Spremanje imena slike u bazu

Pozdrav, imam jedno pitanje, napravio sam na localhostu stranicu gdje bi se od nekog profila uploadala slika, napravio sam formu sa kojom saljem, i sad sam htio napravit da ta slika koja mi se spremi u folder images da kod uploadanja odma spremim ime slike kako bi kasnije za img src od profila koristio upravo taj koji sam spremio u bazi pod taj ID, i to sam htio napravit dole kako je prilozeno ali mi ne radi kako treba pa ako netko moze pomoc.
Kod je napravljen u par min i sluzi samo reprezentativno i samo mi jos to treba, valjda se to radi na taj nacin, barem bi ja tako napravio :slight_smile:

Unaprijed hvala.

Postavi sliku profila (1 Mb Max):
<div class="profil_forma" style="border:2px solid #E0E0E0">
	
<form enctype="multipart/form-data" method="post" action="upload_slike.php">
<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1048576" />
<input type="file" id="picture" name="picture" />
<input type="submit" name="submit" value="Potvrdi"/>
</form>




if($_POST['submit'])
     {
	
	
	
	$dbc = mysqli_connect('localhost', 'root', '', 'baza') or die('Greška prilikom uploadanja slike!');
	
		
		
		
if ($_FILES["picture"]["error"] > 0)
  {
  echo "Error: " . $_FILES["picture"]["error"] . "
";
  echo "Slika je prevelika!";
  }
  
else
  {
  echo "Upload: " . $_FILES["picture"]["name"] . "
";
  echo "Type: " . $_FILES["picture"]["type"] . "
";
  echo "Size: " . ($_FILES["picture"]["size"] / 1024) . " Kb
";
  
  move_uploaded_file($_FILES["picture"]["tmp_name"], "images/" . $_FILES["picture"]["name"]);
      echo "Stored in: " . "images/" . $_FILES["picture"]["name"];
  
  $picture1 = $_FILES['picture']['name'];
  //$query = "INSERT INTO korisnik (Slika) VALUES('$picture') WHERE Email = '".$_COOKIE['user']."'";
  $query = "INSERT INTO korisnik (Slika) VALUES('$picture1') WHERE ID=1";
  $result = mysqli_query($dbc, $query);
  
  }
  
 
  

//<INPUT type="button" value="Povratak na početnu stranicu" onClick="location.href='index.php'"/>



mysqli_close($dbc);

//header("location:profil.php");
}
?>

evo skuzio sam, treba ic $query = “UPDATE korisnik SET Slika=’$picture1’ WHERE Email = '”.$_COOKIE[‘user’]."’";

bježi od cookiesa, korisnik ima kontrolu nad njima, ti ne…

budem session koristio, sad mi je svejedno kad i onako radim na localhostu za vjezbu :slight_smile:

jos jedno pitanje, zelim napravit da na profilu imam sto je sve stavljeno u kosaricu, kao neki webshop, na koji nacin da to napravim? ja sam mislio to napravit da svaki proizvod je oznacen sa nekim id-om, od slike pa do teksta i onda klikom na dodaj u kosaricu on u bazu spremi taj id ili sta vec i kod prikaz uzima to iz baze, znaci nije spremljeno nego vuce sa stranice kao taj class ako svaki stavim u posebno ili nes tog tipa, pa me zanima kako se to napravi, sam neka ideja mi treba?

ako se moze i kretati po stranici onda moras negdje drzat te id-eve, mozes ih u sessionu drzat u arrayu kojeg nazoves npr proizvodi… mozes i u bazu spremat, samo to ti onda znaci svaki puta kad ubacijes proizvod novo spremanje u bazu… imas tonu solucija uglavnom i nacina izvodjenja…

A na koji nacin da iskoristim te id-eve, ja bi htio spremat samo njih u bazu da ne dupliciram podatke bzvz, za sliku bi i mogao ali ne znam kako za tekst ili da stavim u neki class ili id pa ga uz pomoc php skripte izvucem? problem mi je kako stavit vise od jednog predmeta u kosaricu, to bi morao radit novu tablicu sa proizvodi pa auto increment?

ako imas dvije tablice, jednu da korisnike, a drugu za proizvode, vise ti nista niti ne treba. Ono sto korisnik stavi u kosaricu spremaj u polje kod korisnika, samo radi append polja, a kasnije lako explode te podatke u php-u. Kada ide checkout samo provjeris te podatke jel stvarno postoje i u tablici proizvodi, jos jednom provjeris cijene i rapolozive kolicine i pustis korisnika na kupnju…

aha, hvala, budem to probao, prvo si za to moram smislit kako bi izgledalo i gdje bi se nalazilo na stranici :smiley:

pa uzmi array u njega spremi sve što ti treba za proizvod i to možeš spremiti u session. Mislim da array sa session radi bez problema.

array[product_id] = array(‘slika’=>’’,‘ime_proizvoda’=>’’)

Inače sa arrayem se puno toga može raditi, ja sam primjetio da array zloupotrljebljavam i previše, no array ti može biti samo multidimenzionalno skladište podatka ali uz određenu logiku nad tim multidimenzionlanim “skladištem” podatka se može raditi svašta.

Recimo ovaj moj primjer koristiš id od proizvoda kao key u arrayu. To je zgodno jer možeš dosta lako dohvatiti proizvod prema id.
Iako key u ovom slučaju nebi smio biti neki podatak.
Dok puno developera uopće takav pristup ne koristi. Nemogu reći da su u krivu.

problem je sto nisam to jos koristio, sliku bi normalno kad se ode na kosaricu, stavio bi pored svakog proizvoda spremi u kosaricu i onda bi napravio funkciju da se to spremi u bazu podataka, ime te slike pa bi se na profilu to ocitalo, stavim while petlju pa vrti sve te slike iz nove baze koji imaju taj mail sa kojim je logiran, al mi je problem sa tekstom od slike, tj. proizvod, a ne znam kako bi to napravio, da li se moze to nekako iznacit, svaki taj proizvod da ima kao neki naziv ili id, i ja to ubacim u bazu i tamo kad je spremljeno u kosaricu da mi uzme samo taj id i uvrsti u neku funkciju koja ispisuje ono sta sam na toj prvoj stranici oznacio, kao da vucem neki div i slicno?


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja