Pravim sajt o jogi i istezanju, i trebaju mi slike nekih vjezbi. Zanima me da li mogu uzeti slike sa nekih poznatih stranica i izrezat ih. Vjerovatno ne jer krsim autorska prava, ali me zanima kako se potvrdjuje licenca fotografija koje se kupe na stocku. Da li je ikom ikad dosla kazna i koliko?
Npr, oni imaju watermark na stocku, i neko kupi od njih i on nema watermark, sta se desi kad neko od njeg prekopira tu sliku, da li to znaci da je moze koristit ili je idalje stock vlasnik toga.
Uglavnom zanima me gdje mogu nac vjezbe, a da ne krsim nikakve zakone.
Postoje exif podaci i drugi načini koje stock stranice koriste za otkrivanje nelicenciranih fotografija. Evo jedan članak gdje nabaviti fotografije i kako ih legalno koristiti
hvala ti, meni treba lista od 50ak vjezbi, sa bijelom pozadinom, ali ne mogu nigdje da nadjem tako nesto. Nasao sam neke, ali se placaju npr 10$ po vjezbi
Eventualno onda ako nekoga znaš pa ufotkaš te vježbe ili ako ti netko koga poznaješ ustupi na korištenje.
ono sto sam primjetio da cesto vidjam ovakvan format vjezbi, illustracije sa anatomijom i da svaka preko ima svoj logo
http s://gymvisual .com/12-videos ova stranica nudi 10$ po videu
http s://www .exerciseanimatic.com/ a oni nudi za 400$ 1000 videa bundle i tvoj logo preko
ono sto sam primjetio da im stranice slicno izgledaju, vjezbe su identicne a obje imaju ovaj dmca bedge u headeru.
kako mogu znat da li su legit, i da li stvarno ne krsim autorska prava ako kupim sa njih
Na gymvisual u footeru pod copyright piše ime i prezime osobe, dmca badge kaže za status Non-verified, a compliance not comfirmed.
Exerciseanimatic na dnu piše ime tvrtke N.C.A. Health & Wellness LTD. DMCA badge kaže za status verified, a compliance comfirmed.
Tu mi prvo zvoni da je prva stranica ili u sivoj zoni ili neka muljaža. Proguglaš malo iskustva sa jednom i sa drugom stranicom vezano uz licence i korištenje materijala.
Sve u svemu ja bi koristio isključivo poznate stranice za koje znaš da se bave time i da ne bi trebalo biti problema. Iako ti niti to ne garantira da nećeš imati problema ako ne čistaš mala slova.
EDIT
Koliko vidim ovaj badge ništa ne znači za tebe kao kupca vizuala. Taj badge može bilo tko staviti na stranicu i kako piše da ta stranica se brine za to da netko ne ukrade njihov materijal.
hvala ti, ono sto sam jos primjetio da ova stranica exerciseanimatic u footeru ima link na shutterstock, i prodaje i tamo identicne videe: http s://www. shutterstock .com/g/Exercise+Animatic/video (ne mogu link ostavit jer sam novi)
a u FAQ od exerciseanimatic sam procitao da ti dostave videe na drive, eh sad mene zanima ako ja kod njih kupim videe, da li mene shutterstock moze tuziti jer su videi identicni i da li dobijam neku potvrdu da sam ja vlasnik, koliko vidim nude opciju da tvoj logo stave preko i tjt
Nemam pojma. Probaj im poslati e-mail.
imaš na freepik.com kucaj “yoga practice” sve su besplatne i možeš odma da ukloniš background . I da postaviš kakav hoćeš uz pomoć online editora uz svaku free sliku.