Ne znam da li možeš. Čita se povremeno na forumu o tome. Kako ćeš kao direktor plaćati doprinose, kada ti ih kao studentu plaćaju roditelji (tj. uključen si u njihove)? Pa onda isplata dobiti. Ako ćeš si kao vlasnik isplaćivati dobit, iznad koje svote roditelji gube povlastice? Itd. Bilo je diskusija o fragmentima toga po forumu, pa bi trebao počeprkati.
Možeš biti redovan student i biti zaposlen (i ne gubeći nikakva prava).
Potkrijepi nečime.
Izgleda da je to nekakva siva zona.
U svakom slučaju, mogu kao direktora staviti buraza koji je zaposlen kod ovlaštenog arhitekta kako bi skupio staž za polaganje stručnog ispita. On je mislio da ne može otvoriti firmu zbog toga jer je već zaposlen. Ali očigledno može. Svakako smo mislili otvarati firmu jer i on i ja imamo posla da bismo moglo profitabilno poslovati.
Točno, siva zona. Podaci nisu sinkronizirani tako da mozes bez beda raditi i studirati.
[quote=“innos”]Ako ćeš razmišljat dugoročno, idi na firmu.
porazgovaraj sa nekim tko radi računovodstvo ili pravnikom, uglavnom svašta se tu može iskemijati pa ne bude tako crno kad se stavi na papir…lijepa naša:D
ja do sada nisam ništa otvorio samo iz razloga što sam zaposlen pa me ne brinu doprinosi i slične pizdarije…pokrijem se ugovorom o djelu i mir.
ali bih svakako otvorio da sam samo freelancer.[/quote]
Pa čekaj, ako si negdje zaposlen to ti je samo prednost, zar ne? Kao što si rekao, ne isplaćuješ si plaću i ne plaćaš doprinose jer to već radi tvrtka u kojoj si zaposlen. A mislim da je to nateže u početku. Znači ostaju ti troškovi knjigovođe i ovi izdatci koji su spominjani, a mislim da nisu tako strašni i na kraju 20% poreza na dobit. Dobro, ovisi o tome koliko prometa tj. zarade imaš na mjesečnoj razini, ali ako su imalo “ozbiljnije” brojke možda bi ti se isplatilo otvoriti doo?
Ovo mogu potvrditi kao 100% točnu informaciju
Pitam se samo, što bi bilo da se ne može? Da li bi takav student izgubio samo prava koja imaju studenti ili uopće ne bi mogao studirati?
Evo još jedne zanimljive informacije:
podaci između porezne uprave i SC-a također nisu sinkronizirani
da, dok te netko ne prijavi.
[quote=“junior”]Da li bi takav student izgubio samo prava koja imaju studenti ili uopće ne bi mogao studirati?
[/quote]
gubi studentska prava - može nastaviti vanredni studij - studij uz rad.
…
nisu sinkronizirane ni porezna uprava i hzmo i hzzo, pa tako možeš biti zaposlen a da ti gazda ne uplaćuje mirovinsko ni zdravstveno, a kada to otkriješ u poreznoj ti kažu da ga ti osobno trebaš prijavit, jer oni bez prijave ne mogu ništa (nije ih pretjerano briga…)
Ja sam bio sa mamom u poreznoj da se odjavim sa njene PK. Rekli su nam doslovno da nismo valjda toliko bedasti da to napravimo, da nisu sinkronizirani i da bi mi bili prvi koji smo to napravili :S
sva sreća da nam je šuki podario oib
sa strane doprinosa, u prednosti sam.
zarada iz doo-a i plaća iz prvog posla zajedno tvore moju dobit i na nju plaćam porez od 20 % što mi je neisplativo.
tako je barem prije bilo, ne znam da li je još.
[quote=“innos”]sa strane doprinosa, u prednosti sam.
zarada iz doo-a i plaća iz prvog posla zajedno tvore moju dobit i na nju plaćam porez od 20 % što mi je neisplativo.
tako je barem prije bilo, ne znam da li je još.[/quote]
nema veze tvoja plaća sa dobiti iz tvoje firme.
na plaću plaćaš (tj tvoj posldavac je obavezan to obračunat i platit) porez na dohodak iz nesamostalne djelatnosti.
na dobit koju tvoja firma ostvari plaćaš porez na dobit.