Stand up for your freedom to install free software

http://www.fsf.org/campaigns/secure-boot-vs-restricted-boot/statement

U osnovi se boje da će proizvođači hardvera koji prodaju PC s Windowsima hardverski onemogućiti instalaciju bilo kojeg drugog OS-a i tako nanijeti težak udarac slobodnim OS-ovima. Nisam siguran je li taj koji je to zaključio promislio što priča?

Zapravo, u tome nema ništa supstancijalno novoga: OEM Windowsi i nisu namijenjeni za retail, već za one koji žele i trebaju baš to - mašinu s Windowsima kao jednu cjelinu, koja takva dolazi, takva se koristi i takva završi u smeću.

Tko želi dual-boot konfiguracije ne želi takvu mašinu. On će kupiti “blank” mašinu i retail verzije svih OS-ova i sve to zajedno s free-softverom poinstalirati.

Ja osobno čak i mobitel kupim u dućanu za mobitele tako da nije zaključan, pa umetnem u njega koji god SIM želim. I nitko operateru ne brani da “zaključa” mobitel koji mi je ponudio po nekoj tarifi i nekom modelu. Zašto bi onda te nekome tko proizvodi PC - računalo u otvorenoj arhitekturi gdje konkurencije ne manjka.

Ne vidim s te strane kako se može tražiti slobodu za sebe na način da se mjeru slobode uzme drugome? Drugim riječima, ako sam ja napravio računalo i osmislio poslovni model u kojem to računalo prodajem s Windowsima i to sam tako i prikazao, zašto bi meni netko mogao braniti tako nešto? Pa kupac je tu da odluči želi li takvo računalo kupiti ili ne želi.

Microsoft je slobodan određivati cijene svojih OS-ova. Ako Microsoft želi osigurati da OEM Windowsi stvarno budu - da tako kažemo - “uprženi” u računalu, a zauzvrat daju te Windowse po nižoj cijeni nego retail proizvod, zašto bi se to zabranilo?

Jednostavno kupiš retail Windowse i normalni PC koji nije “zaključan” na Windoze. Ili još bolje: ne kupiš Windowse uopće, a pouzdaš se u produktivnu i motiviranu zajednicu da će izraditi sav softver i podržati sve standarde koji ti trebaju.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja