Sponzori - Kako doci do novca

Bok ekipa, najveci problem novac - tako naslov kaze. Ukratko da pitam, u izradi je nekakav portal za studente. Treba mi sponzor koji bi to pokrio, s tim da firma koja bi to odradila poslala ponudu i ja to njima dostavim (sponzoru). Što mislite i mozete li mi malo objasniti na koji način dobiti nekih 2700€ za realizaciju tog projekta? Na koji način dobiti to, što im dati zauzvrat ( oglasni prostor, …)

Ne želim za tu sitnu lovu ići na neke duge procedure da bi to dobio, možda ima netko ko bi to financirao, a da ne triba puno papirologije i sl.

Ako ima netko pametan sa ovog područja i da može normalno odgovoriti - neka odgovori, bit cu veoma zavalan. A svi ostali koji ne mogu pomoci, vec odglumiti - neka se ne javljaju. :)))) Hvala puno!

Digni kredit il neko za tebe od porodice ako vjerujes da ce to uspjet. Ja sam se jednom zajebao sto nisam tako uradio.

1 Like

Super komentar, trazio sam kredit, nitko ne da… Jer ne radim i nemam kako, a nitko nece da bude jamac haha. A od rodbine necu ni traziti

Danas u svijetu svega i svacega, tesko da ces naci sponzora, iako to nije preveliki novac. Trebas ukratko poslovni plan, koji opisuje aktivnosti od pocetka do kraja, koji su ciljevi, gdje ti je konkurencija, zasto je tvoj projekt bolji od necijeg drugog (a ima slicno) slicnog, ukratko sve ono sto bi ti pitao nekog drugog kada bi ulagao novac. Ovo je suhoparan opis … a mogao bi napisati jedno 10-ak stranica a4 o investiranju, startupima i projektima opcenito. No sve ti je to dvosjekli mac … netko ulozi a za uzvrat mu das % projekta … postavlja se pitanje koliko je to opravdano, na koji rok … i gdje je tu cost-benefit.

Iskreno, ako mene pitas, slazem se sa @bc2, i ja sam se pokajao sto nisam ulozio svoju lovu u nesto a bilo je perspektivnih projekata … vec sada moram uzimati samo dio kolaca jer tada nisam bio spreman uloziti. Ukratko … to nije velika lova … kreditic na 24 mjeseca bi to pokrio … nebi ni osjetio … naravno ako vjerujes u projekt.

1 Like

Jbg, onda kod zelenasa idi heheheh salim se.

Jedan studenti drustveni portal je uspio http://bhstudenti.com/ i koristi se aktivno.

Nabavi shared hosting ili VPS kod OVH za pocetak, domen i mozes pocet sa svojim znanjem to sve uvezat.

Sponzora ces tesko dobit, a i ako dobijes i uprskas projekt ispast ces prevarant, zato bolje ne trazi firme ako nisi siguran da ce bit 100% nesta od tog. Nema mjesta za greske.

Da, razumijem vas. Pokusat cu nekako do nekog kredita, ali sve je to komplicirano…

Od kog god da uzmes novac moras imat u glavi pitanje “STA AKO UPRSKAM?”.

Zapitaj se jel lakse vratit novac za uprskani projekt banci ili firmi ili privatnoj osobi.

Banci je najlakse… Nema ovrhe ( nema na sta ).

Kredit bez jamca neces dobiti preko banke, u to budi siguran. To je nihovo osiguranje + moras biti stalno zaposlen :slight_smile:

Da kuzim da… …

Za što ti treba novac točno, za izradu sajta, kod dizajn i sl?

Mozda ti ovo bude od pomoci : http://www.hzz.hr/default.aspx?id=11746
sretno!

Bas sam mislio pitati: prvo sam otvorio firmu i izgubio pravo na to… ima li pomoci? firma nema jos nista po racunu i jos nitko nije zaposlen. Ako ne mogu dobiti zbog toga, da ju zatvorim pa opet otvorim? hahah

@Anteloff bez obzira na HZZ natjecaj, oni imaju godisnje propisana sredstva … i to se nakon objave potrosi jako brzo. Treba ih zvati ili najbolje otic tamo i raspitati se. Ta sredstva nisu da ih mozes trositi, vec da financiras svoje doprinose za zaposljavanje. Na minimalcu, doprinosi su ti cca 1200 kn … x 12 mjeseci … pa si racunaj :slight_smile: No visina subvencije ovisi o strucnoj spremi, vrsti otvorene firme … i sto je najbitnije ne isplacuje se sve najednom, vec obicno kvartalno, a ako si srece polugodisnje. Treba vodoti racuna da je trosak place i doprinosa za minimalac oko 3000 kn x 12 mjeseci to ti je 36.000 kn. Cak i da to sve prodje, moras s HZZom sklopiti ugovor i dat im zaduzicu na 100.000 kuna buduci da se i oni hoce osigurat ako se ti budes zajebavao i trosio lovu nenamjenski da ti mogu roknut ovrhu :slight_smile: Eto veselja …

