Standing desk za programere

Iliti stajaći stol.
Navodno je manje opterećenje kralježnice u stajaćem položaju nego u sjedećem + još neki zdravstveni benefiti. Kakva su vaša mišljenja, koristi li ga itko?

1 Like

8 sati stajanja, u jednom polozaju , ne znam, meni je to gore nego 10 sati sjedenja sa povremenim dizanjem.

Bilo je vremena kad sam sjedio po 12 sati za racunalom sa malim pauzama.

Ove price,kako strada kraljeznica, oci itd…, ovisi od covjeka do covjeka, kod nekoga da, kod nekoga ne.

2 Likeova

Mislim da on ovdje asocira na stol koji se može podizati/spuštati? Tako da se stol podiže po potrebi, a ne da se provede 12h u jednom položaju.

Ovako nešto?

2 Likeova

@jorgovan
ok ovako. objašnjenje kiropraktičara ili nekog drugog specijaliste je da je kralježnica u manjem opterećenju dok stojimo nego dok sjedimo (u najvećem opterećenju je dok se nepravilno sjedi, a u najmanjem dok se horizontalno leži na leđima).
u zadnjih par mjeseci me ubija vrat, leđa, tinitus itd pa reko idem eksperimentirati sam i vidjet kako će biti, i zasad je super. radim male pauze, ali nakon 3 sata uvijek uzmem neku veću, od 1-2 sata, plus naravno vježbe.

@Olaf
da, mislim na tako nešto, s tim da preferiram da ima 2 platforme (kao na slici) - jednu za tipkovnicu i jednu za monitor. idealno da su obje podesive po visini. mislim da je i stalak koji se samo mounta na obični stol još jeftiniji.

ovakvih deskova koliko sam skontao baš i nema po HR trgovinama, jedino možda JYSK ima nešto najsličnije. tak da pucajte s idejama :wink: ugl moje razmišljanje je da smo većinu vremena za kompom, nepokretni i nesvjesni držanja. treba razmišljat o dugotrajnim posljedicama, zdravlju itd.

ovdje ima dost zgodnih stvari + science background članci o benefitima stajanja:

Nevezano za temu i da li je lose sjediti i stajati, samo bih dodao kiropraktika nema veze sa naukom i medicinom. Kiroprakticari nisu nista drugo do nadrilijecnici.

1 Like

ok, lik nije doktor medicine (MD), slažem se. on je doktor kiropraktike (DC), završio vani 6godišnji studij i ima preko 10 godina iskustva.
kada ti je loše ili si u kritičnom stanju, pokušavaš iskombinirati bilo kakve savjete i prakse koji su ti nadohvat ruke, a čine se korisnim, samo da si pomogneš.
al eto, hvala na hintu.

Ja nasao neku odlicnu poziciju dok se zavalim u stolicu, noge u zrak na krevet…ruke taman grabe tipkovnicu…praktički ležim. Pozicija je toliko mrak da se više ne mogu odvojit od nje…trudim se ispravno sjedit i pronađem se kako se nesvjesno preselim u taj lezeci polozaj. I neda se unutarnji đavo ako pokušam odbiti poriv.

Sve bi bilo dobro da ne sumnjam u nezdravost iste. Jer kako ne lezim 100%, ipak bi mogli biti optereceni donji kraljesci…a i dupe mi je oslonjeno najvise na gornjem djelu trtice i tu su se brzo pojavili bolovi…i čudno je koža reagirala. Ali ne djeluje ta bol nezdravo…to je samo bol mesa koje nije naviklo da se na tom djelu sjedi. Kosti se zasad ništa ne bune.

Inace sam ranije imao problema sa leđima zbog lošeg sjedenja …dva puta me presjeklo da nisam mogao hodat po par dana. Užas je bilo …no to me motiviralo na teretanu i više kretanja…i sad sam fizički super i nikad nisam izgledao bolje, haha.

I u svemu tome sam razmišljao i o tako stojećem stolu…i to me možda još i čeka. Zvuči mi to ok. Inače se zabavljam i sa mehatronikom i za to sam si složio upravi stojeći stol i mogu reć da je preporod što se toga tiče. Nezgodno je bilo ranije raditi sjedeći, sad je bolje. Ali drugačija je ipak stvar…više pokretnosti traži mehatronika i stajanje je tu prednost. Ali dobivam neki filing da bi i tipkanje moglo biti jednako dobro stojeći radit.

Inače što se tiče stola…to ti je dječja igra složiti si sam po mjeri. Konstruiraš ga i samo odneseš u Bauhas želje kako da ti izrežu daske (oni ti mogu i kantirat rezove)…i složiš si ga ko 3D puzzle :slight_smile:

Moja kreacija stolčeka za mehatroniku:

Pizdarija u biti…ladice su još najkompleksniji dio. Ali možeš uvijek posebno uzeti neki ladičar blok…a stol sam osmisliš. Ove pokretne dijelove da je podesiv po visini…sve se te komponente uglavnom daju gotove pronaći…

1 Like

ja sam si ovo kupio:


i preporodio se :smile:
stalno u ležečem položaju :blush:

Jednostavni i korisni savjeti za sve nas.

Ma uzeti kvalitetnu stolicu, ustajanje i istezanje svako sat vremena i nema problema… uz to uvesti 3-4 x tjedno trcanje, sklekove i zgibove i ne treba ti bolje.

1 Like

kul, hvala. baci kad nađeš nešto zanimljivo/znanstveno vezano za kombiniranje stajanja/sjedenja.

Netko kupio, ima iskustva, savjet? Akcija im je još 2 dana.

ja sam baš razmišljao o nečemu sličnom, ne toliko zbog kičme, nego volio bih hodati i prilaziti kompu da nešto odradim pa onda opet hodati, ko u crtiću Baltazar, mozak mi proradi kad hodam :thinking:

1 Like

Ja sam kupio u ikei veliki i jako kvalitetan standing desk koji se da podici i spustiti pomocu rucice…ne sjecam se kolko sam platio.

ovo?

E da taj. Predobar je i ima dvije velicine ja sam uzeo veci.

Ja ženi (ima operiranu kralježnicu, a desetak sati dnevno sjedi za kompjutorom) kupio za Božić stolicu klečalicu. Ona super zadovoljna.

Momci, koliko uopće košta ta potpora stola da se napravi (dupli sinkronizirani elektromotori, kontroler, metalna baza itd)?

Meni je ćaća napravio onaj stand za laptop, za ležanje. I sad samo ga probavao staviti na stol, da služi ko standing desk, i može poslužiti za tu svrhu. Nekad kad sam dekoncentrisan primijetim da hodanjem mozak proradi.

Pa ti elementi sami po sebi nisu skupi. Više manje sva elektronika stiže za kikiriki iz Kine (Ako stiže - Corona panika)
A sad, koliko ce ti netko uzet da to složi, to je već druga stvar.
Generalno, dosta vise ce te kostat drvo i metalni dijelovi …nego elektronika.