je tja lokaciji nego sto sam ja planiro ne bi bili konkurencija… de nekako izvuci koliko je gazdu kostalo to planinarenje u pocetku, pa ti platim rucak nekad
@anja1@Kosana eo kako mi Anja izbaci 10 dana putovanja iz budzeta 600$ opreme, nez dal sam omasio ista- go pro 11, imam ove dodatke sve za prsa, za kacigu, drzac, (zapravo dva drzaca, jedan je i kao selfi stick), za glavu, za postolje itd… samo jos dron fali
Inace, msm da sam s ovom go pro premom i svime ostalim potrosio blizu 2000km za 5 dana u Phnom Penhu… U centru su cijene nenormalne… Smejstaj je onako osrednji, oko 30$, ima bazen gore na vrhu i bar, al su tu cijene paprene… Mislim da pojedem i popijem po 60-70km dnevno…
Inace, ovdje u Phnom Penhu je patnja sto se temeprature tice- 36-37… planiram sutra busom na more (tamo je “samo” 30 stepeni), ostati tamo par dana pa onda iznajmit motor i napravit solo turu motorom 4-5 dana obilazit okolo nacionalne parkove i tako ta neka ostala mjesta, pa onda otici za Siem reap… i naravno sve to otprilike snimit, pa ako bude valjalo, kasnije editovat i pravac na youtube
Imam let za Tajalnd, al vidjecu da otkazem pa da ostanem u Kambodzi jos 5-6 dana
Sad kad imam go pro vidjecu da snimam daleko vise, a kad se vratim kuci da napravim blog i opisem otprilike kroz sta se proslo i kako mozda ustediti dosta i tako te zajebavancije (npr mene je NInh Binh izasao 150$, a moze se lagano proci kroz sve isto za samo nekih 60-70$.
Nez dal sam vec pisao ovdje, al planiram polozit preko ljeta za motor (jer kod nas je s B samo do 50 kubika), izvadit medjunarodnu dozvolu, i kupit neki skuter… Jedna torba na ledja, druga na gepek i krenut kroz Hrvatsku i Sloveniju u Italiju… i onda kroz mjesec dana proci od sjevera i juga i nazad, drugom rutom naravno, i probat obic sto se vise moze (i naravno snimit)… i to nekad u septembru kad su temeprature ok… Posle toga malo radit pa onda vjerovatno Indija, pa ove zemlje gdje sam sad (obici detaljnije Vijetnam jer nisam imao prilike prvi put, ima dosta dobrih stvari na koje nisam stigao)…
Kasnije imam planove za Transibirsku, pa otici dole u Stanove (uzbekistan, kazahstan, tadjikistan, kirgistan), i juznu Ameriku… u medjuvremenu uciti ruski i spanski (mislim da bih mogao pricati na ok nivou ruski za tipa 2 mjeseca po 1 sat dnevno vjezbanja).
Uglavnom, moglo bi tu biti dosta materiala za snimat, pogotovo kad se ode malo dalje od turistickih mjesta ili onih mjesta gdje nasi ljudi ne idu bas cesto (centralna Azija, Kavkaz, Sibir, istocna Afrika itd)
jedanesku sa sabskripcijom uzet. mislim da je u austriji ovo 389 eura ili tako nešta, a čini mi se subskripcija korisna zbog klauda i beskonačnog (bar tako vele skladištenja snimaka) čak kontam i ako nisi to uzeo tako da bu ti subskripcija od 49$ godišnje na putu itekako bila korisna na ne razmišljaš o memoriji i skladištenju snimaka, jer bi u suprotnom morao i pored sd kartice imat još nekih 10tb memorije jer će ti trebat minimum toliko za neka duža putovanja pogotovo ako snimaš u 4k kvalitetu ili većem. a nešta mi je greota te travel vlogove snimat u manjem kvalitetu.
taj žuti držač ti je za vodu da možeš snimat i da ti kamera ne potone kad je pustiš, vjerovatno si mogao sve te dodatke kupit jeftinije kod kineza na aliekspresu i da uštediš za jedan dan puta ne znam znaš li sd card ti mora imat određenu solidnu brzinu pisanja (ne znam jel i čitanja) da bi mogao snimat u 4k i većoj rezoluciji tako da uzmi neku bolju od 256gb, ne znam jel može i veće od toga.
inače ako ti putovanja motorom duže traju možeš uzet poverbank i spojiti ga na gopro da ne bi morao svakih sat mjenjati bateriju na gopro, ne vjerujem da može mnogo duže od sat snimat u 4k.
nego jel stižeš raditi? kolko inače imaš posla dnevno i može li to funkcionisat i bez tebe?
jesi smještaj ranije gledao ili si tu na licu mjesta kad stigneš?
reci mi kako sad sa motorom jel ti traže kakvu dozvolu? đe držiš svari kad voziš se motorom? jesi ranije vozio motor?
septembar je najbolji mjesec za more ako iole vrije posluži
slično je i meni na pameti da uzmem neki jeftin skuter sa onim koferom pa ići u junu i septembru na detektovanje od ulcinja pa prema sjeveru
samo snimaj ne može škodit i u najgorem slučaju će ti bit lijepa uspomena
koliko para treba ti dnevno cirka, ako nije tajna?