1 Like

Nevezano za HZZ … kod startupa 1. investitori su family & fools takovazno :)) Dakle rodbina i prijatelji … kod banke tesko da ces dobit kredit privatno bez stalnog zaposljenja barem 6 mjeseci i neke prosjecne place. Na firmu mozes zaboravit kredit ako nemas dobit barem 2x vecu od trazenog kredita … a i onda ces morat osobno jamcit. Mozes i bez dobiti na firmu uzet kredit, ali ces morat dat nekretninu banci kao zalog.

Moj savjet ti je da vidis s obitelji i prijateljima … ako ne onda pokusaj naci nekog investitora kojemu ces kao protuvrijednost dati postotak projekta.

Naravno sve ovo vazi ako cvrsto vjerujes u projekt … ako ti je ovo hobi i sl. onda mozes sve zaboraviti.

1 Like

Lepo je @in4hr rekao i objasnio kada se radi o situaciji traženja novca kod “investitora” na njih trenutno možeš da zaboraviš jer oni traže mahom gotov proizvod u razvijanju u koji bi uložili novac ili bar da ima neku perspektivu, a na papiru oni to neće prihvatiti osim ako neko ide na neku ličnu varijantu gde nema šta da izgubi ali i to je teško naći.

Preporuka je da imaš jasne ciljeve i viziju ravzijanja projekta, a kada se radi o klasičnom portalu za studente onda možeš da vidiš rešenja sličnih portala kako oni rade i da na osnovu toga izvučeš zaključak da li da ulaziš u tu priču ili ne. Najbolje bi bilo da pokreneš razvojnu verziju portala na WP platformi i kreneš polako sa razvijanjem ideje u kom pravcu ti želiš, a posle na osnovu viđenja situacije u kom smeru se to sve razvija i da li ima uopšte šanse da to opstane kreneš u potragu za sponzorima i slično.

Ako imaš kvalitet i opravdanost ulaganja i investiranja pa makar to bio i neki “beta” projekat budi siguran da tih 2700 eura ima veoma brzo da dobiješ kroz sponzore i promocije, jer ti njima već možeš predstaviti portal i ciljeve portala kao i niz drugih aktivnosti koje taj portal nudi za zajednicu studenata i njihov razvoj i karijere.

PS. Savetnici od verovanja u projekat tj. same vere da će nešto uspeti nema ništa, realna priča. Tržište i okruženje tj. ciljna grupa je ta koja određuje da li je nešto prihvatljivo ili ne tj. korisnici tog portala. Može imati najzanimljivi portal od pola miliona eura, savršeno iskodiran, prilagođen ali ako to tržište neće da prihvati ili jednostavno nemaju korisnu informaciju neće tu ništa pomoći od samog ličnog verovanja da će nešto uspeti.

I pre pokretanja svakog projekta je bitna analiza tržišta i opravdanosti za postojanjem takvog portala, a pre svega se odnosi na analizu konkurencije i grešaka ili prigovora studenata npr. “Šta taj portal koji posećuju nema, a moj mora da ima”, ili ako si student sebi postaviš pitanje “Posećujem studentske portale, ali mi smeta zašto nemaju tu i tu kategoriju”, “Zašto su tekstovi manje obimni i ne daju dovoljno informacija”, “Zašto nema pomoći prave za studente” i slična pitanja koja ti sebi moraš postaviti u cilju realizacije što kvalitetnijeg projekta.

Aktuelni primer jeste i razmišljanje @Anteloff i drugih korisnika koji rade sajtove za prodaju tj. mogu slobodno reći recenzije proizvoda sa ciljem sticanja profita (naravno kako drugačije), krenu da analiziraju konkurenciju, pa onda uzimaju razne statističke podakte putem svojih ličnih resursa ili korišćenjem već unapred pripremljenih servisa za metriku i istraživanje. Sve njihove cake primeniš na svoj projeka i dobiješ jednostavan odgovor “Da” ili “Ne” ulaziti u projekat, zaduživati se kod banke i sličnih finansijskih institucija.

2 Likeova