Softver za notifikacije (push poruka) korisnicima - desktop-desktop

Zanima da li znate za kakav softver koji se može instalirati kod korisnika i potom preko njega “gurati” obavijesti korisnicima (npr. da njima iskoči popup ili sl.).

Pri tome je bitno da se radi o rješenju koje ne ovisi o usluzi treće strane, već da promet ide kroz vlastitu infrastrukturu.

Dakle, ja to zamišljam kao da korisnik radi na računalu, pa mu se u nekom trenutku pojavi onaj balončić iz tray-bara, pa može kliknuti i pogledati nove obavijesti, poruke i sl. Server za to da bude na mom VPS-u.

P.S. Znači, i korištenje IM-a i newsgrupa i čega god je OK - dokle god ima funkcionalnost da korisnik radi svoj posao i onda računalo obavijesti njega, a ne da on mora redovito posjećivati neki site, pokretati neki program, konfigurirati i skidati mail. Te da je moguće osigurati koliko-toliko privatnu komunikacijsku mrežu.

Toga ima stvarno brdo. Npr. mi smo nekad za to koristili jednu verziju ICQ-a koja se instalirala lokalno, ne znam da li još postoji.

Besplatan? Komercijalni? Ako komercijalni, koji je limit?

Cijenovno ne mogu koristiti “enterprise” kategoriju, ali cijena je manje bitna. Ako je stvarno takav izbor, onda bi mogućnost prilagodbe i nekakve izgradnje vlastite “mreže” bila vrlo privlačna. Želim osigurati mogućnost izravne, neposredne komunikacije i s onim korisnicima koji ne plaćaju paušal kako bi ih se obavijestilo o bitnijim dešavanjima (stanje i rad sustava i sl.). A sve iznad toga je plus.

Međutim, ne želim voziti svoje poruke kroz isti kanal koji korisnik koristi za svoje socijalne i druge kontakte, internetsko chatanje i sl. To bi se koristilo na računalima na koje takvim stvarima nema mjesta. Zato mi i treba rješenja koje ne ovisi o nekakvom serveru koji nije moj.

Svakako bih koristio i slanje obavijesti na SMS - za to sam i našao servise poput Clickatella - koji se čine kao da se daju odlično softverski integrirati i dostupni su i za RH - ali to bi bilo za korisnike koji plaćaju nekakvo redovito održavanje.

http://messenger.softros.com/

http://lan-chat.srimax.com/

http://www.akeni.com/en/product/lanmessenger.php

[quote=“Sljaker”]


[/quote]Nije dostupno više ili je staro ili izgleda sumnjivo.[quote=“Sljaker”]
http://messenger.softros.com/
[/quote]Vrlo obećavajuće. Samo da mogu nekako poslati IM preko Interneta.[quote=“Sljaker”]
http://lan-chat.srimax.com/
[/quote]Još bolje djeluje i vrlo, vrlo prihvatljiva cijena u kontekstu besplatnog uvođenja krajnjim korisnicima. Ima zgodne dodatke (broadcast, voice), a omogućuje i povezivanje preko VPN-a, što je obećavajuća opcija.[quote=“Sljaker”]

[/quote]ShixxNote. Zanimljivo.[quote=“Sljaker”]
http://www.akeni.com/en/product/lanmessenger.php
[/quote]Djeluje na prvi pogled kao Srimaxov proizvod, ništa bolje, ali je dosta skuplji.

Kako sam ja zamislio da bi stvar izgledala, tj. kako bih je ja napravio da mogu sada ići to programirati:

  • Stvar bi čučala u trayu.
  • Kada se klikne da se otvori ili kada se klikne na popup-obavijest pojavi se sučelje vrlo slično klasičnom Inboxu nekog e-mail programa.

Drugim riječima, što meni zapravo treba je e-mail progam koji dohvaća poruke sa servera na kriptirani način, ali koji nije konfigurabilan za stvarno slanje e-mailova. Koji čući u traybaru i javi se kada otkrije da su došli novi “emailovi”.

http://www.wiredred-epop.com/active-alert-software/

[quote=“Gigolo”]
http://www.wiredred-epop.com/active-alert-software/
[/quote]Izvrstan link i to je vrlo blizu onoga što bi mi trebalo.

Cijena se, međutim, dobija na upit i sigurno je znatno veća od one za njihovo IM rješenje (min. 3000 USD / 100 licenci) zato što se - s obzirom na ciljanu skupinu - radi o softveru koji bi trebao biti vrlo pouzdan u isporuci poruka. Meni ta značajka ne treba, a to je vjerojatno najveći dio cijene.

Ali tko zna - možda ako im opišem profil svojih korisnika, dobijem i povoljnu ponudu? A ako ne, definitivno ću skinuti funkcionalnosti.

A da si mac korisnik bilo bi ti još skuplje.

Možeš kao bazu za development iskoristi Adobe Air (izrada desktop aplikacija u HTML/JS/Flash kombinaciji).
E sad u tome bi bio client software, server strana se može izvesti preko Adobe servisa koji omogućava komunikaciju između klijenta Cirrus
http://labs.adobe.com/technologies/cirrus/

Iako je stvar u betu mislim da chatroullete i omegle funkcioniraju na toj tehnologji tako da je se ipak na to može računati.

Hvala. Za vlastiti razvoj, planirao sam iskoristiti WCF/WPF, pošto na svim računalima u pitanju već postoji .NET 3.51. Pogledat ću Cirrus - djeluje kao specijaliziranija platforma.

Ima tu jedna dobra stvar kod Adobe AIR, radi se o lightweight tehnologiji i korisnik kod instaliranje aplikacije neće niti primjeniti da je upravo svoje računalo postavio da radi sa AIR aplikacijama.
Radi se o tome da kad korisnik instalira aplikaciju ako nema Adobe Air na svojem računalu postavi mu se okruženje teško 2mb bez ikakvih dodatnih konfiguracija.
Na dsl vezi tu se radi o sekundama.

ps.
barem je tako bilo 08g. kad radio sa time:)