ništa od pitanja nije bitno ni hitno no nekad kad uvatiš vremena piši
uzeo sam zajedno s ovim neku od 128gb jer nisu imali vecu… jbg uzecu ovu pretplatu pa cu vidjet kako to ide… nisam razmisljao o bateriju uopste… sat vremena je bas bas lose
Oticu sutra ujutru naci negdje 256gb+ taj powerbank… ili samo uzet dodatne 3 baterije pa mjenjat… znaci kad sam na wifi spojim kameru da tu prebacuje na cloud… 128gb bi trebalo biti 4 sata snimanja (a 1 baterija 1h :D)
ne znam kako bih power banks pojio kad stavim kameru na kacigu tako da bolje onda baterije, samo stanem, za 2 min zamjenim bateriju i onda dalje
ma odradim malo posve… prvih deset dana sam dosta (kad sam ono zglob sjebao)… sad odradim sto moram… jos sam se cuo sa biznis partnerom, i smanjujemo obim posla pa jos bolje Uglavnom, mozda 40-ak sati mjesecno trebam odradit
par dana unaprijed pogledam preko bookinga… jos jedna noc i trebao bi biti genious 3 lvl
nisam vozio motor sem one ture u VIjetnamu, a tad nije bilo policije (doduse oni su mali opasni jer je neki turist izgino tamo bio prije mjesec dana, tipa kazna 120 evra i uzmu motor od hostela na 2 sedmice)…
Stvari ostavim u hostelu/hotelu (sakrijem laptop u sredini kovcega)… znaci kofer ostane, sa sobom dve torbe… u jednu idu osnovnije stvari i za jedno presvlacenje posto ona ide na ledja… ona druga se veze nazad na motor i tu bude robe za 4-5 dana… inace imam dosta stvari u koferu, vcrs mislim da cu se rjesit jedno trecine od svih stvari da napravim mjesta
Motor ranije vozih samo na toj turi… i padoh drugi dan
Mozes sa mnom u septembru pa da radimo paralelno youtube kanale
u phnom penhu msm da lagano oko 130-150km potrosim bez da radim ista posebno… npr pojedem i popijem 50-60km (a nije pijanka u pitanju, nego ono dorucak rucak i vecera, nesto slatko i dva tri rebula, sok il tako nesto, znaci nista posebno0, hotel ovaj je malkoc jace od 50km, i racunam jedno 10-ak na tuk-tukove da me vozu okolo, i onda npr 20km je muzej ovaj glavni, onaj muzej/zatvor je bio mozda 15km, tako nesto i oni killing fields… tako da msm da nisam ofulo, oko 150km…
oni zadnji dani u hanoiju su bili mozda cak i ispod 50km jer nisam ista radio, hostel 20km, pojedem nesto i popijem i radim… da sam jeo ulicnu hranu vjerovatno bi izaslo i jeftinije…
Ostatak puta planiram opet uglavnom u hostelima, pa da to izadje 10-15 evra dnevno, samo ponekad u hotelu… al pazi, da sam pazio vise, vjerovatno bih vijetnam mogao odraditi sasvim ok sa nekih 1000e
npr ovo sto puno trosim sad je jer su cijene ovdje dosta lose… tipa banana split 10km, kugla sladoleda 2.5km itd… evo ovako ode necija dnevnica
budzet za citavo putovanje (s laptopom i svima) sam planirao da nikako ne predje 25,000KM… i vjerovatno se necu ni pribliziti toj cifri jer planiram biti malo cicija ostatak puta jer sam se ovih zadnjih dana istrosio
Odem u taj gra na jugu, budem 2 dana da odmorim, vjerovatno u hostelu da se malo druzim, a onda iznajmim motor, i krennem ovim plavim putem jedno 5 dana, otprilike gdje su strelice tu da ostanem po noc
Nego, da obnovimo gradivo sto se go pro tice… odem sutra i kupim 3 baterije i microsd 256gb…uzmem pretplatu, i to je to, nisam nista ofulo? Iskreno, ispada ovaj go pro bas ogranicen
ja imam 4 baterije pa ih rotiram, ali pravo da ti kažem nije praktično kad se roni pogotovo što ja ne volim izlazit iz vode. viđeh da ovi što voze motore koriste te powerbank ko što otprilike ovaj radi
nisam ja koristio powerbank no sam samo vidio i činilo mi se zgodno rješenje
ja idem skroz budžet frendli opciju i obavezno cg jer mi je to najjeftinija opcija. još nisam prebacio na laptop ono što sam snimao ljetos, sve mi je na karticama sumnjam da bi ti bilo interesantno putešestvije đe bi tura bila od plaže do plaže, i đe bi bio podvodom veći dio vremena. gledah malo arbienbi i vidim da ima nekih poprilično jeftinih soba po cg, zanimljivo da je uglavnom ista cijena za dvoje, ponekad čak i troje i za jedno. meni je na pamet padalo i od auta da napravim mjesto za spavat pa da i tu ne plaćam ništa
ovaj je to odradio i taman mu je isto auto ko i moje, ali nisam siguran bi li ja mogao spavati u tome. no mi je palo na pamet jer nikako nisam lud za vožnjom motora.
ekstra sve izgleda, uživaj kolko gođ možeš
trebalo bi da je tako, ja nemam pretplatu no tako kažu da ide sa pretplatom, čim se nakačiš sa kamerom na wifi da aploaduje snimke u najboljem kvalitetu na klaud. možda i onaj punjač za gopro baterije da uzmeš, onaj što uporedo puni dvije baterije odjednom, a možeš i njega na powerbank kačit pa taman ti napuni baterije koje su se ispraznile za nekih dva sata čini mi se