Ako uzmem sliku sa portala i u captionu stavim url slike da li je to ok?
Koliko znam nije O.K. Ako je tu sliku (tamo neku) uslikao fotoreporter neke novinske agencije (ili profi fotograf) te je verovatno prodao tom nekom portalu, novinskoj agenciji. Tako da od njega moraš tražiti pravo da koristiš tu njegovu sliku na svom sajtu ili već gde.
Besplatne slike na netu jedino možeš naći na sajtovima poput pixabay, freepik, unsplash itd.
Ne. Ako je recimo s News portala agencija je prodala prava za korištenje tom portalu. Ako je neki “manji” portal/stranica i oni su sami fotkali onda kontaktiraš njih i tražiš odobrenje. Inače se uvijek od autora traži odobrenje i onda on da ili ne da odobrenje ili uputi kome se obratiti.
Više o tome ima na ovom linku
Ajde malo da ubacim u kontekst: Imam sajt o biciklizmu (engleski i nemacki) i zatrebala mi je slika neke turisticke atrakcije pa sam otisao na sajt turisticke agencije tog grada iz konkretno Madjarske i uzeo sliku i u caption stavio npr image source: www.bugivoligugi.ironmajden.me. Vidjam cesto neke stranice da samo uzmu sliku od nekog i samo stave source recimo nesto najblize ovome: Kruševac - Šta obići - recimo on je uzeo slike od turisticke agencije krusevca i samo na dnu clanka rekao odakle je mazno, pa me zanima jel to dozvoljeno jel to vidjam po sajtovima da rade. Takodje me zanima da li je bezbolno uzimati slike sa wikipedije i koristiti?
Pošalješ e-mail sa upitom turističkoj zajednici i vjerojatno će ti odobriti.
Uzimati sa drugih stranica, bez obzira što napišeš odakle si je uzeo, nije dozvoljeno osim ako oni to u uvjetima korištenja ne odobre. Turističke zajednice plaćaju fotkanja (ili se na drugi na in dogovore) jer fotografije i koriste u takve svrhe za medije. Napise se Izvor fotografije: Turistička zajednica grada XY. Ali svakako ih prije korištenja kontaktiraj
To što ti to svuda viđaš ne znači da je to dozvoljeno. NIJE DOZVOLJENO uzimati ničije slike ako nemaš dozvolu autora fotografije ili ako nisi kupio pravo na korištenje.