Sklapanje ugovora preko interneta

Postavio sam ovo pitanje i na legalis forumu ali možda ima ljudi koji su naišli na sličnu problematiku ovdje, pa reko da probam. Ako znate gdje bi još mogao pitati slobodni ste to reći! :slight_smile:

Neću pisati ponovo već evo copy/paste-a:

Pozdrav!

Imam internet stranice koje su nešto poput oglasnika tipa njuskalo, auti i sl. Dakle stranice na kojima isključivo trgovine (d.o.o. i obrti) oglašavaju svoju ponudu na njima. Mjesečno se plaća određena fiksna naknada za oglašavanje.

Do sada je praksa bila takva da bi se jednostavno preko mail-a dogovorili za oglašavanje i onda bi mi svaki mjesec slali račune za mjesečne pretplate. Nismo sklapali nikakve ugovore ili nešto slično.

Zbog situacije na tržištu, načina poslovanja raznih firmi pojavila se potreba za sklapanjem ugovora kako bi se zaštitila i naša i njihova prava te jasnije definirala pravila suradnje. Klasično bi se to riješilo potpisivanjem ugovora u papirnatom obliku. Ono što bi nama bilo idealno je praksa koja je aktualna vani a to je da se ugovor može sklopiti (ili nešto ekvivalentno tome) preko interneta - dakle ugovor (eng. Service agreement) na jednoj internet stranici i onda klik firme koja se slaže sa navedenim. I da je to sve pravno jednako važeće kao i klasični ugovor.

Moje pitanje je da li hrvatsko zakonodavstvo pruža/dozvoljava ovakvu mogućnost i na koji način? Ukoliko je odgovor da, ako znate možete li mi pružiti nešto više informacija kako to realizirati i općenito gdje bi se mogao više informirati o navedenoj materiji.

Znatno manje bitno pitanje, ali kad već pišem postaviti ću ga. Više manje imam popisane točke koje bi htio da stoje u ugovoru - kolika bi okvirno mogla biti realna cijena koju bi odvjetnik mogao tražiti da tako nešto uobliči u ugovor koji je pravno ispravan? Znam da ovisi od odvjetnika do odvjetnika ali ja nemam ni približnu procjenu.

Unaprijed hvala!

Josip

Praksa u našoj firmi je ovakva:

Isprintaj, potpiši, skeniraj, pošalji klijentu, a onda klijent napravi isto.